Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геодезична розбивочна основа.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Пальові роботи. Пошкодження паль у процесі забивки. Причини та порядок дій при виникненні дефекту.

При зануренні залізобетонних пальових елементів, що відповідають вимогам існуючих норм на їхнє виготовлення, можливі наступні основні види їх пошкоджень, пов'язані з порушеннями технології занурення:

  • місцеві розтріскування й виколювання в голові палі;

  • поздовжні тріщини, що можуть виникнути в будь-якому місці по стовбурі;

  • поперечні тріщини, що виникають у середній і верхній третинах стовбура палі;

  • поперечні тріщини, що переходять у похилі під кутом 45°, що виникають найчастіше в надземній частині пальового елемента.

Початковою ознакою руйнування першого виду є поява пилу й опадання осколків бетону з-під наголовника.

Причиною руйнування є більша концентрація місцевих напружень у голові пальового елемента, викликана нецентральним ударом молота або незадовільним станом амортизаторів наголовника.

При перших сигналах руйнування необхідно припинити занурення;перевірити співвісність положення молота й пальового елемента; перевірити стан і величину зазорів у направляючих пазах і гребенях молоту, стріли й наголовника; Поява поздовжніх тріщин у залізобетонних пальових елементах пов'язане з загальним перевищенням динамічної міцності бетону на стиск при повторюваних навантаженнях. Руйнування такого роду найбільш імовірні від надмірних для даних умов висоти падіння ударної частини молота або твердості амортизатора.

Для зниження напруг необхідно зменшити висоту падіння ударної частини молота або замінити нижній амортизатор наголовника на більш пружний або на новий при надмірному ущільненні старого, причому зменшення твердості амортизатора більш ймовірне, оскільки воно мало знижує занурюючу здатність одиничного удару молота.

Однієї із причин появи поперечних тріщин у залізобетонних пальових елементах є його вигин, що виникає через відхилення вістря пальового елемента від початкового напрямку при зустрічі з перешкодою або через зміну положення копрової стріли і її хитання.

Наявність вигину, пов'язаного з відхиленням пальового елемента або копрової установки від початкового положення, звичайно легко виявляється по відходу голови пальового елемента убік після зняття з неї молота з підвішеним до нього наголовником.

Свідченням слабкого опору ґрунту є велика відмова палі, тому необхідно обмежувати максимальну відмову під час занурення залізобетонних пальових елементів наступними величинами при їхній довжині: до 10 м 5-6 см, від 10 до 15 м 4-5 см, від 15 до 20 м 3-4 см, більше 20 м 2-3 см.

При відмовах більше зазначених варто зменшити висоту падіння ударної частини молота.

Похилі тріщини (звичайно під кутом близьким до 45) у залізобетонних палевих елементах з'являються в результаті дії зусиль, щоскручують, виникаючих через перешкоду, створювану наголовником, вільному повороту пальового елемента навколо своєї осі, або спільної дії зусиль, що скручують, і напруг, що розтягують. . .