Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
naukovi_stattiDokument_Microsoft_Office_Word_FE...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Регіональний маркетинг як чинник економічного розвитку регіону

У світі та в Україні чітко проглядається тенденція регіоналізації суспільно-економічних процесів, що значно активізували питання економічного розвитку регіонів. Покращення показників діяльності окремого регіону та підвищення його конкурентоспроможності сприятиме економічному зростанню та зміцненню економіки країни, оскільки розвиток держави тісно пов’язаний із розвитком регіонів.

У сучасних умовах господарювання перед регіонами України постають нові проблеми, пов’язані із посиленням конкурентної боротьби між ними, необхідністю залучення інвестиційних ресурсів, формуванням позитивного іміджу тощо. На нашу думку, одним із ключових механізмів вирішення вищезазначених проблем повинно стати застосування маркетингового інструментарію. Регіони так само як і товари та підприємства потребують майстерного маркетингу, що дасть змогу підвищити конкурентоспроможність регіону, сформувати його імідж, забезпечити своєчасну адаптацію до змін глобального конкурентного середовища та сприятиме ефективному процесу регіонального відтворення.

У науковій літературі відсутнє єдине чітке визначення категорії «регіональний маркетинг». Має місце різноманітність точок зору. На нашу думку, регіональний маркетинг – це вид діяльності, що здійснюється суб’єктами регіонального управління та спрямований на задоволення потреб регіону, в т.ч. забезпечення ефективного процесу регіонального відтворення, підвищення конкурентоспроможності, шляхом розробки маркетингової стратегії регіонального розвитку на основі комплексного дослідження маркетингового середовища.

До основних цілей регіонального маркетингу можна віднести: прогнозування ринкової ситуації, аналіз тенденцій платоспроможного попиту споживачів на території регіону в межах товарного асортименту, що вже склався, а також при введенні нових товарів; підвищення інвестиційної привабливості регіону; формування сприятливого іміджу регіону; створення умов для розширеного відтворення трудових, фінансових, матеріальних та інших ресурсів регіону.

Згідно із результатами дослідження конкурентоспроможності регіонів України в 2011 р., проведеного Фондом «Ефективне управління» у партнерстві зі Всесвітнім економічним форумом, за рівнем розвитку маркетингу Чернівецька область посідає 27-е місце, що є останнім серед 27 регіонів України. Саме тому, питання застосування регіонального маркетингу є надзвичайно важливим та актуальним. Аналіз соціально-економічної ситуації Чернівецької області засвідчив, що регіон потребує суттєвих змін регіональної політики. Одним із ключових механізмів покращення ситуації можна вважати застосування регіонального маркетингу.

Отже, для підвищення інвестиційної привабливості Чернівецької області та забезпечення ефективного механізму реалізації регіонального маркетингу суб’єктам регіонального управління доцільно здійснити наступні заходи:

  1. Розробити комплексну маркетингову стратегію розвитку регіону.

  2. Здійснювати систематичний моніторинг маркетингового забезпечення регіону.

  3. Розробити програму спрямовану на формування та підвищення іміджу регіону.

  4. Активізувати в регіоні проведення конференцій, семінарів, виставок та ярмарків.

  5. Створити інформаційний центр, що забезпечить надання інформаційних і консультаційних маркетингових послуг, як суб’єктам господарювання регіону, так і потенційним клієнтам.

Викладач /В.В. Бебих/

2. Write a summary to the text.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]