Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
naukovi_stattiDokument_Microsoft_Office_Word_FE...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Інтернет-банкінг в Україні: сучасний стан та перспективи розвитку

Інтернет як глобальна мережа має великий вплив на всі сфери діяльності людства, включаючи економіку і бізнес. Одним з важливих аспектів використання Інтернету є подальший розвиток тенденції до глобальної мобільності та ліквідності капіталу для всіх категорій клієнтів. На практиці ця тенденція проявляється в розвитку інтернет-банкінгу.

Актуальність роботи пов'язана з тим, що сьогодні неможливо уявити функціонування банківських установ без використання сучасних інформаційних технологій та, зокрема глобальних комп’ютерних мереж, у тому числі й Інтернет. Це пояснюється тим, що он-лайнові банківські послуги дозволяють сьогодні проводити фінансові операції (торгівля акціями, отримання кредитів, страхування) без посередників, що призводить до зниження комісійних витрат і прискорення обігу фінансових активів.

В електронних банківських послугах України можна виділити три основні ступені розвитку: по-перше, система «Клієнт-банк», що включає підсистеми «Клієнт-банк» для юридичних осіб, а також «Домашній банкінг» для фізичних осіб; по-друге, мобільний банкінг (WAP-банкінг); по-третє, інтернет-банкінг.

Система «Клієнт-Банк» вперше було використано в Україні у 1992 році. Вона дозволяє користувачу керувати рахунками в банку та отримувати всю поточну інформацію про рух коштів, не виходячи з офісу.

Мобільний банкінг (телебанкінг) поки що залишається найбільш популярною формою віддаленого банкінгу на Заході і поступово впроваджується банками в Україні. Для впровадження телебанкінгу фінансова установа (банк) створює інформаційно-довідкову систему, яка складається з комп’ютера (з відповідним програмним та технічним забезпеченням), підключеного до автоматичної телефонної станції банку.

Інтернет-банкінг. Цей різновид віддаленого банкінгу є найбільш прогресивним, зручним та перспективним. Клієнту немає необхідності придбавати чи встановлювати спеціальне програмне забезпечення. Достатньо отримати в банку ім’я та пароль для входу в систему, з ключем для електронного підпису своїх розпоряджень банку.

Як і у кожній сфері бізнесу, у сфері інтернет-банкінгу є багато недоліків і проблем. Можна виділити дві основні причини, що стримують розвиток і використання інтернет-банкінгу: невисока ступінь довіри до електронних грошей з боку споживачів і торгових підприємств; недосконалість самих систем електронних грошей.

Для вирішення цих проблем, перед Україною виникають певні завдання. Основним завданням для українського інтернет-банкінгу є на сьогоднішній день завоювання довіри користувачів. Для цього необхідно активно популяризувати системи інтернет-банкінгу. Необхідно створити всеукраїнський інтернет-портал, присвячений інтернет-банкінгу, на базі Національного банку України, де була б централізовано представлена інформація про даному секторі ринку, статистичні дані, динаміка його розвитку і так далі. Створення чіткої нормативної бази для банків, що працюють на ринку інтернет-банкінгу, безсумнівно, дозволить підвищити довіру користувачів до даного виду бізнесу.

В останні роки банківська система нашої країни переживає бурхливий розвиток. Незважаючи на існуючі недоліки українського законодавства, що регулює діяльність банків, ситуація неухильно змінюється на краще. Сьогодні все більше банків робить ставку на професіоналізм своїх співробітників і на нових технологіях з використанням Інтернету.

Викладач /В.В. Бебих/

2. Write a summary to the text.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]