Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моделирование__урока1.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
2.54 Mб
Скачать

VII. Домашнє завдання

Для всіх учнів: № 329, 418 | (Г. П. Бевз. Алгебра, 7-9).

Для учнів, які розв'язували 5–6 варіант – додатково: скласти і розв'язати творчі завдання, аналогічні до тих, які розв'язували на уроці.

Мухаммед аль-Хорезмі

Властивості рівнянь першим сформулював узбецький математик IX ст. Мухаммед аль-Хорезмі (Мухаммед з Хорезму). У той далекий час від'ємні числа не вважались справжніми. Тому, коли в результаті перенесення від'ємного члена рівняння з однієї його частини в іншу цей член став додатним, вважалось, що він відновлювався, переходив з несправжнюго в справжній. Таке перетворення рівнянь Мухаммед аль-Хорезмі назвав від­новленням (аль-джебр). Властивість про знищення однакових членів рівняння в обох частинах він назвав протиставленням (аль-му-кабала). Книга про ці перетворення мала назву «Кітаб аль-джебр аль-мукабала» (Книга про відновлення і протиставлення). Згодом цю книгу переклали латиною, взявши для назви тільки її друге слово, яке стали писати AlXebr, звідси й пішла назва науки — алгебра. Перетворення аль-джебр стало важливим кроком у розвитку алгебри, бо набагато спростило розв'язування рівнянь.

Евклід (III ст. до н. є.)

Евклід – один з найвидатніших давньогрецьких математиків. Жодних біографічних відомостей про його життя не збереглося. Відомо тільки, що на запрошення царя Птолемея Евклід приїхав у Шст. до н. е. в м. Александрію – резиденцію грецьких царів у Єгипті – і почав там працювати наглядачем славнозвісної бібліотеки. У бібліотеці зберігалися й математичні праці вчених – попередників Евкліда. Проте вони були розрізненими і несистематизованими. Учений довгі роки працював над упорядкуванням математичної спадщини попередніх поколінь і створив велику працю, що складалася з 13 книг і дістала назву «Начала». Така назва обумовлювалася метою: викласти в стропи науковій по­слідовності головне, основне в ма­тематичних знаннях, що є ґрунтом для їхнього практичного застосування.

Спочатку Евклід сформулював п'ять аксіом про ознаки рівності і нерівності величин і п'ять постулатів, тобто вимог, додержання яких дає можливість виконувати всі геометричні побудови. На підставі цих первинних незапе­речних суджень, що приймаються без доведення, учений будує систему теорем, які вже доводить дедуктивно.

Створивши такий дедуктивний курс геометрії, Евклід подолав неабиякі труднощі в узагальненні на доведенні багатьох складних співвідношень між елементами площинних і просторових фігур, що виражаються числами. Ці труднощі посилювалися тим, що та той час ще не було створено буквеної символіки для позначення величин. У своїх працях Евклід позначав буквами точки, користувався рисунком, а математичні перетворення і доведення подавав словесно, хоч йому доводилось часом оперувати у своїх викладах складними ірраціональними виразами, перетворювати і спрощувати їх.

Великою заслугою Евкліда було те, що він засобами геометрії дослідив багато важливих питань арифметики й алгебри, а також створив дедуктивний курс геометрії, визначивши систему аксіом і постулатів для побудови такого курсу. «Начала» Евкліда збереглися на віки як величний пам'ятник людині, обдарованість і могутній талант, дивовижна сила уяви і мислення якої залишилися невмирущими у скарбниці загальнолюдської світової науки і культури.

Франсуа Вієт

Французький вчений (1540 – 1603), зробив вагомий внесок для розвитку математики, вважається «батьком сучасної алгебри»: написав першу у світі роботу з символічної алгебри. Вієт увів буквене позначення невідомих, саме від нього бере початок сучасна алгебраїчна символіка. Захопившись якоюсь математичною задачею, він міг працювати над нею іноді три доби без їжі і сну.

Перша його наукова праця має назву «Математичний канон». І Вієт був дуже відомим математиком. Якось у жовтні 1594 року під час бесіди з Генріхом Четвертим голландський посол зауважив, що у Франції немає геометра, який у змозі розв'язати запропоновану фламандським математиком