Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikroekonomika_2009.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.62 Mб
Скачать
  1. Закон спадної граничної віддачі означає, що корисність товарів, що споживаються зменшується разом із збільшенням доходів споживачів. Чи вірно це? Поясніть.

Ні, це невірне твердження, бо закон граничної віддачі говорить про те, що зі збільшенням кількості споживання товару його гранична корисність, або додаткова корисність, яку одержує споживач з наступною порцією, має тенденцію до скорочення. Чим більшою кількістю товару ми володіємо, тим меншу корисність має для нас кожна додаткова одиниця цього блага. Закон спадної граничної корисності лежить в основі визначення попиту на благо. Ціна блага визначається не сукупною корисністю, а граничною. Оскільки гранична корисність блага для споживача зменшується, то продавець може продати додаткову одиницю лише знижуючи на нього ціну. Гранична корисність будь – якого блага визначається приростом сукупної корисності, яку одержує споживач наступної одиниці цього блага (MU)

MU=d(TU)/dQ

MU- гранична корисність блага

TU- загальна корисність блага (сукупна)

Q – кількість блага

Функція граничної корисності є спадною лінією.

  1. Припустимо, що споживач має 8 грн. Доходу. Ціна товару а - 1 грн., а товару б - 0,5 грн. Яка з комбінацій товарів знаходиться на бюджетній лінії?

1А+0,5Б=8

  1. Попит, для якого коефіцієнт цінової еластичності більший за одиницю називається абсолютно еластичним попитом. Чи вірно це? Поясніть.

Т ак. Еластичність –міра чутливості однієї змінної щодо іншої. Це числовий показник процентних змін, що відбуваються в одній величині в разі зміни на 1 % іншої величини. Важливим прикладом є еластичність попиту за ціною, яка характеризує чутливість попиту до цінової зміни. Цей показник вимірює процентну зміну в попиті на товари в результаті зміни ціни на цей товар на 1%

Коли коефіцієнт еластичності за ціною перевищує 1, то попит еластичний за ціною, оскільки процентний спад попиту більший від процентного зростання ціни. Якщо коефіцієнт еластичності за ціною менше 1, то попит нееластичний за ціною. Еластичність попиту на товар завлежить від наявності інших товарів, що можуть бути його замінниками. Якщо є повноцінні замінники, зростання ціни спонукає споживача купувати менше основного товару, а більше – його замінника, що є більш дешевим. Тоді – це попит, що є високо еластичним.

Абсолютно еластичний попит - найменша зміна в ціні призводить до значних змін у попиті (Е=∞)

  1. Положення та нахил кривої байдужості для окремого споживача пояснюється цінами товарів, що купуються і рівнем доходу. Чи вірно це? Поясніть.

Н і, це невірно, цінами товарів, що купуються і рівнем доходу пояснюється бюджетна лінія. Крива байдужості показує різні комбінації двох економічних благ, які мають однакову корисність для споживача, крива байдужості будується лише на основі корисності цих благ. А нахил кривої байдужості характеризує лише різний ступінь заміни одного товару іншим. Всі точки на прямій (бюджетній лінії) показують максимально можливе співвідношення закупок благ Х та У для заданого доходу споживача. А отже максимальна кількість блага є рівною як для товару Х, так і для товару У. Можна зробити висновок, що і задоволення у нх буде однаковою. Всі точки, які знаходяться всередині трикутника, характеризують стан, коли у споживача є вільні кошти, тобто він не повністю використав свій дохід на придбання благ. Точки поза межами трикутника є недосяжними для споживача

Бюджетна лінія вказує, які споживчі набори можна придбати за певну суму коштів і при певних цінах на це благо

Це бюджетні обмеження

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]