Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
naukovi_stattiDokument_Microsoft_Office_Word_FE...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Організація і методика бухгалтерського обліку в умовах використання комп’ютерних інформаційних технологій

Ефективне ведення бухгалтерського обліку важко уявити без застосування інформаційних технологій. Комп’ютерна техніка значно змінює організацію бухгалтерського обліку, з допоміжного засобу перетворюючись на визначальний її фактор. Створюючи комп’ютерну систему бухгалтерського обліку підприємства, передусім, необхідно визначитися із підходом до її організації. В цьому питанні погоджуємося із позицією комплексної комп’ютеризації бухгалтерського обліку та управління підприємством. Такий підхід передбачає, що об’єктом автоматизації виступає не окрема ділянка обліку, а весь облік в цілому, що дозволяє системно розглядати кожен об’єкт, з урахуванням взаємозв’язків з іншими. Єдина система формує загальну базу даних, якими оперують на підприємстві, коли всі документи створюються в єдиному електронному середовищі, тобто вихідні дані знаходяться в єдиній базі, а отримання різних звітів є суто технічним завданням. За умови єдності інформаційної бази система облікової інформації переходить на якісно новий рівень, що дозволяє забезпечити інформацією будь-якого користувача в системі управління підприємством.

Для розробки концепції впровадження комп’ютерної системи бухгалтерського обліку (КСБО) необхідно визначитися з понятійним апаратом, що забезпечує однозначне трактування всієї термінології. Під єдиною інтегрованою інформаційною системою слід розуміти комп’ютерну інформаційну систему підприємства (КІСП). При розгляді напрямів розвитку і шляхів інтеграції функцій управління в умовах автоматизації одні автори вважають, що бухгалтерський облік як такий перестане існувати, серед них О.С. Бородкін . Інші притримуються думки, що в рамках підприємства основну роль буде відігравати бухгалтерських облік – М.Т. Білуха, Н.М. Фесенко. Вважаємо більш прийнятним другий підхід, в чому повністю поділяємо думку В.Ф. Палія. Інтеграція економічної інформації в КІСП «розширює межі застосування бухгалтерського обліку, диктує необхідність підсилення його інформаційних і управлінських функцій, підвищує вимоги до оперативності бухгалтерського обліку і до якості отриманої від бухгалтерського обліку інформації».

При створенні КІСП мова йде не про розчинення обліку в інформаційній системі, а про найбільш раціональну його організацію. Засобами раціональної організації є: 1) розширення інформаційної ємності аналітичних обліку; 2) посилення контрольних функцій бухгалтерського обліку, що забезпечить відображення реальних змін руху засобів та їх наявності; прискорення обробки даних; контроль за збереженням власності та витрачанням засобів підприємства; своєчасне надання інформації для управління. Для ефективної автоматизації бухгалтерського обліку необхідно починати даний процес з визначення типу інформації, необхідної користувачам. Саме цей критерій є визначальним для автоматизації, оскільки обумовлює зміст всіх складових КСБО. Даний критерій, у взаємозв’язку з іншими показниками, одночасно є індикатором необхідності автоматизації обліку на підприємстві .

Встановлена за запропонованим система дозволяє здійснювати розширення можливостей користувачів у робочому режимі, що полегшує не тільки впровадження й адаптацію існуючої системи до потреб користувачів, але і забезпечує можливість розвитку функцій системи в перспективі при зміні і розвитку потреб підприємства. При такому впровадженні системи введення вихідних даних повинно виконуватися поетапно. При цьому інформація стає доступною керівництву для аналізу відразу ж після її введення, а рівень доступної керівнику інформації росте зі збільшенням кількості автоматизованих ділянок обліку.

Викладач /В.В. Бебих/

2. Write a summary to the text.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]