Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геодезична розбивочна основа.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Арматурні роботи. Зварювання з’єднань і закладних виробів.

Конструкція зварених з'єднань, клас і марка арматурної сталі, діаметр стрижнів і їх форма, а також розташування стрижнів і монтажних стиків повинні бути зазначені в Проектіспоруди.

Арматурні стрижні повинні бути рівними, без місцевих скривлень; відхилення осі стрижня від прямої не повинне перевершувати 1/100 його довжини.

Сталь, що надходить у бухтах (колах), і вигнуті стрижні повинні бути виправлені. Поверхня стрижнів, правлених на автоматичних верстатах, не повинна мати поперечних подряпин від правильного барабана.

Арматура повинна мати чисту поверхню. Масло, фарба, бруд, а окалина, що також відшаровування, і іржа повинні бути видалені перед установкою арматури. Застосування для очищення кислот і інгібіторів корозії НЕ ДОПУСКАЄТЬСЯ.

У позацентровостислих і позацентрово розтягнутих елементах стрижні арматурної сталі періодичного профілю діаметром до 36 мм і гладкі з напівкруглими гаками допускається стикувати внапуск.

В суцільнорозтягнутих елементах, що звиваються, стикування розтягнутих арматурних стрижнів внапуск не допускається.

При розташуванні стиків стрижнів арматури внапуск в розтягнутій зоні перерізу, в зоні стику потрібно встановлювати спіральну арматуру.

Керівництво зварювальними роботами й забезпечення технологічних умов зварювання здійснює інженер (технік) по зварюванню або особа, призначена на зазначену роботу (майстер, виконроб). Інженерно-технічний персонал зобов'язаний один раз у рік проходити атестацію по затвердженій програмі.

До робіт з виготовлення зварених з'єднань арматури й закладних виробів допускаються зварювальники, що пройшли теоретичне й практичне навчання по зварюванню, що мають посвідчення на право виробництва даних робіт.

Умови зварювання з'єднань із вказівкою прізвища зварювальників слід фіксувати в типовому журналі зварювальних робіт.

Не допускається зварювання з використанням несправного устаткування, при ненадійності в електричних мережах, перебоях у подачі електроенергії, а також при коливаннях напруги в мережі більш 5% оптимальної величини, останні дві умови повинні дотримуватися особливо суворо при ванному й ванно-шовному зварюванні стикових з'єднань арматури.

Зварювальне устаткування й джерела живлення дуги повинні кожні півроку зазнавати паспортизації. Експлуатація зварювального устаткування що не має паспорта, або із простроченим строком паспортизації НЕ ДОПУСКАЄТЬСЯ.

  1. Арматурні роботи. Стикування стержнів. Встановлення арматури. Приймання робіт.

Стикування стрижнів арматури

Конструкція зварених з'єднань, клас і марка арматурної сталі, діаметр стрижнів і їх форма, а також розташування стрижнів і монтажних стиків повинні бути зазначені в Проекті споруди.

Арматурні вироби підрозділяються на типи: арматурні сітки й каркаси в’язані або зварені; окремі стрижні арматури зі звареними стиковими з'єднаннями або стиками внапуск.

У позацентрово-стислих і позацентрово-розтягнутих елементах стрижні арматурної сталі періодичного профілю діаметром до 36 мм і гладкі з напівкруглими гаками допускається стикувати внапуск.

В суцільно розтягнутих елементах, що звиваються, стикування розтягнутих арматурних стрижнів внапуск не допускається.

У стиках арматури внапуск довжину напуску стрижнів з арматурної сталі класів А-ІІ слід встановлювати не менш:

30 d при класах бетону В20 В27,5;

25 d при класі бетону ВЗ0 і вище.

Для арматур зі сталі класу А-ІІІ довжина напуску повинна бути відповідно збільшена на 4d.

Для арматури зі сталі класу А-І довжину напуску (між внутрішніми поверхнями напівкруглих гаків) слід встановлювати таку ж, як для арматури зі сталі класу А-ІІІ.

