Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геодезична розбивочна основа.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Механічні методи видалення окислів

Ступінь очищення від окислів поверхні, підготовленої до нанесення ґрунтувального шару, повинна бути 1-2 за ГОСТ 9.402-80: при огляді неозброєним оком окалина, іржа й інші неметалічні шари не допускаються. Оптимальна шорсткість підготовленої до фарбування металевої поверхні Rz30.

Необхідний ступінь очищення від окислів досягається при абразивно-струминномуметоді. Даний спосіб забезпечує не тільки висока якість очищення від усіх видів забруднень, але й одночасно надає поверхні рівномірну шорсткість, що сприяє підвищенню адгезії покриття.

У якості абразивного матеріалу використовується прожарений (сухий, вологість не більш 2%) кварцовий пісок з розміром зерен 0,5 - 2,0 мм, корунд зернистістю 16 за ГОСТ 3647.

Використовуваний абразив не повинен містити забруднень і інших сторонніх домішок. Перед використанням абразиву необхідно перевірити його чистоту. Для цього невелику кількість абразивного матеріалу потрібно помістити в невелику скляну посудину з дистильованою водою, енергійно струснути й залишити в спокої для огляду осаду. На поверхні води не повинно бути плівки консистентного змащення, твердих речовин і не повинно відбуватися знебарвлення. При вимірі індикаторним папером водної витяжки рН повинен бути не менш 5. У воді не повинно бути білого осаду при додаванні краплі 5% азотнокислого срібла (індикація присутності хлористих солей).

Стиснене повітря, призначене для піскоструминної обробки й для фарбування пневматичним розпиленням, повинно відповідати вимогам ГОСТ 9.01080: вміст вологи й мінеральних масел у вигляді крапель не допускається.

Наявність у стисненому повітрі води й мінерального масла визначається струменем повітря, спрямованого на поверхню дзеркала протягом 3 хвилин або на фільтрувальний папір (з намальованими колами хімічним олівцем) протягом 15 хвилин. На поверхні дзеркала не допускаються краплі вологи й масла. На поверхні паперу не повинні проявлятися масляні плями й темніти намальовані кола.

При не повному видаленні залишків флюсу, лужних шлаків, бризок і контактної рідини (проведення ультразвукової дефектоскопії) у районі зварених швів можливо прискорене руйнування покриття, тому слід звертати особливу увагу на підготовку поверхні в зоні зварних швів і не допускати застосування масел як контактної рідини при проведенні ультразвукової дефектоскопії.

Після піскоструминного очищення поверхню металоконструкцій необхідно знепилити (бажано пилососом).

Контроль якості підготовки поверхні

Контроль стану поверхні металоконструкцій повинен проводитися не пізніше ніж через 6 годин після підготовки поверхні, і додатково безпосередньо перед фарбуванням в термін, що перевищує допустиму тривалість перерви між операцією підготовки й фарбуванням.

Поверхня, підготовлена до фарбування, повинна бути сухою, знепиленою, без забруднень маслами й змащеннями (при наявності повторно знежирити), не мати нальотів вторинної корозії, що утворюється в процесі обробки поверхні. Після огляду поверхні складається Акт на приховані роботи, що характеризує якість підготовки поверхні до фарбування