Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikroekonomika_2009.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.62 Mб
Скачать

28.Чи залежить еластичність пропозиції від того, чи є даний товар предметом тривалого користування чи поточного споживання? Поясніть.

Еластичність пропозиції по ціні показує відносні зміни об’єма пропозиції під впливом зміни ціни на 1%

ЕS=(ΔQ/Q)/(ΔP/P)

Для еластичності пропозиції фактор часу має дуже важливе значення.

В умовах короткого ринкового періоду пропозиція є нееластичною (ЕS=0) Тому підвищення (зниження) попиту призведе до підвищення (зниження) цін, але не відбивається на величині пропозиції (рис. 3-9 а))

В умовах короткого періоду пропозиція більш еластична. Це виражається в тому, що підвищення попиту обумовлюється не лише зростанням цін, але і збільшення об’єму виробництва, так як фірми встигають змінити деякі фактори виробництва відповідно до попиту (рис. 3-9 б))

В умовах довгого періоду пропозиція є досконало еластичною, тому збільшення попиту призводить до значного росту пропозиції при постійних цінах чи несуттєвому підвищенні ціни (рис. 3-9 в)).

Еластичність пропозиції також змінюється залежно від тривалості періоду. Для більшості товарів тривала пропозиція набагагато еластичніша за ціною ніж нетривала, оскільки компанії стикаються із проблемою обмеженості можливостей в короткострокові періоди і потребують часу для розширення виробничих потужностей, будуючи нові виробничі приміщення і наймаючи нових працівників. Це не означає, що нетривала пропозиція не зростатиме, якщо ціна різко піде вгору. Навіть протягом короткострокового періоду компанії можуть збільшити виробництво, інтенсивніше експлуатуючи існуючі виробничі потужності, сплачуючи робітникам за наднормову роботу і терміново наймаючи нових робітників. Проте компанії зможуть збільшити виробництво значно білыпе, якщо дати їм час на розширення виробничих потужностей і можливість найму постійного штату робочої сили.

Для деяких товарів і послуг нетривала пропозиція е повністю нееластичною. При­кладом є оренда житла в більшості міст. За короткостроковий період за наявності лише обмеженої кількості приміщень, що здаються в оренду, зростання попиту лише стимулює підвищення цін на житло. За довгостроковий період за відсутності контролю за квартплатою підвищені розцінки на житло створюють стимули для ремонту існуючих будівель і будівництва нових, отже, пропозиція збільшується.

Проте для більшості товарів компанії можуть знайти спосіб для зростання виробництва навіть на короткостроковий період, якщо цінові стимули досить сильні. Проблема полягає в тому, що, внаслідок обмежень, з якими стикаються компанії, різке збільшення пропозиції вимагає витрат, а отже, може бути потрібним істотне підвищення цін, щоб викликати незначне нетривале збільшення пропозиції. Для багатьох товарів криві нетривалої і тривалої пропозиції нагадують ті, що показані на мал. 2.14а. (Графік характеризує пропозицію первинної щойно видобутої міді, про яку ми говоритимемо нижче в приклада 2.5, але його можна застосувати до багатьох інших товарів).

Для деяких товарів нетривала пропозиція еластичніша, ніж тривала. Це стосується товарів тривалого користування, які можуть повторювати свій цикл як складова частина пропозиції, якщо ціна зросте. Приклад цього — вторинна пропозиція багатьох мталів (тобто пропозиція металобрухту, що підлягає регулярному переплавленню та переробці). Коли ціна на мідь зростає, це посилює стимули до переробки міцного брухту у нову пропозицію, отже, спочатку вторинна пропозиція різко зростає. Проте врешті-решт запас якісного брухту зменшиться, внаслідок чого переплавлення, очищення та переробка подорожчає, а отже, вторинна пропозиція скоротиться. Таким чином, три­вала еластичність вторинної пропозиції буде меншою за нетривалу.

На мал. 2.14а і 2.146 показано криві нетривалої та тривалої пропозиції стосовно первинного (від видобутку і переплавлення руди) і вторинного виробництва міді. Оскільки вторинна пропозиція становить лише близько 20% сумарної пропозиції, ця нова еластичність сумарної тривалої пропозиції перевищуватиме відповідний показник нетривалої.

Пропозиція предметів тривалого користування, як і поточного користування не впливають на еластичність пропозиції, а впливають на еластичність попиту. Збільшення доходу споживачів призводить до збільшення купівельної спроможності, а отже і до збільшення попиту на товари тривалого користування, отже попит на них зросте в значній мірі, а попит на товари поточного споживання теж зросте, але незначно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]