Для стиків, розташованих у стислій зоні перерізу, довжину напуску допускається встановлювати на 5d менш установленої вище.

Окремі зварені й в’язані сітки слід стикувати внапуск на довжину не менш 30 діаметрів поздовжніх стрижнів сітки й не менш 25 см.

При розташуванні стиків стрижнів арматури внапуск в розтягнутій зоні перерізу, в зоні стику потрібно встановлювати спіральну арматуру. Якщо установка спіральної арматури не потрібна, то відстань між хомутами в місцях стикування робочої розтягнутої арматури внапуск слід призначати не більш 6 см, а в бурових палях – 12 см.

Стики арматур внапуск, як правило, слід розташовувати в розбіг. При цьому площа перерізу робочих стрижнів, що стикуються на довжині необхідного напуску, повинна становити при стрижнях періодичного профілю не більш 50% загальної площі перерізу розтягнутої арматури, при гладких стрижнях – не більш 25%

Число стиків (зварених) в одному розрахунковому перерізі елемента не повинне перевищувати в елементах арматури які розраховуються на витривалість 25%, в елементах, арматури які не розраховуються на витривалість 40% загальної кількості робочої арматури у розтягнутій зоні перерізу.

Допускається заміна типів з'єднань і способів їх зварювання, зазначених у кресленнях типових і індивідуальних робочих проектів, на рівноцінні по експлуатаційних якостях.

Установка арматури

При установці каркасів, блоків, сіток або окремих стрижнів арматури повинна бути забезпечена необхідна Проектом товщина захисного шару шляхом укладання під арматури бетонних підбивок. Підбивки не повинні перетинати весь поперечний переріз захисного шару. Забороняється застосування обрізків арматури як підбивок.

Проектна відстань між суміжними рядами арматури повинна бути забезпечена шляхом постановки прокладок з обрізків круглої сталі або спеціальних фасонних металевих прокладок. Торці прокладок не повинні заходити в товщу захисного шару.

Стропування арматурних каркасів, блоків і сіток при їхньому навантаженні, перевезенні й монтажі повинна проводитися відповідно до вказівок ПВР.

При установці необхідно стежити за тим, щоб арматура зайняла в опалубці проектне положення.

Установлена арматура повинна бути забезпечена від ушкоджень і зсувів у процесі провадження робіт і подачі матеріалів; при цьому повинен бути встановлений ретельний нагляд за незмінюваністю положення арматури.

Ходіння по встановленій арматурі не допускається. Для проходу над установленою арматурою повинні бути встановлені дощаті ходи, що опираються на опалубку.

Приймання робіт

Приймання сіток і заготовок арматури повинно проводитися шляхом зовнішнього огляду й обмірювання 3% від кожної групи однотипних виробів і не менш ніж 5 штук.

При невідповідності хоча б одного з відібраних виробів вимогам Проекту й таблиці 1.2, уся група виробів повертається для виправлення.

Відхилення в розмірах заготовлених стрижнів і каркасів, а також у розташуванні встановленої арматури від проектних не повинні перевищувати допусків, зазначених у таблиці 6.1.2.

Найменування відхилення

Величинавідхи-лення (допуск)

Відхилення по довжині стрижнів робочої арматури:

а) для монолітних конструкцій

на 1 пог. м

на всю довжину

б) для елементів збірного залізобетону

на 1 пог. м

на всю довжину

5 мм

30 мм

2 мм

10 мм

Відхилення у відстанях між робочими стрижнями за умови забезпечення найменших відстаней:

а) для плит істін

б) для колон, арок, балок

20 мм

10 мм

Відхилення у відстанях між рядами при армуванні в кілька рядів по

висоті:

при простій арматурі

при багаторядній звареній арматурі

5 мм

2 мм

Відхилення в розмірах гнізд сіток, у відстанях між розподільними стрижнями, хомутами й у їхньомуположенні

0,1 мм

Відхилення в товщині захисного шару

5 мм

Відхилення в положенні осей стрижнів у торцях каркасів, що стикуються на місці з іншими каркасами

5 мм