Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
naukovi_stattiDokument_Microsoft_Office_Word_FE...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Інтерпретація сутності бухгалтерського обліку в системі інформаційного забезпечення управління підприємством

До недавнього часу у вітчизняній теорії та практиці в межах єдиного бухгалтерського обліку не виділяли фінансовий та управлінський облік. Але, на сьогодні в навчальних планах, підручниках та посібниках з бухгалтерського обліку спостерігається тенденція виділення окремих видів бухгалтерського обліку – управлінського, фінансового, податкового. Найбільш широкого розповсюдження набуло поняття «управлінський облік». Вважаємо, що це обумовлено впровадженням у вітчизняну практику стандартів бухгалтерського обліку та прийняттям Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні».

В останній час опубліковано ряд монографічних робіт і підручників вітчизняних та зарубіжних авторів, в яких розкривається суть, цілі і завдання управлінського обліку. Крім того, даним питанням присвячені роботи ряду вітчизняних і зарубіжних вчених. Проте думки їх щодо виділення управлінського обліку у складі бухгалтерського неоднозначні. Таке протиріччя серед різних авторів наукових публікацій свідчить про відсутність єдиного погляду на сутність бухгалтерського обліку, засвідчує гостроту даної проблеми, обумовлює актуальність та необхідність подальших наукових досліджень з її розв’язання.

В Законі України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» відмічається, що «внутрішньогосподарський (управлінський) облік – система обробки та підготовки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством». Дане визначення не вказує на співвідношення між управлінським обліком та бухгалтерським, визначення якого також наведене в зазначеному законі.

Досліджені ознаки порівняння фінансового і управлінського обліку є частковими випадками єдиного загального обліку. Як відмічає Я.В. Соколов, аналізуючи строки подання звітності «в строках представленої звітності не може бути передумовою для виділення управлінського обліку із всієї системи бухгалтерського обліку». Аналізуючи літературні джерела та їх критику, яка передувала даним дослідженням, виявлено, що управлінський облік найбільш часто трактується як: виробничий, аналітичний, внутрішній, концепція прийняття управлінських рішень. З метою уточнення співвідношення понять «виробничий облік» і «управлінський облік» проведено систематизацію поглядів ряду відомих вчених. Існування різних поглядів щодо сутності управлінського обліку сформовано під впливом наявного в міжнародних стандартах трактування управлінського обліку. При цьому найбільш важливі терміни, які використовуються у визначенні управлінського обліку розшифровуються не однозначно. Таким чином, використовуючи визначення, наведені в стандартах, кожен інтерпретує їх на власний розсуд, тим самим змінюючи зміст обліку. Облік є функцію управління – дана аксіома є беззаперечно прийнятною для вітчизняного менталітету, зважаючи на історію розвитку економічних наук на вітчизняних теренах. Крім того, такий підхід використовується і у вітчизняному законодавстві.

Виходячи з цього, можемо визначити, що бухгалтерський облік єдиний, неподільний і призначений для потреб управління. Проте, вважаємо, що не варто вживати термін «управлінський облік», оскільки бухгалтерський облік, який є однією із найважливіших функцій управління підприємством, завжди був, є і залишиться управлінським. На нашу думку, використання терміну «управлінський облік» з точки зору мовних наук є невиправданим, оскільки даний термін не має єдиного визначення, що ускладнює процес зосередження на сутності при розгляді питань що з ним пов’язані. В цілому ж облік, як функція управління, покликаний забезпечити інформаційні потреби управлінського персоналу.

Викладач /В.В. Бебих/

2. Write a summary to the text.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]