Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геодезична розбивочна основа.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Геодезичний контроль у процесі будівництва. Виконавча зйомка прогонових будов.

Геодезична перевірка положення прогонової будови в плані й по висоті проводиться як поетапно, після установки кожної панелі блоку, так і після повної установки його на опорні частини. Методика виконавчої зйомки при поетапному й остаточному контролі однакова і, як правило, не залежить від способів монтажу прогонових будов. При зйомці варто враховувати можливу осадку опор у процесі будівництва, а також можливість появи тимчасових деформацій від нерівномірного нагрівання конструкції. У результаті виконавчої зйомки складається план прогонової будови й поздовжній профіль.

На плані металевої прогонової будови показують положення осі прогону відносно винесеної й закріпленої на опорах осі мосту, відстані опорних частин від осі прогону, положення поздовжніх балок і їхнє відхилення від прямої по верху й низу стінки; розташування вузлів нижніх і верхніх поясів ферм із метою визначення поперечних перекосів ферм і вузлів і вертикальності стійок і підвісок (для залізничних мостів).

На поздовжньому профілі для металевих прогонів підписують відмітки балок у вузлах й їхнє відхилення від проектних значень, а для залізобетонних мостів – відмітки верху бетону в середині прогонової будови й у точках їхнього обпирання.

Результати виконавчої зйомки змонтованих конструкцій оформляються Актом, при цьому допустимі відхилення не повинні перевищувати наступних величин:

  • стріла вигину осі елемента:

    • для головних ферм і балок проїзної частини не більше 10 мм;

    • для елементів в’язей не більше 15 мм;

  • деформація стінок суцільних балок висотою Н – 0,003Н, при наявності ребер жорсткості 0,006Н;

  • відхилення від вертикалі або від проектного нахилу бічних поверхонь конструкції:

    • балкових й аркових залізобетонних прогонових у будь-якому поперечному перерізі не більше 10 мм;

    • надбудованих стінок, діафрагм, стійок і колон не більше 20 мм;

  • відхилення у відстані від шафової стінки стояна до осі опорних балок (опорних вузлів) – 0-30 мм;

  • відхилення в плані вузлів головних ферм від осей поясів при прогоні L – 0,0002 L, у тому числі одного з вузлів від прямої, що з'єднує два сусідніх з ним вузла, – 0,0001 довжини панелі;

  • відхилення стійок головних ферм висотою Нфвід вертикалі в поперечному напрямку – 0,0015Нф, мм;

більше 100 мм – 10%;

  • допустиме відхилення у плані осі головної балки або ферми від проектної – не більше 0,0002L. . .

5.Улаштування основ у відкритих котлованах. Котловани без кріплень.

Котловани під фундаменти опор штучних споруд повинні розроблятися при наявності затвердженого Проекту, геологічних розрізів і даних про горизонти ґрунтових, меженних і високих вод.

  • Котловани без кріплень дозволяється застосовувати тільки в сухих або мало зволожених ґрунтах. Ухил підкосів повинен бути обумовлений родом ґрунту, глибиною котловану й характером навантаження, розташованого на його фермах. У зимових умовах допускається розробка котлованів способом природного заморожування ґрунту в стінках, без улаштування кріплень, при глибині котловану до 4 м і за умови, якщо глибина промерзання забезпечує безпеку роботи. Розміри котловану повинні визначатися Проектними розмірами фундаменту в плані й запасами в кожну сторону, які призначаються відповідно до прийнятих способів водовідведення, встановлення опалубки й кріплень, бетонування, розпалубки й ізоляції кладки. При улаштуванні котлованів у природному однорідному ґрунті або в щільно злежаному насипному ґрунті ухил укосів котлованів без кріплень, при короткочасних строках виконання робіт і при нормальній вологості ґрунтів варто призначати згідно таблиці 1. Тимчасове навантаження повинне бути вилучене від брівки укосу на відстань не менше, ніж на 1 метр. У ґрунтах суглинних і глинистих, при можливому зволоженні їх у результаті дощів або сніготанення, ухил укосів не повинен перевищувати 1:1. Перезволожені супіщані й лесові ґрунти розробляти без кріплень заборонено. У випадках, коли укоси котловану без кріплень піддадуться зволоженню після повної або часткової розробки, запобіжними заходами проти обвалення або сповзання ґрунту можуть бути: тимчасове припинення робіт до осушення укосів, зменшення крутості укосів або встановлення кріплень. . .