Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мониторинг Зелене будівництво рік.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
86.52 Кб
Скачать

3.5.Організаційне та навчально-методичне забезпечення навчально-виховного процесу у вп «Костянтинівський технікум Луганського національного аграрного університету»

Організаційно-методичне забезпечення навчально-виховного процесу відокремленого підрозділу «Костянтинівського технікуму Луганського національного аграрного університету» базується на законах України “Про освіту”, “Про вищу освіту, “Про мови” та регламентується директивними нормативними документами Міністерства освіти і науки України і Міністерства аграрної політики України:

  • Наказом №161 від 2.06.1993р. “Про затвердження Положення про організацію навчального процесу у вищих закладах” та “Положенням про державний вищий заклад освіти”;

  • “Положенням про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України” №93 від 8 квітня 1993р.;

  • “Положенням про навчальний та навчально-науково-виробничий комплекс” №13 від 19 січня 1994р.;

  • “Положенням про освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу підготовку) та про нормативне і навчально-методичне забезпечення підготовки фахівців з вищою освітою” №86 від 4 березня 1998 року;

  • “Про виконання комплексних заходів щодо всебічного розвитку і функціонування української мови” №44 від 22 вересня 1997р.;

  • Указом Президента України “Про основні напрями реформування вищої освіти в Україні” №832/95 від 12 вересня 1995р.;

  • Постановою Верховної Ради України від 16 липня 1997р. “Про забезпечення працевлаштування, зокрема випускників шкіл, вузів та інших навчальних закладів”;

  • Указом Президента України “Про основні напрями соціальної політики на 1997-2000 роки” №1166/97 від 18 жовтня 1997р.;

  • Переліком законодавчих і підзаконних актів, нормативно-правових документів із загальних питань освіти та післядипломної освіти України (для аграрних навчальних закладів), науково-методичний центр аграрної освіти.;

Всі директивно - нормативні документи, які регламентують навчальний процес зі спеціальності є в наявності і доводяться до відома педагогічного колективу на педрадах, виробничих нарадах, на засіданнях циклових комісій.

Основними ланками в організації навчального процесу в технікумі є:

  • Педагогічна рада;

  • Методична рада

  • Циклові комісії.

Робота цих ланок проводиться згідно затверджених планів на кожний рік Ці ланки займаються питаннями планування навчально-виховного процесу, є центром по організації, створенню, підготовці та накопиченню навчально-методичного матеріалу в технікумі в цілому і на кожному відділені зокрема. Велику методичну роботу проводить методичний кабінет. Робота всіх цих ланок спрямована на якісну підготовку фахівців.

Основним документом з питань методичної роботи є Рекомендації щодо організації й проведення методичної роботи з педагогічними кадрами в системі післядипломної освіти, схвалені листом Міністерства освіти і науки України від 23.07.2002 р. “1/9-21.8 (Освіта України. – 2002 – 9 липня)

Методична робота на відділеннях проводиться згідно з планом роботи методичного кабінету, планом роботи методичної Ради, планом проведення методичних нарад, планами роботи циклових комісій. Обслуговують спеціальність чотири циклових комісії:

- комісія гуманітарних і соціально - економічних дисциплін, військово-спортивних дисциплін;

-комісія агрономічних дисциплін;

- комісія гідромеліоративних та землевпорядних дисциплін;

Робота циклових комісій спланована відповідно до вимог. Плани роботи розглянуті за засіданнях комісій і затверджені заступником директора з навчальної роботи. В планах роботи циклових комісій передбачені заходи щодо подальшого створення якісного методичного матеріалу для забезпечення викладання дисциплін, проведення тематичних тижнів комісій, спільної діяльності з кафедрою базових університетів, з якими укладені угоди, а саме: з Луганським національним аграрним університетом, Харківським національним аграрним університетом ім. Докучаєва, Східно - Українським національним університетом ім.. Даля, Рівненською академією водного господарства та природокористування.

Робота комісій спрямована на якісну підготовку фахівців зі спеціальностей на вивчення і подальше впровадження інноваційних та інформаційних технологій навчання, велике значення приділяється навчально-методичному забезпеченню занять, організації самостійної роботи студентів, написанню методичних розробок і доповідей, консультацій, проведенню відкритих занять. Викладачі комісій підтримують зв'язки з випускниками технікуму, ведуть профорієнтаційну роботу серед учнів шкіл району та області.

