Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikroekonomika_2009.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.62 Mб
Скачать
  1. Чи буде фірма, яка максимізує прибуток, згортати операції у нетривалому періоді, якщо загальна виручка менше загальних витрат? Поясніть.

Так, така фірма буде згортати виробництво. Кожна фірма прагне максимізувати свій прибуток чи мінімізувати витрати. Це можна зробити тоді, коли граничний дохід = граничним витратам (MR=MC)

На осі абсцис відкладена кількість продукції, на осі ординат – сукупні доходи і сукупні витрати. Сукупний дохід є прямою, що виходить з початку координат, а сукупні витрати отримуються додаванням кривих постійних і змінних витрат. З’єднавши два графіка, легко зрозуміти, в яких межах варіюється діяльність підприємства, що приносить дохід. Максимальний прибуток виробляється, коли розрив між TR і TC найбільш великий (відрізок АВ). Точка С і D є точками критичного об’єма виробництва. До точки С і після точки D сукупні витрати перевищують сукупний дохід (TC>TR), таке виробництво є економічно збитковим. Це наша ситуація, воно є нецілеспрямоване. А саме в інтервалі виробництва від точки К до точки N підприємець отримує прибуток, максимізуючи його при випускові, що = 0М. Його задача – знаходитися в найближчій місцевості до точки В. В цій точці граничний дохід=граничним витратам (МR=МС). Таким чином, умовою максимізації прибутку є рівність граничного доходу граничним витратам. А ми маємо фірму, що прагне максимізувати прибуток, отже її МR повинно =МС, а ми маємо ситуацію, коли MR<МС, тому фірмі найкраще було б згорнути операції у короткостроковому періоді.

51. Як виглядає графічне зображення обсягу продукції у розрахунку на одиницю даного змінного ресурсу?

52. Будь-яка точка. Що знаходиться або на ізокванті або на ізокості означає кількість продукту, що виробляється. Чи вірно це ствердження? Поясніть.

Строго- ні (isoquantes). Узагалі – так, бо до кожної ізокости можна підібрати дотичну ізокванту.

Якщо фірма розраховує своє виробництво з витратами ТС, то вона повинна обрати такий варіант комбінацій ресурсів К і L, щоб виконувалася рівність

або (8.3)

Це означає, що виробник досягає максимально можли­вого випуску продукції за даних витрат ТС.

Для того, щоб вивчити яким чином можна досягти максимального обсягу виробництва з даними мінімальними витратами потрібно сумістити ізокосту і ізокванту, так щоб ізокоста стала дотичною до ізокванти (рис. 8.6)

Точка дотику ізокости і ізокванти Е відповідає таким затратам , що гарантують повне використання та не перебільшення допустимих витрат ТС для максимально можливого випуску продукції Q.

К

ізокванта

Е

KE ізокоста

ТС L

L E

Рис. 8.6. Рівновага виробника

Для знаходження точки максимального випуску продукції Q при заданих мінімальних витратах ТС алгебраїчно треба розв'язати систему рівнянь:

ТС = РК*К + Р * L

MPK MP L (8.4)

------- = -------

PK P L

53. Чи досягають мінімуму середні загальні витрати виробництва при такому обсязі виробництва, коли MC = AC? Проілюструйте.

Так. МС завжди перетинає АС в точці, де МС = АСmin

Коли ж середні витрати АС підприємства перевищують ринкову ціну (АС>Р), а середні змінні витрати ще не досягли Р, підприємство мінімізує збитки (Рис. 10.3).

Якщо підприємство після того, як його АС>Р, але АVС<Р, зупинить виробництво, то його збитки будуть ще більшими.

C

MC AC

AC

P

d

MR

Q' Q

Рис.10.3 Модель мінімізації збитків.

Тому підприємство має дотримуватися у короткостроковому періоді стратегії: до тих пір, доки до нього повертаються змінні витрати TVC , воно має продовжувати випуск продукції в обсязі Q і його збитки будуть мінімальними.

Умовою мінімізації збитків підприємства у короткостроковому періоді є виробництво продукції в обсязі Q при AC>P≤ACV.

Якщо середні змінні витрати стають більшими за ринкову ціну, підприємство має зупинити виробництво (закритися), щоб не нести збитків (рис. 10.4 )

С MC

AC AVC

АС

P

мс

P'

Q'' Q

Рис.10.4 Модель стратегії закриття фірми.

На графіку (рис.10.4) Р'- ціна, при якій фірмі доцільно призупинити виробництво (лінія Р' дотична до лінії середніх змінних витрат).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]