Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геодезична розбивочна основа.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Улаштування з’єднань на високоміцних болтах. Підготовка поверхонь та високоміцних болтів.

Для мостових конструкцій повинні застосовуватися болти, гайки й шайби, зазначені в Проекті й відповідні ГОСТ .

На кожну партію болтів (до 1000 кг), гайок і шайб (до 500 кг) повинен бути представлений сертифікат якості заводу-виготовлювача, у якому повинні бути зазначені: номер сертифікату, найменування заводу-виготовлювача, номера партії, результати проведених заводських випробувань механічних властивостей і коефіцієнта закручування.

Вхідний контроль металовиробів на монтажній площадці роблять зовнішнім оглядом, заходами-замірами окремих сумнівних розмірів і визначенням коефіцієнта закручування (на вимогу замовника або проектної організації).

Металовироби варто зберігати в умовах, що не допускає їхні іржавіння й забруднення.

Застосування болтів, гайок і шайб без сертифікатів, або таких, що мають на опорних поверхнях і на різьбі іржу, не допускається.

Високоміцні болти, гайки й шайби перед установкою в конструкцію підлягають підготуванню, що складається з наступних технологічних операцій:

  • Очищення від заводського змащення, і бруду

Очищення роблять підігрівом до 80-100С у лужному розчині (вода – 1000 ч. м.; кальцинована сода за ГОСТ 5100 – 60 ч. м.) і миючому розчині (вода – 1000 ч. м.; миючийзасібМС-18, МС-15, НС-8 до 50 ч. м.).

  • Сушіння, прогін і змащення різьби

Після очищення й сушіння різьби високоміцних болтів і гайок проганяють механізованим способом для видалення неміцної окалини й залишків випадкових забруднень по всійдовжині нарізки болта так, щоб згодом гайка легко нагвинчувалася на різьбу від руки.

Для змащення різьби болтів і гайок після прогону їх необхідно в ґратчастій тарі опустити у ємність із сумішшю з 90% не етилованого бензину за ГОСТ 2084 й 10% мінерального мастила за ГОСТ 20799. Після добування металовиробів бензин випаровується, а на поверхні залишається тонкий шар змащення. Допускається змазувати різьби шляхом опускання різьби кожного болта на 5 ÷ 10 мм у мінеральне мастилоз наступним нагвинчуванням гайки на змазаний болт.

  • Комплектація й зберігання

Очищені й змазані болти, гайки й шайби варто укомплектувати й зберігати в закритій тарі. При комплектації на болт нагвинчують гайку, що використали при прогонці різьби даного болта. Шайби (2 шт.) повинні бути встановлені опуклою стороною до головки болта й гайки.

Період часу від змащення різьби металовиробів до їхньої установки в з'єднання й натяг гайковертом не повинен перевищувати 10 діб, а до натягу на розрахункове зусилля – 20 діб.

Більш тривале зберігання збільшує коефіцієнт закручування.

29. Улаштування з’єднань на високоміцних болтах. Збірка з’єднань, натяг болтів та приймання робіт.

Збірку з'єднань, включаючи натяг всіх високоміцних болтів на розрахункове зусилля, слід виконувати в мінімальний термін, але не більше строків придатності оброблених контактних поверхонь (три доби).

У зазначений термін допускається не включати роботи із заміни болтами пробок, установлених при збірці з'єднань.

Пакети деталей у фрикційних з'єднаннях повинні бути щільно стягнуті. Ця вимога ставиться й до зон з уступами в стиках з накладками й фасонками. При уступі більше 0,5 мм рекомендується обробкайого абразивним інструментом для забезпечення плавного переходу з ухилом 110 на довжині до 30мм від обрізу деталі. При уступі більше 3 мм треба використовувати прокладки зі сталі тієї ж марки, що й для основних деталей. Застосування прокладок має бути погоджене із проектної організацією.

Збіг отворів елементів, що збирають, і деталей після постановки нагострених пробок повинне забезпечувати вільну без перекосів, ушкодження різьби й додавання зусиль постановку болтів. При невиконанні цих вимог відповідні отвори допускається райберувати.

Прочищення, свердління й розсвердлювання отворів у з'єднаннях допускаються тільки в щільно стягнутих пакетах і без застосування охолоджувально-мастильної рідини й води.

Місця й стадії установки монтажних пробок і високоміцних болтів, а також стадії натягу болтів указують у технологічних картах виробництва робіт.

Витягати пробки допускається після постановки в усі вільні отвори високоміцних болтів і натягу їх на нормативні зусилля.