Викладачі циклових комісій працюють за такими основними напрямками:

- впровадження в навчальний процес особистісне – зорієнтованої

технології навчання

    • впровадження самостійної, індивідуальної роботи студентів як

важливого чинника особистісне - зорієнтованої системи

навчання;

    • впровадження в навчальний процес інноваційних технологій навчання;

    • нові інформаційні і комп’ютерні технології та перспективи підвищення ефективності навчально - виховного процесу;

    • можливості інтерактивного навчання в особистісному становленні студентів

    • психолого - педагогічні форми активізації студентів до навчання

Основним завданням викладачів відділень є підготовка конкурентноспроможніх фахівців. Тому вони активно впроваджують в навчальний процес інноваційні сучасні технології, які спрямовані на ефективність, результативність, творчий характер навчання. Лекції проводять у стилі міркування, пошуку, постійно створюють проблемні ситуації. Проводять “заняття - мислення” з розв’язанням розумових вправ, з’ясуванням причин і наслідків, на яких студенти спостерігають, розмірковують, самостійно роблять відкриття, пізнають себе як активну творчу силу. На семінарських заняттях викладачі вчать студентів самостійно засвоювати знання, аналізувати, синтезувати, конкретизувати, узагальнювати навчальний матеріал. Вдало застосовується за заняттях проблемно - розвиваюче навчання. За допомогою проблемних ситуацій викладачі створюють інформаційно - пізнавальні суперечності, що можуть виникнути на виробництві і разом зі студентами знаходять шляхи до їх розв’язання. При вивченні спеціальних дисциплін застосовуються ігрові форми навчання, вікторини, конкурси, КВК, ділові ігри тощо. Для виконання курсових проектів і робіт рекомендуються реальні виробничі показники. Для розвитку і зміцнювання професійної спрямованості проводяться інтегровані бінарні заняття, активно впроваджуються комп’ютерні технології. Важливе значення викладачі надають навчальним екскурсіям. Для студентів спеціальностей проводяться екскурсії.

Викладачами відділень складені робочі навчальні програми, поновлюються навчально-методичні комплекси з кожної дисципліни, весь методичний матеріал оформлений українською мовою, відповідно до галузевих стандартів вищої освіти України:

навчально - методичні карти;

  • інструкційні карти для проведення практичних і лабораторних робіт;

  • методичні вказівки і розробки для курсового проектування;

  • конспекти лекцій;

  • робочі зошити для проведення практичних занять і навчальних практик;

  • методичні комплекси та пакети для самостійної роботи студентів;

  • індивідуальні завдання;

  • роздатковий матеріал (тести, програмовані картки, опорні конспекти, кросворди тощо);

  • екзаменаційні питання і білети для семестрових екзаменів та для проведення комплексного кваліфікаційного екзамену зі спеціальності ;

  • питання для заліків;

  • посібники тощо.

Викладання на відділеннях ведеться українською мовою, молодим викладачам з питання впровадження української мови надається відповідна індивідуальна допомога викладачами філологічних дисциплін.

Все методичне забезпечення дисциплін: методичні розробки, доповіді, посібники, пошукова, дослідницька робота - аналізуються методичним кабінетом, і кращі роботи направляються до Навчально-Методичного Центру Міністерства аграрної політики України.

Комплектування бібліотеки здійснюється згідно з навчальними планами і навчальними програмами, ведеться через навчально-методичний центр Міністерства аграрної політики України, книжкові магазини м. Донецька, м. Костянтинівка а також видавничі центри інших міст України.

Бібліотека технікуму виконує роль не тільки інформаційного і навчального центру але є і культурно-просвітницьким центром.

З метою інформаційного обслуговування читачів бібліотека постійно готує виставки нових надходжень літератури.

При вивченні дисциплін природничої та наукової підготовки також застосовуються навчальні та навчально - контролюючі програми.

При вивченні дисциплін гуманітарної та соціально-економічної підготовки використовуються окремі програми з англійської мови, історії України, тощо

Окрім того для організації самостійної роботи з більшості дисциплін професійної та практичної підготовки підготовлені дискети та лазерні диски з необхідним навчальним матеріалом.