Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikroekonomika_2009.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.62 Mб
Скачать

73. Будь-яка точка, що знаходиться на ізокванті, або на ізокості, означає комбінацію фізичних обсягів ресурсів. Поясніть.

так, бо до кожної ізокости можна підібрати дотичну ізокванту.

І зокоста – це лінія незмінних витрат, що показує всі можливі комбінації праці і капіталу, які фірма може придбати за даного рівня витрат.

Ізокванта – це крива однакової кількості продукту, яка відображає множину комбінацій вхідних ресурсів, що забезпечують певний фіксований рівень випуску (рис. 7.4). Кожна з комбінацій факторів виробництва на ізокванті представляє свій технологічний спосіб виробництва. Наприклад, в точці переважає машинна технологія, а в точці виробництво продукції здійснюється переважно за рахунок ручної праці.

74. Середні витрати виробництва досягають мінімальної величини за умов такого обсягу, коли прибуток буде максимальним. Чи це так?

МС перетинає АС в точці мінімуму АС. Досконала конкуренція – прав., для конкур. – ні.

75. Чи повинні Фірми, що несуть збитки, припинити виробництво продукції негайно? Поясніть.

Див. 72 Break even point може бути досягнута.

Ні. У тривалому періоді – так (загалом, особливо для конкурентного ринку)

Технологічна ефективність

- досягнутий виробником стан, в якому він виробляє обсяг товарів / послуг, максимальний для даної комбінації вхідних ресурсів, що використовуються.

Аналогічно, якщо максимального обсягу не досягнуто, то виробництво є технологічно неефективним. Використання більшої кількості ресурсів для виробництва даного обсягу товарів призводить до втрат ресурсів і тому є неефективним.

У довгостроковому періоді всі фактори виробництва є змінними. Тут немає законів, що обумовлюють залежність ресурсів та обсягів виробництва. Можливі три варіанти:

  1. Збільшення віддачі від масштабу. Більше факторів - ще більший обсяг. Це результат підвищення продуктивності виробництва. Економія масштабу (economy of scale).

  2. Постійна віддача від масштабу наступна фаза після 1.

  3. Зменшення віддачі від масштабу. Переважають втрати від ускладнення організації виробництва.

76. Поясніть, чи вірне ствердження щодо співвідношення між lrac та lrmc: lrmc знижуються, коли lrac досягає максимальної величини?

Ні. LRAC та LRMC схожі за формою з АС й МС, і МС зростає протягом цього часу

77. Поясніть, чи вірне ствердження щодо співвідношення між LRAC та LRMC: LRAC являються мінімальними за умови випуску такого обсягу продукції, що LRAC=LRMC?

Так. Вони там і перетинаються.

78. Поясніть, чи вірне ствердження, що економічні витрати фірми представляють собою витрати на придбання економічних факторів виробництва у їх кращій альтернативі?

Ні. Екон. витрати = Буг.(явні) + Неявні (альт.)

79. Поясніть, чи вірне ствердження: коли граничний продукт стає від’ємною величиною, сукупний обсяг виробництва починає збільшуватися з незначними темпами?

Н і. «-» МР віднімає від ТР, бо він до нього додається ТР1 = ТР0 + МР якщо МР <0, то ТР1 < ТР0

В точке D tgβ = 0, MP=0, далее ТР уменьшается, МР < 0. После т.С, где МР=АР, МР и АР убывают, но МР - более быстрыми темпами.

Вывод: наиболее эффективное использование фактора Х – в интервале от т.В до т.С. Здесь предельный продукт уменьшается, а средний продукт растет. На этом отрезке на каждую дополнительную единицу затраченного переменного фактора (х) производитель получает наибольший прирост общего продукта.

П осле того, как средний продукт достигает максимального значения, эффективность увеличения переменного фактора (х) в производстве снижается. Участок совокупного продукта после т.С показывает более низкую эффективность использования переменного фактора.

Таким образом, в соответствии с законом убывающей отдачи фактора, увеличение использования одного из факторов производства при неизменности других факторов приводит сначала к относительному, а затем и к абсолютному уменьшению объемов производства.

CD – относительное уменьшение совокупного продукта (совокупный продукт растет медленнее, чем использование переменного фактора).

DE – абсолютное уменьшение совокупного продукта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]