Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
naukovi_stattiDokument_Microsoft_Office_Word_FE...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Грошово-кредитна політика України та її вплив сучасні економічні процеси

Політика у сфері грошового обігу та кредиту має велике значення для кожної країни, оскільки шляхом регулювання пропозиції грошей вона спрямована на забезпечення ефективного функціонування економіки і її ключовими цілями є цінова стабільність, стабільність обмінного курсу, зростання економіки, забезпечення зайнятості, збалансування платіжного балансу, зростання добробуту населення тощо.

Основні засади грошово-кредитної політики ґрунтуються на основних критеріях та макроекономічних показниках загальнодержавної програми економічного розвитку та основних параметрах економічного та соціального розвитку України на відповідний період, що включають прогнозні показники обсягу валового внутрішнього продукту, рівня інфляції, розміру дефіциту державного бюджету та джерел його покриття, платіжного та торгового балансів, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Банківський сектор України опинився серед найбільш уражених фінансово-економічною кризою. Проте й вихід України з кризи неможливий без ефективно функціонуючої банківської системи, адже роль кредитування у забезпеченні розширеного відтворення є визначальною. Так, динамічне зростання економіки України у передкризовий період базувалося саме на швидкому розширенні кредиту.

Банківська система України протягом 2011 року характеризувалася:

  • проведенням НБУ жорсткої грошово-кредитної політики та заходів з метою обмеження тиску на валютний курс та проведенням банками більш гнучкої процентної політики для залучення коштів клієнтів у національній валюті;

  • достатнім рівнем ліквідності банківської системи, відсутністю попиту на операції рефінансування та зростанням готівки поза банками;

  • приростом обсягів загальних активів банківської системи;

  • тенденцією до зростання кредитного портфеля клієнтів, яке спричинене, в основному, приростом кредитів, наданих юридичним особам;

  • подальшим приростом депозитів клієнтів.

За даними Державної служби статистики України, можна зробити висновок, що в цілому економічне зростання в 2011 році більш відчутне, аніж в 2010 році.

Глобальна криза наочно продемонструвала структурну вразливість економіки України та нестійкість її фінансової системи. Відтак пріоритетом грошово-кредитної політики у посткризовий період розвитку України, в першу чергу, має стати забезпечення структурної модернізації економічної і фінансової систем України на основі вирішення традиційної для України суперечності між завданнями макроекономічної стабілізації та монетарним стимулюванням зростання.

Вирішення цієї суперечності лежить в площині ефективного поєднання антикризових і модернізаційних монетарних заходів. Застосовані НБУ та урядом антикризові заходи дозволили стабілізувати ситуацію у економічній і фінансовій сфері, але це відбулося на основі відновлення її докризових параметрів. Для оновлення системи та максимального використання можливостей кризових зламів для економічного прориву України необхідно задіяти модернізаційні заходи, покликані забезпечити використання «вікон можливостей» економічного прориву, що відкриваються під час кризи, шляхом концентрації фінансових ресурсів на найбільш перспективних напрямах економічної діяльності.Таким чином, комплексний розгляд проблем, пов’язаних з удосконаленням грошово-кредитних відносин, забезпечать їх подальший розвиток, а з ним – і розвиток України.

Викладач /В.В. Бебих/

2. Write a summary to the text.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]