Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Географія 31-32.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
132.48 Кб
Скачать

32 Типи та форми рельєфу, пов'язані із зовнішніми процесами, іх коротка ха- рактеристика:

ІІід впливом зовнішніх процесів формуються невеликі (дрібні) фор- ми рельєфу. Основні типи невеликих форм рельєфу включають дену- даційні й акумулятивні форми.

Найпоширенішим типом є ерозійно-акумулятнвннй, який форму- ється в результаті процесів водної ерозії та акумуляції. Наслідком цих процесів є утворення лоїцин, ярів, балок, річкових долин.

Денудаційний тип утворюється в результаті руйнування гір- ських порід під дією води, льоду, вітру. Такий тип рельєфу по- ширений у Донецькому кряжі, на Приазовській височині, у го- рах тощо.

Гравітаційний рельєф утворений під впливом сили тяжіння на кру- тих схилах — берегах морів, водосховищ. У горах під дією гравітації утворюються обвально-осипні шлейфи. Зсуви часто можна спостеріга- ти на крутих схилах річкових долин.

Карстовий тип рельєфу формується там, до поширені розчинні у воді гірські породи — вапняки, крейда, кам'яна сіль, гіпс. Утворюються лійки, провали, печери. Багато карстових печер у Кримських горах, на Тернопільщині.

Льодовиковий га водно-льодовиковий тіш рельєфу поширений на Поліссі (морсішо-зандрові рівнини), у Карпатах (кари, цирки).

На узбережжях морів формуються морські абразивні (обвали, розмивання) та морські акумулятивні (пляжі, коси) форми ре- льєфу.

21 _________________________________________________________________________________________________________________________

31 Види зовнішніх економічних зв'язків, характеристика структури експорту

України:

Основними видами зовнішньоекономічних зв'язків є: зовнішня торгівля товарами, кредитно-фінансові відносини, науково-технічні зв'язки, надання послуг та міжнародний туризм.

Основу експорту України становлять чорні метали та вироби з них (прокат, труби), на які припадає понад 44 % валютних надходжень від експорту, продукція хімічної та пов'язаних із нею галузей промисло- вості (азотні добрива, продукти неорганічної хімії), мінеральні продукти (залізна і марганцева руда, концентрати, вугілля, цемент і будівельні матеріали, сіль тощо), сільськогосподарські та продовольчі товари (цукор і вироби з нього, зерно, олія, м'ясо, молоко і молокопродук- ти та ін.). Експорт машин, устаткування і транспортних засобів ста- новить менше ніж 13 % від загального його обсягу. Найбільше това- рів Україна експортує до Росії, Китаю, Туреччини, Німеччини, Італії, Білорусі, США, Польщі.

32 Характеристика розподілу сонячної радіації по території України, пояснення закономірностей такого розподілу:

Важливу роль у кліматотворенні України відіграє сонячна радіація. Її величина залежить від широти місцевості, якою зумовлений кут падіння сонячних променів і тривалість дня, що, у свою чергу, зумовлюють інтенсивність сонячного сяйва, показники сумарної сонячної радіації, і значною мірою показники середньої температури за рік.

Україна займає порівняно велику площу, що істотно впливає на різницю між висотою Сонця над північними і південними її района- ми. Узимку (22 грудня) опівдні на півночі висота Сонця становить 15°, а на півдні — 23°, влітку (22 червня) — відповідно 60° і 68°.

Середня річна кількість годин сонячного сяйва в Україні зрос- тає з північного заходу на південний схід і південь від 1700 до 2400. Найменші його показники спостерігаються на півночі України (1720— 1800 год). Найбільше годин сонячного сяйва на узбережжях Чорного й Азовського морів (2300—2400 год), на південних схилах Кримських гір (більш ніж 2400 год).

Від кількості годин сонячного сяйва залежить інтенсивність сонячної радіації, що надходить на земну поверхню. Загальна кількість сонячної енергії (пряма і розсіяна), яка досягає земної поверхні, називається сумарною сонячною радіацією.

На території України сумарна сонячна радіація зростає з північного заходу (до 4190 МДж/м2) на південний схід (близько 5200 МДж/м2). Більшу частину сонячної енергії Україна отримує з травня по вересень.

22_________________________________________________________________________________________________________________________

31 Галузі харчової промисловості України, характеристика однієї з них:

Харчова промисловість являє собою складний комплекс, що міс- тить 15 основних галузей: борошномельно-круп'яна, макаронно- хлібопекарська, кондитерська, цукрова, маслосироробна, молочна,

м'ясна, олійно-жирова, плодоовочеконсервна, рибна, виноробна, пи- воварна, тютюнова, соляна, спиртова.

Значного розвитку в Україні набула олійно-жирова промисло- вість. Близько 90 % усієї олії виробляють із насіння соняшнику. Основні підприємства олійно-жирової промисловості України діють у тих областях, де вирощують олійні культури. Це пов'язано зі значними сировинними витратами. Так, на виробництво 1 т олії потрібно від 3 до 8 т насіння олійних культур. Найбільше під- приємств у Дніпропетровській, Донецькій, Луганській та Кіро- воградській областях. Олійно-жирова промисловість має широкі виробничо-територіальні зв'язки з іншими галузями господарства. Відходи виробництва, особливо макуха, використовуються у тва- ринництві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]