Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геодезична розбивочна основа.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Геодезичний контроль у процесі будівництва. Виконавча зйомка опор.

У процесі будівництва мостового переходу геодезичні роботи повинні виконуватися з оформленням Акту й схеми планового й висотного положення опори на наступних стадіях:

  • після спорудження основи опори;

  • після бетонування фундаменту опори;

  • після бетонування тіла опори;

  • після бетонування опорних площадок;

  • після установки прогонової будови на опорні частини;

  • після улаштування проїзної частини.

Виконавча зйомка має на меті встановити відповідність геометричних параметрів споруди Проекту. Результати виконавчої зйомки дозволяють зрівняти фактичні розміри конструкцій із проектними і встановити допустимість отриманих відхилень відповідно до вимог СНиП.

Виконавча зйомка виконується від винесених і закріплених центрів і осей опор за допомогою рулетки способом перпендикулярів або лінійної зарубки.

На різних етапах вимоги до точності взаємного розташування елементів конструкцій різні. Так, при зануренні круглих паль і паль прямокутного перерізу діаметром до 0,5 метра для кущів і стрічок з розташуванням паль у два-три ряди граничні відхилення крайніх паль впоперек осі й інших паль уздовж ряду не повинні перевищувати відповідно 0,2 й 0,3 d. При суцільному пальовому полі під всією спорудою: для крайніх паль - 0,2 d; для середніх - 0,4 d. При віброзануренні оболонок великого діаметра граничне відхилення їх у плані не повинне бути більше Δ 1 = 600 мм, а по вертикалі (тангенс кута відхилення поздовжньої осі) Δ 2 =0,02. При використанні бурових паль граничне відхилення осей свердловини в плані не повинне перевищувати Δ1 = 250 мм; нахил вертикальної й похилої осей відповідно Δ2=2° і Δ2 = 4°.

Граничне відхилення сталевого шпунтового огородження в плані не повинне перевищувати при зануренні з води: на відмітці верху шпунта –300 мм, на рівні ґрунту – 150 мм, а при зануренні на суші на відмітці верху шпунта – 150 мм.

За результатами зйомки складається план, на якому показується фактичне й проектне положення паль, паль-оболонок із вказівкою відповідних розмірів. При пристрої збірно-монолітних опор виконавча зйомка виконується по кожному ряду облицювальних (контурних) блоків.

Після завершення будівництва опори здійснюється детальна виконавча зйомка, у процесі якої визначають розміри опори й опорних майданчиків, відстані від центра опори (стійок) до опорних майданчиків і між ними. За результатами виконавчої зйомки складається за відповідною формою Акт приймання опори, на звороті Акту приводиться схема із вказівкою фактичних і проектних розмірів. При аналізі результатів виконавчої зйомки опор необхідно мати на увазі, що відхилення фактичних розмірів зведених конструкцій від проектних не повинні перевищувати величин, наведених нижче:

Контрольовані параметри Припустимі

зсуву осей, зведених конструкцій відхилення, мм

у плані відносно розбивочних осей:

  • осей фундаментів у відкритих котлованах

(у тому числі плит пальових ростверків) 25

  • осей опор у рівні обріза фундаменту 10

  • осей опор у рівні опорних майданчиків ……………………0,004 висоти опори але не більше 50