Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моделирование__урока1.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
2.54 Mб
Скачать

Способи опису цілей уроку

Практика свідчить про те, що молодому вчителю часто важно сформулювати мету уроку, навіть розуміючи її суть. Це пов'язано із недостатнім розвитком профе­сійної педагогічної мови, відсутністю досвіду, невмінням описати конкретну дію. Загальний прийом конкретизації цілей – використання при описі діяльності того дієслова, що вказує на певну педагогічну дію.

М. В. Кларін [6] наводить перелік дієслів, які доцільно використовувати вчителю для конкретизації навчальних цілей.

Дієслова для позначення навчальних цілей загального характеру: аналізувати, обчислювати, демонструвати, знати, інтерпретувати, використовувати, оцінювати, розуміти, поставити питання, застосовувати та ін.

Дієслова для позначення навчальних цілей „творчого" типу (пошукові дії): видозмінювати, модифікувати, перегруповувати, перетворювати, створювати, перебудовувати, систематизувати, синтезувати та ін.

Дієслова для позначення навчальних цілей в області усної та писемної мови (мовні дії): виділити, занотувати, виразити у словесній формі, записати, підкреслити, прочитати, розповісти, переформулювати та ін.

Дієслова для позначення навчальних цілей у сфері міжособистісної взаємодії: виразити думку, відповісти, віддячити, взяти участь, приєднатися та ін.

Для градуювання рівнів навчальних досягнень учнів (початковий, середній, достатній, високий) у реальному процесі на проміжних етапах навчання, коли ще не йде мова про підсумкові результати, є необхідність також описати дії учнів, щоб потім можна було зазначити проміжний результат навчання.

М. В. Кларін виділяє такі рівні навчальних результатів (і відповідно, цілей навчання):

  1. ознайомлення зі змістом навчального матеріалу – знайомство з основними поняттями і процедурами у даній предметній області;

  2. засвоєння основ – наступний рівень, що передбачає здатність переказати (описати) основні поняття і процедури у даній предметній області;

  3. оволодіння – успішне застосування основних понять і процедур у даній предметній області;

  4. повне засвоєння, майстерність – успішне застосування основних понять і процедур у даній предметній області, а також допомога іншим учням у закріпленні і засвоєнні знань та умінь.

Фактично наведені вище рівні співпадають з числовою шкалою, яка впроваджена в системі освіти України.

Вчитель для опису дій учнів на цих рівнях може використовувати відповідні дієслова (таблиця 4).

Таблиця 4

Способи опису дій учнів

Засвоєння основ

Визначити, класифікувати, розсортувати, описати, дати означення, відібрати, назвати, ідентифікувати, перерахувати

Перехід від засвоєння основ до оволодіння знаннями

Підібрати, розрізняти, виявити, відрізнити, підбити підсумки, дати оглядовий опис

Оволодіння

Провести розрахунок, застосувати, скласти, впорядкувати, порівняти, закінчити, створити, обчислити, провести, сконструювати, спів ставити, винайти, впорядкувати, перевести, спростити, переробити, модифікувати, пере структурувати, інтерпретувати, схематизувати, розв'язати, передбачити, оцінити, обговорити, співвідносити, обслуговувати, відрегулювати, перевірити, продемонструвати, змінити, зобразити графічно, спланувати, дати рекомендацію, спроектувати

Перехід від оволодіння до повного засвоєння

Аналізувати, ілюструвати, екстраполювати, інтерполювати, оцінити, перевірити, керувати, пояснити, синтезувати, діагностувати, критикувати, формулювати, дати пораду