Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ТДП.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
630.78 Кб
Скачать

9.Ознаки держави.

Держава-особлива політико-правова організація,яка має:1.наявність особливої організації публічної державної влади,державного апарату управління та примусу,2.державний суверенітет.3.наявність відповідної території,визначеної кордонами.4.наявність фінансової,податкової,правової національних систем.5.державна мова.6.грошова одиниця.7.державні символи-герб,прапор,гімн.8.наявність законів,які видає держава.

10.Суверенітет держави та його види.

Суверенітет держави — політико-юридична властивість державної влади, яка означає її верховенство і повноту всередині країни, незалежність і рівноправність ззовні. Відрізняють дві сторони державного суверенітету:внутрішню: виражає верховенство і повноту державної влади відносно до усіх інших організацій у політичній системі суспільства, її монопольне право на законодавство, управління і юрисдикцію усередині країни в межах усієї державної території;зовнішню: виражає незалежність і рівноправність держави як суб'єкта міжнародного права у взаємовідносинах з іншими державами, недопустимість втручання у внутрішньодержавні справи ззовні.Суверенітет нації означає повновладдя нації, яке реалізується через її основні права. . Суверенітет держави є основним принципом міжнародного права. Держава має суверенні права:

право війни і миру;право видавати закони;право формувати державні органи;право визначати свою атрибутику (символіку та ін.);право встановлювати податки;право призначати своїх представників в інших державах і міжнародних організаціях;право вступати до міждержавних союзів та ін.Державний, народний і національний суверенітети є взаємозалежними в демократичній державі.Україна як суверенна демократична держава втілює в собі суверенітет держави, суверенітет нації та суверенітет народу.

11.Основні теорії походження держави.

1.Патріархальна теорія (Аристотель)Відповідно до цієї теорії держава походить від патріархальної сім'ї, внаслідок її розростання. 2.Теологічна теорія (Фома Аквінський) ґрунтується на ідеї божественного створення держави з метою реалізації загального блага. 3.Договірна теорія (Т.Гоббс, Ж.-Ж.Руссо). Дана теорія грунтується на ідеї походження держави в результаті угоди (договору) як акта розумної волі людей. 4Органічна теорія (Г.Спенсер) ототожнює процес виникнення і функціонування держави з біологічним організмом. 5.Теорія насильства (Є. Дюринг) пояснює виникнення держави як результат війн, насильницького підкорення одними людьми інших. 6.Матеріалістична (класова) теорія (К. Маркс, Ф. Енгельс, В. Ленін) грунтується на тезі про економічні причини (наявність приватної власності) виникнення держави, які породили розкол суспільства на класи з протилежними інтересами.

12.Сутність формаційного підходу до зясування історичних типів держави.

Формаційний підхід заснований на марксистському вченні про зміну суспільно-економічних формацій (їх базис — тип виробничих відносин), кожній із яких відповідає свій історичний тип держав. Рабовласницькій суспільно-економічній формації відповідає рабовласницький тип держави, феодальній — феодальний, буржуазній — буржуазний. Формація — це історичний тип суспільства, що ґрунтується на певному способі виробництва. Перехід від однієї суспільно-економічної формації до іншої відбувається внаслідок зміни таких, що віджили, типів виробничих відносин і заміни їх новим економічним ладом.При такому підході держава набуває суто класової визначеності, виступаючи як диктатура економічно пануючого класу. Називаючи три основні типи експлуататорських держав (рабовласницький, феодальний, буржуазний), К. Маркс, Ф. Енгельс, В.І. Ленін виділяли й останній (неексплуататорський) історичний тип — соціалістичну державу, яка у найближчій історичній перспективі повинна перерости в громадське комуністичне самоврядування.