Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
naukovi_stattiDokument_Microsoft_Office_Word_FE...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Теоретичні аспекти організації економічного аналізу та їх шляхи удосконалення

Економічний аналіз як прикладна функціональна наука досить тісно взаємопов’язана із практикою, адже вона вивчає, розробляє, удосконалює методи отримання та обробки інформації про економічні явища та процеси, їх становлення та розвиток.

За законом зростання складності систем розвиток системних утворень будь-якого рівня пов’язаний з їх диверсифікацією діяльності підприємства, збільшенням числа операцій, які воно здійснює, ускладненням структурних та інформаційних зв’язків між ними.Дія цього закону для організації економічного аналізу виражається через збільшення механічних, переробних і творчих аналітичних операцій та необхідності їх узгодження, а

Варто зазначити, що реалізації організаційної стратегії системи економічного аналізу сприяє фінансове планування або так зване бюджетування. Його завданням є використання всіх важелів забезпечення функціональної якості економічного аналізу для власників та керівництва підприємства. Планування економічного аналізу дозволяє його розробнику на підставі власної експертної оцінки виділити найбільш важливі види робіт підготовчого, основного і завершального етапів. Цьому сприяє як стратегічне так і поточне планування економічного аналізу

Варто зауважити, що більшість суб’єктів господарювання в Україні виникли за часів незалежності і не мають історично сформованої незмінної системи управління та структури підрозділів. Тому, на початковому етапі розвитку таких підприємств та організацій доцільно застосовувати напрямок організації економічного аналізу у вигляді концентричної диверсифікації - тобто організації або окремого структурного підрозділу, або виділення окремого працівника, що буде забезпечувати аналітичну роботу за основним профілем діяльності підприємства.Таке забезпечення предметної області організації економічного аналізу з цього питання відбувається шляхом використання чотирьох типів ієрархічної побудови взаємозв’язків і підпорядкованості праці осіб, які зайняті економічним аналізом – це лінійно-проста, лінійно-штабна, комбінована та матрична.

Лінійно-проста структура адміністративного підпорядкування переважним чином використовується на підприємствах малого і середнього бізнесу і передбачає, що виконавці аналітичних операцій прямо підпорядковані керівнику відділу – головному бухгалтеру, який виконує аналітичні функції.

На великих промислових підприємствах, у холдингах, банках, міністерствах, відомствах, органах місцевого самоврядування можливе використання лінійно-штабної структури аналітичного апарату.

У випадку проведення економічного аналізу зовнішніми виконавцями - консалтинговими чи аудиторськими фірмами на замовлення власників чи керівництва підприємства – доцільна зовнішньоорієнтована матрична схема. Її побудова та експлуатація залежать значною мірою від мотивації зацікавлених сторін, рівня завантаженості економічної служби підприємства, наявності і рівня кваліфікації виконавців аналітичних робіт, узгодженості зовнішнього інформаційного аналітичного обслуговування з концепцією економічної безпеки підприємства.

Система організації економічного аналізу буде досконалою тоді, коли витрати, пов’язані з її запровадженням та експлуатацією, будуть відшкодовані шляхом зростання рівня платоспроможності, фінансової незалежності, рентабельності та нарощуванням конкурентних переваг суб’єкта господарювання. Саме на вирішення даних питань повинна бути націлена система організації економічного аналізу в сучасних економічних умовах.

Викладач /В.В. Бебих/

2. Write a summary to the text.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]