Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моделирование__урока1.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
2.54 Mб
Скачать

Фактори, що впливають на підготовку уроку

З'ясуємо, які саме чинники навчання варто враховувати при розробці уроку. Для зручності аналізу їх доцільно поділити на групи.

  1. Характеристика навчального матеріалу: базові знання, складність нових знань і умінь, обсяг навчального матеріалу, кількість нових понять, загальна кількість інформації, потенційні можливості використання навчального матеріалу для мотивації навчання (використання в професійній діяльності людини або в буденному житті; значення для розвитку особистості тощо), внутрішні предметні зв'язки навчального матеріалу та міжпредметні зв'язки.

  2. Характеристика учнів і класу: вік учнів, рівень знань, рівень розвитку, рівень пізнавальної активності учнів, ставлення до навчання, ставлення до вчителя, мотиви навчання, працездатність, рівень уваги, рівень дисциплінованості і відповідальності, об'єднання класу як групи, співвідношення між кількістю дівчат і хлопців, співвідношення між сильними, середніми та слабкими учнями, настрій дітей та налаштованість їх на навчання, наявність у класі дітей з девіантною поведінкою (обдарова­них, дезорганізаторів, педагогічно занедбаних).

  3. Організаційно-методичне забезпечення навчального процесу:

а) організаційні фактори: день тижня, місце уроку в розкладі занять, характеристики попереднього і наступного уроків (характер навчальних вимог учителів, стиль педагогічної діяльності та педагогічного керівництва, рівень дисципліни, рівень тривожності учнів); наявність навчального кабінету та спеціального обладнання;

б) методичне забезпечення навчального процесу: якість плану-конспекту уроку; наявність та якість відео, ілюстративного та демонстраційного матеріалів, дидактичного роздаткового матеріалу; диференційованих завдань, матеріалів для перевірки і контролю знань і умінь учнів; наявність підручників, методичної та додаткової літератури.

  1. Характеристики вчителя: рівень професійних знань, педагогічні вміння, досвід викладання певної теми, здатність орієнтуватися в ситуації, методична підготовка, вміння спілкуватись, вольові та організаційні якості, педагогічний оптимізм, активність та ініціатива, рівень працездатності, ставлення до учнів, ставлення до педагогічної роботи, якість підготовки до уроку.

При аналізі наведених вище факторів необхідно визначити, які з них можуть здійснити негативний вплив на хід спланованого уроку, а дія який факторів буде сприяти ефективному проведенню уроку. Прогноз уроку, тобто оцінка можливих ускладнень при проведенні уроку, зроблених на основі уявної моделі реалізації уроку, допомагає вчителеві не втратити поставлених орієнтирів в ситуації реального «живого» уроку.

Дидактичні вимоги до уроку

Розглянемо суть дидактичних вимог до уроку. В першу чергу, вони пов'язані з логікою і структурою процесу пізнання учнів, який спеціально сплановано і організовано вчителем і реалізується ним.

Значне місце в ході уроку повинно приділятися мотивації навчальної діяльності учнів, формуванню пізнавальних мотивів, широкому використанню професійних, соціальних та спонукальних мотивів навчання.

Кожне навчальне заняття – це маленький крок на тернистому шляху до системи знань, накопичених людством. Тому вимога відбору змісту та обсягу знань, оптимальних щодо рівня розвитку і підготовки учнів, адаптування його вчителем є надзвичайно актуальною.

Для того, щоб реалізувати цю вимогу, вчитель повинен провести діагностику рівня знань та умінь учнів. Структура навчального заняття має відповідати класичній формулі процесу пізнання: «сприймання – розуміння і осмислення – запам'ятовування – застосування". Навчальне заняття повинно мати реальний результат, продукт навчального процесу у вигляді знань та вмінь учнів, їхнього сформованого ставлення до певного соціального явища, до себе тощо. Результативність уроку означає співвідношення між запланованою вчителем метою та одержаним результатом. Практика свідчить, що повної реалізації поставленої мети практично не можливо досягти, оскільки вчитель вчить одночасно дітей з різним рівнем розвитку і підготовки, з різним ставленням до навчання. Педагогічний брак у педагогічному процесі також постійно існує, і про це варто знати майбутнім вчителям, молодим вчителям.

Введення стандартів в освітній галузі ще раз привертає увагу до проблеми результативності і ефективності навчального процесу в цілому, зокрема уроку як його частки. Результативність уроку в такому тлумаченні означає, що кожен учень повинен здобути мінімально визначений обсяг знань і умінь, досягти певного результату в навчанні. Ефективність уроку пов'язує такі поняття, як результат уроку і витрачені зусилля вчителя і учнів, кількість витраченої ними праці та часу.

Чим менше знадобилось зусиль і часу на здобуття учнями знань, тим ефективніше був організований учителем процес навчання, а це, в першу чергу пов'язано з оптимальним вибором методів і прийомів навчання.

Урок має сприяти розвитку особистості, формувати її світогляд, розвивати творчу ініціативу та самостійність мислення. Цьому сприяє застосування активних проблемних і дослідницьких методів у навчанні, введення поетапного контролю.