Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
naukovi_stattiDokument_Microsoft_Office_Word_FE...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Шляхи стабілізації фінансового стану страхових компаній

Фінансова стабільність страхового ринку, зокрема страхових компаній, має важливе значення з огляду на місце цього сектору в економіці країни.

Успіх компанії безпосередньо залежить від рівня захисту її фінансів. Як показує практика, для порушення стійкості і доведення організації до кризового стану з метою захоплення чи знищення компанії ззовні витрачаються зовсім незначні грошові суми порівняно з тим, що отримується в результаті. Крім того, різні зловживання з боку клієнтів, що особливо поширені у страховому бізнесі, можуть звести нанівець усі досягнення страхової компанії. Тому гарантування фінансової безпеки для страховика є проблемою важливою, якщо не першочерговою, незалежно від розміру затрат.

Фінансово безпечна компанія – це компанія, яка виважено і оптимально підходить до використання і управління своїми фінансовими ресурсами, здійснює їх чіткий контроль, оперативно реагує на будь-які загрози, внутрішні чи зовнішні, з метою їх мінімізації або уникнення без шкоди для загальної діяльності.

Важливим чинником у забезпеченні стабільності фінансового стану страхової компанії, як і будь-якого іншого суб'єкта господарювання, є законодавчо закріплений обов'язок інститутів влади створювати механізми захисту національних фінансово-економічних інтересів і протидіяти впливу зовнішніх і внутрішніх загроз.

Особливістю діяльності страховика є забезпечення страхового захисту за умови акумулювання коштів у вигляді надходжень страхових премій до страхових резервів. Страхові резерви є коштами страхувальників, які тимчасово перебувають у розпорядженні страховика. Використання коштів страхових резервів має цільове призначення. Страховик у змозі їх використовувати тільки у разі настання страхового випадку за укладеними ним договорами страхування.

Страховики можуть забезпечити фінансову надійність такими способами: правильно розрахованими страховими тарифами; розміром власних коштів (статутний фонд, спеціальні та резервні фонди, нерозподілений прибуток, вільні резерви); наявністю страхових резервів у розмірах, відповідно до суми страхових зобов’язань; правильністю розміщення страхових резервів (вкладення в різні об’єкти, зберігання в різних банках і т. д.); збалансованим страховим портфелем (наявністю договорів страхування з різних видів страхування з різними розмірами відповідальності і різними ризиками); перестрахувальними операціями.Додатковими чинниками, які гарантують фінансову стійкість страхо­виків і захищають інтереси страхувальників виступають:страхові пули – об’єднують фінансові можливості щодо прийняття ризиків па страхування багатьох страховиків – членів пулу; спеціальні гарантійні фонди – створюються вольовим рішенням органів державного управління з метою забезпечення безумовності страхових виплат постраждалим. Мета їх функціонування – підвищити надійність страхового ринку .

Фінансовий ринок України, у тому числі й страховий, є найрентабельнішим і перспективним, а тому привабливим для іноземних інвестицій. З боку держави основними методами забезпечення фінансової безпеки страхового ринку є: підвищення рівня якості життя населення; встановлення вимог щодо діяльності компаній з іноземним капіталом; формування механізмів і заходів фінансово-економічної політики у сфері страхової діяльності, які нейтралізують чи пом'якшують вплив негативних чинників;

Отже, уточнення сутності й місця фінансової безпеки страхової компанії, визначення основних загроз діяльності інститутів страхового ринку мають важливе значення для системи фінансового менеджменту страховика, є основою для розроблення ним стратегічних цілей та вибору шляхів їх досягнення.

Викладач /В.В. Бебих/

2. Write a summary to the text.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]