Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геодезична розбивочна основа.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

30.Монтажне зварювання металевих конструкцій. Вимоги до матеріалів та підготовка конструкцій.

ВИМОГИ ДО ЗВАРЮВАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ Й УСТАТКУВАННЯ

Для зварених монтажних з'єднань у мостових конструкціях слід застосовувати зварювальні матеріали, перелік яких наведений у таблиці 11.3. Зварювальні матеріали обираються з урахуванням класу міцності й марки застосовуваної сталі, способу зварювання й типу звареного з’єднання. Перевірку якості зварювальних матеріалів роблять відповідно до Додатка.

Застосування інших зварювальних матеріалів, у тому числі закордонних, допускається тільки після перевірки їхньої якості по сертифікатах і проведення комплексних випробувань контрольних зварних з'єднань. Випробування повинні проводитися в спеціалізованих лабораторіях, що займаються питаннями технології зварювання.

Якість суцільного холодно тягнутого дроту повинна відповідати вимогам ГОСТ 2246. Поверхню дроту перед намотуванням у касети необхідно очищати від іржі, технологічного змащення й інших забруднень за допомогою пропуску через спеціальні пристрої. При наявності змащення дріт перед очищенням рекомендується прогартувати у печі при температурі 150-200°С протягом 2 годин.

Очищений й намотаний в касети зварювальний дріт необхідно зберігати в сухому теплому приміщенні. Дріт, намотаний у касети, не повинен мати різких перегинів.

У якості метало хімічних присадок (МХП) варто застосовувати металеву крупку, приготовлену зі зварювального дроту відповідної марки за ГОСТ 2246 діаметром 1-2 мм, змішану з хімічними добавками.

Готування й застосування МХП роблять за інструкцією, розробленою спеціалізованим науково-дослідним інститутом, що займається питаннями зварювання.

Флюси повинні поставлятися за ГОСТ 9087 або ТУ заводів-виробників, зберігатися в упакуванні постачальника в сухому опалювальному приміщенні. Якщо флюс зберігається понад зазначений гарантійний строк, необхідно перевірити його технологічні властивості при зварюванні в оптимальному режимі.

Не допускається засмічення флюсу окалиною, шлаками й іншими сторонніми включеннями. При наявності у флюсі пилу вона повинна відсіватися через сітки №04 або №05 (ГОСТ 6613, розмір сторони квадратної чарунки не більше 0,5 мм.

Перед уживанням флюси прожарюють по режимах, зазначених у сертифікатах або ТУ заводів-виробників. Для плавлених флюсів температура прожарювання, як правило, становить 350-400°С, час прожарювання 2 години з постійним перемішуванням. Після прожарювання флюси зберігають у сушильних шафах при температурі 80-100°С. На робоче місце флюс варто подавати в закритій тарі в кількості, необхідній для роботи протягом 4 годин.

Для механізованого однопрохідного зварювання вертикальних стиків із примусовим формуванням шва варто застосовувати переважно самозахисний порошковий дріт діаметром 2,4 ÷ 3 мм.

Порошковий дріт повинен поставлятися в металевих контейнерах, позначених бирками заводу-постачальника. Дріт без бирок, або покритий іржею, що має забруднення й дефекти у вигляді надривів, розкриттів, різких перегинів, до зварювання не допускається.

Порошковий дріт варто зберігати на дерев'яних стелажах у сухому опалювальному приміщенні при температурі не нижче +15С. Безпосередньо перед зварюванням її необхідно прожарити при температурі 200-230С(солом'яно-жовті кольори мінливості) протягом 1-2 годин. Кількість прожареного й намотаного в касети порошкового дроту на робочому місці зварювальника не повинна перевищувати однозмінної потреби. При зберіганні в сушильних шафах строк придатності дроту не обмежується.

Електроди для ручного дугового зварювання й електроприхваток мостових конструкцій мають відповідати по типам і маркам ГОСТ 9466, ГОСТ 9467 і табл. 11.3 даного розділу. Електроди слід зберігати в опалювальних приміщеннях по групі 1Л ГОСТ 15150. Прожарювання їх варто виконувати на режимах, зазначених у сертифікатах. Відразу ж після добування із прожарювальної печі електроди поміщають у резервну піч, що має температуру 80-100С, звідки них використають для зварювання. Електроди, не використовувані протягом 4 годин після добування з резервної печі, прожарюють знову, але не більше трьох разів. На робочому місці прожарені електроди варто зберігати в спеціальних пеналах.

Установлене зварювальне устаткування повинне мати прилади для контролю режимів зварювання (амперметри, вольтметри), повірники прийняті лабораторією державного нагляду. . .