Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мониторинг Зелене будівництво рік.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
86.52 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЛУГАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ВП «КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ ТЕХНІКУМ

ЛУГАНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО АГРАРНОГО УНІВЕРСИТЕТУ»

обґрунтування

можливості ВП «Костянтинівський технікум Луганського

національного аграрного університету»

щодо ліцензування діяльності

з надання освітньої послуги

з ліцензованим обсягом навчального

закладу (освітньої послуги) 50 осіб

Освітній рівень – перший

Освітньо-кваліфікаційний рівень – молодший спеціаліст

Галузь знань – «Сільське господарство і лісництво»

Напрям підготовки - 6.090103 «Лісове і садово-паркове господарство»

Спеціальність 5.09010303 «Зелене будівництво і

садово – паркове господарство»

Розглянуто та затверджено на засіданні Педагогічної ради

Протокол від «___» 2010р.№ «___»

Голова педагогічної ради ________ Ільїн А.В.

м.Костянтинівка

2010 рік

3.1. Результати моніторингу ринку праці у

м. Костянтинівка

для ліцензування діяльності у сфері вищої освіти для підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем “молодший спеціаліст” за напрямом

0901 «Сільське господарство і лісництво»

зі спеціальності:

5.09010303 «Зелене будівництво і садово – паркове господарство»

3.1. Результати моніторингу ринку праці та ринку освітніх послуг, що заявляються на ліцензування та які вже надаються у даному регіоні

Донецький регіон вважається одним з головних промислових, наукових і культурних центрів України. Промисловість регіону багатогалузева: вугільна, металургійна, машинобудівна, хімічна тощо. Вона значною мірою впливає на екологічну ситуацію в регіоні.

Тому сьогодні виникла потреба в розробці та впровадженню наукових основ озеленення міст, населених пунктів, промислових підприємств, створення декоративних і стійких зелених насаджень.

Крім того в нашій країні інтенсивно розвивається як промислове, так і особисте садівництво. У зв'язку з цим виник попит на кваліфікованих спеціалістів.

У м. Костянтинівка навчальні заклади не готують фахівців за спеціальністю «Зелене будівництво і садово - паркове господарство». Підставою щодо доцільності підготовки фахівців при започаткуванні спеціальності «Зелене будівництво і садово - паркове господарство» у Костянтинівському технікумі Луганського національного аграрного університету є лист міського центру зайнятості м. Костянтинівка.

Технікум має необхідну матеріальну базу, досвідчений кваліфікований педагогічний склад, що дає можливість технікуму з 2008 року вести підготовку фахівців за акредитованим напрямом 0901 «Сільське господарство і лісництво» за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» зі спеціальності 5.09010303 «Зелене будівництво і садово - паркове господарство».

3.2. Документ, що засвідчує підтримку(ініціативу) органу

управління навчальним

закладом щодо ліцензування

освітньої послуги

ПОГОДЖЕНО

Начальник управління освіти і науки

голова Донецької громадської експертної комісії

Ю.І. Соловйов

« » 200

Розглянуто на засіданні

Регіональної громадської експертної комісії

Державної акредитаційної комісії

у Донецькій області

протокол № __ від « »_______200_

Обґрунтування потреби регіону щодо підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем “молодший спеціаліст” за напрямом

0901 «Сільське господарство і лісництво» зі спеціальності:

5.09010303 «Зелене будівництво і садово – паркове господарство»

З кожним роком зростає техногенний прес на людину, і вона все більше відмежовується від природи стінами домівок, виробництва чи установи. Така ситуація змушує людину все більше висаджувати рослини біля житла, промислових і службових приміщень, в інтер’єрах різного призначення. Озеленення наближує природу до людського житла, до місця її роботи, покращує мікроклімат. Крім естетичної та душевної насолоди, яку дають рослини людині, вони збагачують повітря киснем, знезаражують його від шкідливих промислових та побутових викиднів.

У нашій країні зеленому будівництву приділяється велика увага. Сьогодні в Україні поставлене завдання створити зелені зони в 1040 містах і селищах на площі 4585 тис. га, з яких зелені масиви займуть 1470 тис. га, а нові зелені насадження будуть створені на 437 тис. га.

Донецький регіон вважається одним з головних промислових центрів України. Створення просторих парків, квітучих садів, квітників і скверів можуть прикрасити донецьку землю, територія якої має велику кількість ярів, пісків, незручних земель.

Ботанічні сади України зібрали багату колекцію красивих деревних і трав’янистих декоративних рослин. Але для того щоб все це розмаїття рослин можна було використовувати в зеленому будівництві необхідні досвідчені фахівці, які б знали біологію рослин, їх походження, особливості культивування. Крім того в нашій країні інтенсивно розвивається як промислове, так і любительське садівництво. У зв’язку з цим виник попит на кваліфікованих спеціалістів.

У Донецькій області навчальні заклади не готують фахівців зі спеціальності «Зелене будівництво і садово - паркове господарство».

Підставою щодо доцільності підготовки фахівців при започаткуванні спеціальності «Зелене будівництво і садово - паркове господарство» у Костянтинівському технікумі Луганського національного аграрного університету є потреба в молодших спеціалістах зі спеціальності „Зелене будівництво і садово - паркове господарство ” по регіону Донецької області з працевлаштуванням і базами проходження практик на таких підприємствах:

Дружківське підприємство зеленого господарства; Донецький ботанічний сад НАМ України; Ландшафтний регіональний парк «Клебан - Бик», Комунальне підприємство «ДРУАС» м. Краматорськ; Комунальне підприємство «Флора» м. Артемівськ та на інших підприємствах.

Головною метою підготовки молодших спеціалістів з зеленого будівництва у КТЛНАУ є створення необхідних умов для забезпечення, впровадження нових технологічних та організаційних рішень в галузь зеленого будівництва в процесі господарювання, підтримки сталого розвитку сільських територій та покращення умов життя сільського населення.

Виходячи з наведеного, вважаємо за доцільне започаткування у Костянтинівському технікумі Луганського національного аграрного університету підготовки фахівців зі спеціальності „Зелене будівництво і садово - паркове господарство ” за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст». Форма навчання: денна та заочна. Обсяг студентів за кожною формою навчання - 25 осіб, які в повній мірі будуть адаптовані як до потреб аграрного сектору економіки Донецької області, так і до потребінших сусідніх регіонів України. Відповідальність за нову діяльність буде покладено на спеціальність «Технологія виробництва продукції рослинництва».