Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ТДП.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
630.78 Кб
Скачать

22.Змішана республіка,її особливості та види.

-така республіка.коли президент-глава держави,обирається народом,так як і парламент. В такій республіці уряд обирається(призначається) парламентом за рекомендацією президента. Уряд підзвітний одночасно і парламенту,і президенту. Президент не очолює уряд і не несе юридичної відповідально Президент у змішаній республіці, яка поєднує у собі елементи президентської і парламентської республіканських форм правління, є верховним головнокомандувачем, як у президентській республіці, проте не у всіх країнах наділений повноваженнями глави виконавчої влади, нерідко поділяє її з прем'єр-міністром. Відсутня посада віце-президента, як і в парламентській республіці.

23. Республіканська форма правління.

Республіка - форма правління, за якої всі вищі органи держав­ної влади чи обираються громадянами на певний строк, чи фор­муються представницькими установами. Загальними ознаками республіканської форми правління є:- виборність глави держави та інших верховних органів дер­жавної влади на певний строк;- здійснення державної влади не за власним правом, а за дору­ченням народу;- юридична відповідальність глави держави у випадках, перед­бачених законом;- обов'язковість рішень верховної державної влади для всіх інших органів державної влади;- переважний захист інтересів громадян держави, взаємна від­повідальність людини і держави. Відомі три основні види республік: парламентська, прези­дентська та зміша­на. Вони розрізняються порядком обрання президента, статусом і порядком формування уряду, характером відповідальності уряду тощо.Парламентська республіка характеризує­ться тим, що парламент є повновладним органом, який формує уряд, що несе перед ним політичну відповідальність, і обирає главу, який фактично виконує лише представницькі функції. Президентська республіка характеризується тим, що президент обирається непарламентським шляхом і водночас є главою виконавчої влади. У класичній президентській республіці уряд, як колегіальний орган з власним конституційно-правовим статусом, здебільшого відсутній.Виконавчу владу одноосібно здійс­нює президент. Відсутня відповідальнысть виконавчої влади перед парламентом.Змішана рес­публіка характеризується рисами як парламентської, так і прези­дентської республіки з превалюванням ознак останньої.

24. Форма державного устрою: поняття та види.

Державний устрій це територіальна організація державної влади, поділ її на певні складові частини з метою найкращого управління суспільством, це взаємозв‘язок окремих складових частин держави між собою і її спільними вищими державними органами.За державним устроєм всі держави поділяють на прості і складні.Проста це така держава, складові частини якої не мають власного суверенітету і не можуть бути суб'єкта­ми політичних міжнародних відносин. Наприклад, республіки Бєларусь, Польща, Болгарія. Є прості унітарні держави, які ма­ють автономні утворення. Складні— це такі держави, які об'єднались з окремих державних утворень, що мали всі ознаки держави, в тому числі і суверенітет, але певну частину своїх суверен­них прав, як правило, добровільно передали вищим централь­ним органам союзної держави. Це, по суті, постійний чи тимча­совий союз суверенних держав. До складних держав належать федерація, конфедерація .Федерація — це постійний союз окремих суверенних держав, які утворили єдину державу на добровільній основі і передали певну частину свого суверенітету (прав) центральним федераль­ним органам. Федерація відрізняється від інших державних утворень тим, що вона має єдину спільну територію, спільну конституцію і систему законодавства, єдиний уряд, спільні збройні сили, подвійне громадянство, єдину грошово-фінансову систе­му.Конфедерація це такий союз держав, які добровільно об'єд­нались для досягнення певних спільних цілей в політичній, еко­номічній і військових сферах. Суб'єкти конфедерації зберігають усі свої суверенні права держави. Пра­вовою основою конфедерації є союзний договір.