Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
naukovi_stattiDokument_Microsoft_Office_Word_FE...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Діяльність фондової біржі «Перша фондова торгова система» у посткризовий період

Становлення і розвиток української держави на протязі всього періоду незалежності характеризується наявністю кризових явищ у певних секторах економіки. Для того щоб усунути можливість виникнення і розвитку криз в національній економіці необхідно здійсненнювати радикальні економічної реформи для переходу до ринкової економіки. Важливим інструментом, що здатен забезпечити все вищеперераховане є ринок цінних паперів, де реалізуються продаж і купівля цінних паперів.

Актуальність даної теми полягає в тому, що фондові біржі можуть і мусять використовуватись як інструмент для створення твердого підґрунтя для активного і справді динамічного розвитку різних секторів ринків в Україні. У зв’язку з цим, розвиток ринку цінних паперів в Україні, як невід’ємного елемента національної економіки, набуває вирішального значення.

В Україні поштовхом до формування і розвитку фондового ринку стала масштабна приватизація державного майна у 90-х роках, коли на ринку з’явилась велика кількість підприємств, які потребували значних грошових вливань і реалізували цю потребу через випуск акцій. Для забезпечення процесу купівлі-продажу цінних паперів в Україні у 1991 році засновано ВАТ «Українська фондова біржа».

Фондова біржа – організаційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами; акціонерне товариство, яке зосереджує попит і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу та здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства, статуту і правил фондової біржі.

В Україні функціонують наступні фондові біржі: ПАТ «Українська біржа»; ПАТ «Українська фондова біржа»; ПрАТ «Фондова біпжа «ІННЕКС» (з 2006 року), колишня АТ «Донецька фондова біржа; ПАТ «Українська Міжнародна Фондова Біржа»; ПрАТ «Українська міжбанківська валютна біржа»; ПрАТ «Придніпровська фондова біржа»; ПАТ «Фондова біржа ПФТС»; ПАТ «Київська міжнародна фондова біржа» та інші.

Вищеперераховані організації мають значний вплив на розвиток економіки України. Торговельна система Фондової біржі «Перша фондова торгова система» (ПФТС) функціонує з 1997 року та технологічно складається з «Ринку котировок» та «Ринку заявок». Також в ПФТС проводяться аукціони з продажу цінних паперів Фондом державного майна України, компаніями, що проводять первинне розміщення власних цінних паперів, або навпаки, розпродають власні активи в цінних паперах. Індекс ПФТС прийнято вважати показником всієї фінансової ситуації в Україні. Станом на кінець січня 2011 р. у лістингу перебувало 843 цінних паперів: акції, облігації, інвестиційні сертифікати. Ринкова капіталізація акціонерних товариств з лістингу ПФТС становила понад 390 млрд грн. Діяльність ПФТС сприяє процесам приватизації і діяльності недержавних пенсійних фондів.

Мала розбудова інфраструктури фондового ринку потребує організації обміну інформацією між організаційно оформленими ринками, оскільки такої організації на даний час не має. Також виникає необхідність запровадження електронного документообігу при укладанні та виконанні угод з цінними паперами, прийняття єдиних стандартів та сертифікації систем електронного цифрового підпису та шифрування даних.

Викладач /В.В. Бебих/

2. Write a summary to the text.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]