Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
naukovi_stattiDokument_Microsoft_Office_Word_FE...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Проблеми вітчизняних підприємств пов’язані з організацією процесу бюджетування

Одним з інструментів управління, поширеним в економічно розвинутих країнах, який нині активно опановується вітчизняними підприємствами, є бюджетування. У західних країнах бюджетування є основою системи управління, та всі управлінські рішення, що так чи інакше стосуються доходів, витрат і грошових потоків співвідносяться з бюджетом і оцінюються відповідно до нього. У нашій країні необхідність впровадження технології бюджетування останніми роками зумовлена тим, що часи надприбутків минули, а сучасні конкурентні умови господарювання висувають жорсткі вимоги до ефективності фінансового управління підприємством.

Метою статті є визначення основних проблем організації процесу бюджетування та засад впровадження бюджетування практику вітчизняних підприємств.

Сутність бюджетування полягає в плануванні діяльності підприємства відповідно до стратегічних і тактичних цілей, яке втілюється в конкретних показниках бюджетів, спрямованих на виконання конкретних корпоративних завдань, дані яких ідентифікуються засобами бухгалтерського обліку.

В Україні закордонна практика застосування технології бюджетування використовуються слабко, хоча деякі їх елементи було запроваджено ще у 2001 році, у рік прийняття Бюджетного кодексу України, однак особливого впливу на мікроекономічний рівень це не справило.

Найважливішою проблемою у цій галузі є реальність формування фінансових бюджетів. Дійсно, реальне і ефективне управління компанією можливе лише при наявності обґрунтованого плану на досить тривалий проміжок часу – рік, квартал. Другою найважливішою проблемою є оперативність складання бюджетів. Навіть добре пророблений план стає непотрібним, якщо не формується до заданого часу. Ці дві проблеми неминуче викликають третю - прозорість бюджетів для керівництва.

Також в процесі використання інструменту бюджетування невирішеними залишаються питання виконання та комплексності операційних та фінансових бюджетів. Комплексність планів означає, що крім бюджету доходів і витрат, необхідні ще реальні бюджети руху грошових коштів, плановий баланс. Всі ці бюджети мають формуватися у формі, зручній для керівників. Додатково слід зазначити, що для більшості вітчизняних підприємств основними параметрами при складанні річного бюджету є виручка, собівартість і прибуток. Звичайно, це ключові показники діяльності будь-якого підприємства, проте у той же час, не вважаються і не аналізуються такі показники, як: рентабельність власного капіталу, рентабельність активів, оборотність активів, темп економічного зростання компанії. Відсутність такого аналізу на етапі довгострокового планування істотно знижує його ефективність як інструменту управління підприємством.

Доцільність впровадження та підтримки бюджетування на вітчизняних підприємствах усіх галузей, розмірів та напрямів діяльності обумовлюється тим, що побудова та аналіз бюджетних форм надає менеджменту компанії інформацію для обґрунтування та прогнозування наслідків того чи іншого управлінського рішення (виробничого, інвестиційного, маркетингового тощо), оцінки результатів, досягнутих компанією, порівняно з цілями, встановленими фінансовими планами минулих періодів Отже, для забезпечення обґрунтованого фінансового планування та виконання фінансового плану необхідною є підготовка регламенту його складання залежно від розміру підприємства (велике, середнє, мале) та специфіки діяльності, організаційно-правової форми, належним чином опрацьованої та достовірної інформації.

Викладач /В.В. Бебих/

2. Write a summary to the text.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]