Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
naukovi_stattiDokument_Microsoft_Office_Word_FE...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Система фінансового контролю у системі казначейського обслуговування бюджету

З проголошенням України незалежною державою виникла проблема ефективної організації бюджетного процесу та створення відповідного органу, який повинен забезпечити управління і контроль за цільовим використанням коштів. Отже, виникли об’єктивні передумови для створення у державі окремого органу виконавчої влади – Державного казначейства України, який би забезпечив прозорість бюджетного процесу на стадії його виконання, ефективне управління бюджетними коштами та контроль за їх цільовим спрямуванням.

Значний науковий внесок у дослідження теоретичних і практичних підходів щодо визначення сутності казначейського контролю в процесі обслуговування бюджетних коштів, вибору оптимальної моделі виконання Державного бюджету, а також становлення й удосконалення системи зробило чимало як зарубіжних так і вітчизняних дослідників. Питання переваг казначейського контролю за бюджетними коштами та проблем, які виникають у процесі його впровадження, потребують подальшого дослідження та наукового обґрунтування.

Державне казначейство України є невід’ємною частиною державного апарату. Воно здійснює керівництво державними коштами і, на основі з покладених на нього функцій, є головним органом, який контролює бюджетні кошти держави.

Метою фінансового контролю, що здійснюється органами Державного казначейства, є зменшення кількості й обсягів порушень бюджетного законодавства та недопущення використання бюджетних коштів не за призначенням, взяття зобов’язань розпорядниками коштів понад обсяги виділених бюджетних асигнувань. Державне казначейство України здійснює бухгалтерський облік всіх надходжень та витрат Державного бюджету, контролює відповідність платежів взятих зобов’язань та бюджетних асигнувань, а також встановлює єдині правила ведення бухгалтерського обліку та складання звітності про виконання бюджетів, кошторисів, видає інструкції з цих питань та здійснює контроль за їх дотриманням .

Органи Державного казначейства України контролюють дотримання єдиних правил обліку та звітності, відповідно до законодавства здійснюють розмежування надходжень між бюджетами, між загальним та спеціальним фондами, зараховують платежі на рахунки відповідних бюджетів за видами надходжень і в момент їхнього надходження надають відповідним органам для здійснення моніторингу та контролю за щоденною інформацією про доходи та видатки бюджету.

Результати роботи органів Державного казначейства України перебувають у безпосередній залежності від рівня ефективності взаємодії з податковою, митною службами, фінансовими органами, розпорядниками бюджетних коштів та іншими учасниками бюджетного процесу, тому організаційні взаємовідносини між ними мають бути чітко регламентовані.

Зі створенням Державного казначейства України запроваджено контроль, який покликаний попередити порушення та злочини при витрачанні бюджетних коштів. За умови чіткої і скоординованої діяльності, спрямованої на забезпечення своєчасного зарахування і цільового використання бюджетних коштів, з’являється реальна можливість розв’язати нагальні завдання бюджетної політики держави. Процес здійснення фінансового контролю органами Державного казначейства та відповідне його вдосконалення залишається на сьогодні досить актуальним питанням, що стосується казначейського обслуговування Державного бюджету.

Викладач /В.В. Бебих/

2. Write a summary to the text.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]