Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ТДП.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
630.78 Кб
Скачать

6.Співвідношення теорії держави і права з іншими суспільними науками,що вивчають державу і право:філософією,соціологією і т.П

Теорія держави і права, маючи свій предмет, функції і метод, посідає специфічне місце в системі суспільних (неюридичних) наук. Філософія і теорія держави і права.Філософія виробляє засоби світоглядної орієнтації людини, дає ключ до розгадки державно-правових явищ. Теорія держави і права озброює філософію матеріалом, який дозволяє робити узагальнення і формулювати загальні принципи соціального прогресу, свободи, а також виробляти загальнометодологічні принципи дослідження в галузі всіх окремих наук, у тому числі в царині держави і права.Не випадковим є те, що філософія права як частина загальної філософії започаткувала теорію держави і права, перетворилася на методологічне підґрунтя юриспруденції завдяки дослідженню глобальних державно-правових Теорія держави і права використовує положення і висновки економічної теорії, у тому числі такі її категорії, як виробничі відносини, продуктивні сили, власність, статутний капітал та ін. Економічна теорія і теорія держави і права.Якщо предмет економічної теорії охоплює закономірності економічних явищ, то предмет теорії держави і права — закономірності дер Соціологія і теорія держави і права. Між цими науками існують тісна взаємодія, взаємопроникнення, Теорія держави і права використовує результати соціологічних експериментів для підвищення соціальної ефективності норм права, засобів удосконалення державного апарату, пізнання причин і умов правопорушень, вивчення рівнів правосвідомості, соціальної структури взаємовплив. Політологія у певний спосіб, як і філософія, озброює теорію держави і права матеріалом, котрий дозволяє різнобічне вивчити питання про місце держави і права в політичній сфері і політичних процесах, про взаємодію держави з іншими політичними інститутами. У свою чергу, політологія користується теоре-тико-юридичними досягненнями у вивченні проблем держави.

7.Структура теорії держави і права.

1.Загальна частина.Теорія держави і права:предмет,методологія,місце в системі юридичних наук. .Закономірності становлення та розвитку загальнотеоретичної юридичної науки.2.Особлива частина. Особливості сучасного розуміння сутності держави і првва.Держава:її мета,механізм та функції. Місце держави в політичній системі суспільства.3.Особливості сучасного право розуміння.Право в системі соціально-політичних явищ.Система права та система законодавства. Юридична відповідальність. Законність,правопорядок,дисципліна.

8.Передумови виникнення держави.

1.Економічні причини:1-перехід від споживчого господарства до виробничого2.-три великі поділи влади: відокремлення скотарства від землеробства;відокремлення ремесла;відокремлення торгівлі.3-зростання продуктивності праці,поява надлишкового продукту та приватної власності.2.Соціальні причини.1-розпад роду та виникнення патріархальної сімї,2-утворення спеціальної організації людей(публічної влади).що професійно здійснював керівництво в суспільстві.