Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геодезична розбивочна основа.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Бетонні роботи. Укладання бетонної суміші.

Технологічний процес бетонування складається з підготовчих й основних операцій.

Підготовчі операції. Перед прийомом бетонної суміші за допомогою геодезичних і мірних інструментів перевіряють положення опалубки, арматури, закладних деталей й анкерних болтів; перевіряють наявність фіксаторів захисного шару й правильність їхньої установки, стійкість арматурних каркасів й елементів опалубки.

Основні операції. Бетонну суміш укладають відповідно до вимог ТЕХНОЛОГІЧНОГО РЕГЛАМЕНТУ горизонтальними шарами без технологічних розривів з напрямком укладання в одну сторону у всіх шарах. При пошаровому укладанні бетонної суміші в кожному шарі повинна бути утворена випереджальна горизонтальна ділянка довжиною 1,5 ÷ 2,0м.

Перед початком ущільнення кожного шару бетонна суміш повинна бути рівномірно розподілена по його поверхні.

Подачу, розподіл й ущільнення бетонної суміші необхідно робити тільки «нагору». Розподіл бетонної суміші повинен здійснюватися бетоноводом.

Для забезпечення обов'язкової при будівництві штучних споруд монолітності кладки необхідно наступне:

    • укладання кожного шару бетонної суміші робити на бетон, що не почав схоплюватися. Строк укладання бетонної суміші на попередній шар покладеного бетону повинен бути не більше строкупочатку схоплювання застосовуваного цементу при густоті цементного тіста, що відповідає водо цементному відношенню в бетонній суміші, але не більше 0,40. Визначення строку початку схоплювання цементу робити відповідно до вказівок ГОСТ 310;

  • ретельно ущільнювати бетонну суміш вібруванням.

При бетонуванні густо армованих конструкцій, конструкцій зі складною конфігурацією й високими вимогами до зовнішньої поверхні конструктивного елемента, товщину шаруючи варто приймати не більше 25 см.

Перед початком ущільнення кожного укладеного шару, бетонну суміш варто рівномірно розподілити по всій площі конструкції, що бетонується (захватки). Висота окремих виступів над загальним рівнем поверхні бетонної суміші перед ущільненням не повинна перевищувати 10 см. ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ використовувати вібратори для перерозподілу й розрівнювання шару бетонної суміші, поданої в опалубку. Бетонну суміш у покладеному шарі варто ущільнювати тільки після закінчення розподілу й розрівнювання на забетонованої площі.

Бетонна суміш, що втратила до моменту укладання задану рухливість, подачі в конструкцію, що бетонується НЕ ПІДЛЯГАЄ.

Відновлювати рухливість бетонної суміші додаванням води на місці укладання ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

Ущільнення бетонної суміші, що укладається, повинне виконуватисьз дотриманням наступних правил:

  • вібрування бетонної суміші в конструкціях повинне виконуватись переважно за допомогою внутрішніх вібраторів;

  • для одержання однорідного ступеня ущільнення крок перестановки внутрішніх вібраторів не повинен перевищувати полуторного радіуса їхньої дії (радіус дії глибинних вібраторів орієнтовно дорівнює 4 зовнішнім діаметрам вібронаконечника); радіус дії вібраторів повинен бути визначений будівельної лабораторією для прийнятих СКЛАДІВ бетонної суміші;

  • при ущільненні укладеного шару глибинний вібратор повинен проникати на 5-10 см у раніше покладений шар; цим досягається більш висока монолітність шарів, що з'єднуються;

  • крок перестановки поверхневих вібраторів повинен забезпечувати перекриття площадкою вібраторів границі вже про віброваної ділянки на 4-5 см;

  • тривалість вібрування (показник рухливості, визначений лабораторією для прийнятих СКЛАДІВ бетонної суміші) на кожній даній позиції повинна забезпечувати достатнє ущільнення бетонної суміші, основними ознаками якого служать припинення її осідання й виділення пухирців повітря, поява на поверхні й у місцях зіткнення з опалубкою блиску цементного тіста;

  • зовнішнє вібрування за допомогою начіпних вібраторів рекомендується при бетонуванні густо армованих конструкцій товщиною до 0,5 м у випадках, коли внутрішні вібратори не можуть бути застосовані й при високих вимогах до зовнішньої поверхні; для елементів товщиною до 0,20 м допускається однобічне зовнішнє вібрування.

Особлива увага повинна бути приділена ущільненню бетонної суміші в зовнішній опалубці, для того щоб у зовнішньої поверхні був отриманий найбільш щільний бетон.

При перервах в укладанні бетону більше строків, припустимих згідно п. 7.6. 2, відновлення бетонування дозволяється після досягнення бетоном міцності не менш зазначеної в таблиці 7.8, за умови улаштування в місці перерви робочого шва.