Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ТДП.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
630.78 Кб
Скачать

17.Форма здійснення функцій держави.

Форми здійснення функцій держави-спеціальні аспекти її держави,з допомогою яких реалізуються державні функціїЗа правовими наслідками форми поділяють на правові та неправові. Правові форми-види здійснення функцій держави,які тянуть за собою правові наслідки(правотворча-відображається в діяльності держави з підготовки і прийняття нормативно-правових актів;управлінська форма-характеризується діяльністю держави та її органів з дотримання правових норм;правоохоронна-охорона правових норм;правозастосовна-застосування правових норм і винесення обов’язкових рішень для виконання).Організаційні-специфічні види фактичної діяльності,які не тягнуть правових наслідків(організаційно-регламентуюча форма,організаційно-економічна форма,організаційно-контрольна форма,організаційно-виховна).

18. Форми держави:поняття та види.

Форма держави характеризується трьома елементами:1.Форма державного правління-організація верховної влади в державі,характер і принципи її взаємодії з іншими органами держави з політичними партіями.2.форма державного устрою-територіальна організація державної влади,поділ її території на певні складові частини з метою найкращого управління суспільством.3.форма політичного режиму-сукупність методів.способів,за допомогою яких здійснюється державна влада в суспільстві,характеризується станом демократичних прав і свобод людини,відношення державної влади до правових основ діяльності її органів.

19.Форма державного правління:поняття і види.

Форма державного правління-організація верховної влади в державі,характер і принципи її взаємодії з іншими органами держави з політичними партіями,класами і соціальними групами. За формою правління всі держави поділяються на дві великі групи:монархії і республіки. Монархія- така форма правління,за якої верховна влада належить одній особі. Монархія буває абсолютна(влада зосереджена в руках одноособового глави держави),обмежена(законодавча влада належить парламентові,виконавча-каьінету міністрів,судова-судам).Обмежена монархія(дуалістична,конституційна,теократична,принципат).Республіка-форма правління,де верховна лада в державі належить представницьким органам і здійснюється ними.Буває парламентська,президентська та змішана.

20. Президенська республіка та її особливості.

Президенська республіка характеризується тим,що в ній:1) президент обирається всенародно або за особливою процедурою,2) президент є главою держави і здійснює виконавчу владу.3)законодавча влада належить представницькому органові(парламенту).4)президент має право відкладного вето та інші права(право розпустити парламент).

21.Парламенська республіка та її особливості.

Парламенська республіка характеризується центральним становищем парламенту(законодавчої влади) і 1)президент обирається парламентом(іноді президент не обирається,а главою держави є прем’єр-міністр)2)уряд ормується з представницьких партій,що мають більшість у парламенті.3)уряд підзвітний парламентові.4)парламент може висловити уряду недовіру,що тягне за собою його відставку.