Зібрані з'єднання після перевірки щільності стягування пакета й натягу високоміцних болтів необхідно захистити (за герметизувати) від влучення вологи на контактні поверхні. Для цього по всьому контурі з’єднання наноситься шпаклівка або ґрунтовка з наповнювачем із цементу, крейди, каоліну. Рекомендуються шпаклівки марок ХВ-004, ХВ-005, ЭП-0010. Після герметизації з'єднання всі його елементи, у тому числі головки болтів, гайки й шайби, повинні покриватися ґрунтовкою в 1-2 шари.

НАТЯГ ВИСОКОМІЦНИХ БОЛТІВ

Натяг високоміцних болтів з регулюванням зусиль по величинікрутного моменту роблять у два етапи: на першому етапі болти затягують за допомогою гайковертів на 50-90% розрахункового зусилля для забезпечення щільності прилягання деталей пакета, а на другому - болти дотягають до повного розрахункового зусилля динамометричними ключами.

Величина крутного моменту ( Нм), що прикладається до гайки або головки болта, визначають за формулою.

При натягу болтів за їхню головкувеличинукрутного моменту варто збільшити на 5%. У випадку застосування для мостових конструкцій високоміцних болтів, виготовлених за ГОСТ 22353 - ГОСТ 22356 на інших метизних заводах, коефіцієнт закручування необхідно визначати в кожному конкретному випадку.

ПРИЙМАННЯ РОБІТ

Якість підготовки високоміцних болтів, гайок і шайб перевіряють відповідно до вимог пункту 11.4 даного розділу.

Якість підготовки контактних поверхонь елементів і деталей перевіряють ретельним зовнішнім оглядом безпосередньо перед зборкоюз'єднань, установлюючи при цьому відповідність стану вимогам пункту 11.3 даного розділу.

Результати перевірки заносять у журнал виконання монтажних з'єднань на болтах з контрольованим натягом (додаток 5 СНиП 3.03.01-87).

Щільність стягування пакета контролюють щупами (набір № 2 за ГОСТ 882). Щуп товщиною 0,3 мм не повинен входити між частинами пакета більш ніж на 20 мм. У зоні першого від стику ряду болтів при наявності уступу щуп товщиною 0,5 мм не повинен проходити вглиб більше, ніж на 20 мм.

Відповідність зусиль натягу високоміцних болтів розрахунковим значенням контролюють вибірковою перевіркою значень крутних моментів методом потягування протарованими динамометричними ключами.

Зусилля при контролі прикладають до гайки (або головки, якщо натяг болта виконували обертанням головки).

Додатковий кут повороту гайки при контролі не повинен перевищувати 15.

Якщо крутні моменти при контролі хоча б для одного болта виявляться менше проектного значення або перевищують це значення більш ніж на 20%, то контролю підлягають всі болти даного з'єднання.

Результати контролю заносять у журнал виконання монтажних з'єднань на болтах з контрольованим натягом.

Кількість болтів, що підлягають контролю, повинне бути не менше зазначеної в таблиці 11.2.

При прийманні з'єднань на високоміцних болтах перевіряють якість герметизації з'єднань і стан високоміцних болтів, гайок і шайб.

Підлягають заміні високоміцні болти, гайки й шайби, на яких після натягу з'явились дефекти у вигляді тріщин, а також болти, довжина яких недостатня для повного закручування гайки на болт із забезпеченням за гайкою не менш одного й не більше шестипільних витків з повним профілем різьби болта.

Герметизація стиків повинна бути суцільною (без тріщин, пропусків, відшарувань і т.п.) по контуру пакетів і по примиканню шайб до пакетів, гайок і головок болтів до шайб, по різьбі над гайкою. Зазори в стиках і нещільності повинні бути заповнені.

Таблиця 11.2

Кількість болтів

у з'єднанні, шт.

Кількість болтів, що підлягають контролю на мостах

автодорожніх

залізничних

до 5 включно

2 шт.

100%

від 6 до 20

3 шт.

5 шт.

понад 20

15%

25%

При прийманні змонтованих конструкцій із з'єднаннями на високоміцних болтах повинна бути пред'явлена наступна документація:

  • журнал виконання монтажних з'єднань на болтах з контрольованим натягом;

  • журнал контрольного тарування ключів для натягу високоміцних болтів;

  • сертифікати заводу-виготовлювача на високоміцні болти, гайки й шайби;

протоколи випробувань коефіцієнта закручування болтів і коефіцієнта тертя по контактним поверхням (якщо випробуваннявиконувались). . .