Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikroekonomika_2009.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.62 Mб
Скачать

118.Монополіст, що максимізує прибуток, буде знижувати ціну на свій продукт, якщо гранична виручка є вищою за граничні витрати. Чи че так?

Фірма – монополіст одночасно приймає рішення про обсяг випуску і про ціну продукції, в той час як конкурентна фірма визначає лише обсяг. Для оптимізації обсягу виробництва монополіст використовує універсальне правило граничного випуску .

На рис. 9.5. зображено процедуру вибору оптимального обсягу виробництва монополії за методом порівняння граничного виторгу і граничних витрат . Якщо фірма вирішить виробляти, то вона максимізуватиме прибуток на обсязі , для якого граничний виторг дорівнює граничним витратам. Визначивши оптимальний обсяг випуску, монополія використовує криву попиту для знаходження ціни. Крива попиту показує, яку ціну бажали б заплатити покупці за запропонований обсяг продукції. На графіку 9.5 монопольна ціна відповідає точці на кривій попиту.

Якщо на оптимальному обсязі випуску ціна перевищує величину середніх сукупних витрат , монополія максимізує економічний прибуток.

Конкурентна фірма максимізує прибуток пристосовуючи обсяг виробництва до того моменту, коли MC = MR. Монопольна фірма обирає ціну, при цьому загальний принцип зберігається. Однак, MR від кожної додаткової одиниці продукту для монополіста буде зменшуватися.

Як і конкурентна фірма, монополіст буде досягати обсягу виробництва QM на рівні MC=MR, встановлюючи ціну PM.

Економічний прибуток

Збитки

MR

QM1

AVC

D

AC

MC

ACM

PM

P,C

ACM

P,C

QM

MR

D

AC

MC

PM

119.Щоб отримати максимум прибутку, монополіст має обрати такий обсяг випуску, за умов якого граничні витрати дорівнюють ціні продукту. Чи це так?

Див. попереднє питання

120.Ринки досконалої та монополістичної конкуренції мають загальну рису. Яку?

М онополістична конкуренція - існує на ринку, коли багато продавців продають диференційований продукт і є можливим вхід на ринок інших продавців.

Монополістична конкуренція дуже близька до монополії у зв’язку з можливістю впливу на ціни. З іншого боку вона нагадує і конкурентний ринок, оскільки у її умовах кожен товар продається багатьма фірмами і існує на ринку вільний вхід і вихід.

Монополістична конкуренція переважає у роздрібній торгівлі.

Оскільки продукція диференційована, кожен виробник певної марки товару виступає як монополіст і має спадну криву попиту. Але вхід нових фірм у галузь вільний, отже, фірми конкурують між собою. Незважаючи на монопольну владу окремої фірми, кожна занадто мала, щоб значно впливати на загальну ринкову ситуацію, і це робить ринок схожим на конкурентний.

121.Якою є умова тривалої рівноваги на ринку монополістичної конкуренції? Надайте ілюстрацію.

У тривалому періоді фірма розширює виробництво доки P=LRMC. До ринку можуть входити нові фірми. Наявність економічного прибутку приваблює їх. Товарів стає все більше і більше. Попит на товари окремої фірми стає більш еластичним. Це тому, що збільшення кількості конкуруючих фірм збільшує і доступність замінників. Фірми входять у ринок доки є можливість заробляти економічний прибуток. Таким чином у тривалій перспективі рівновага буде такою ж, як і за умовами конкурентного ринку.

При монополистической конкуренции отсутствуют любые ограничения на вход в отрасль и выход, в результате чего в долгосрочном периоде экономическая прибыль всех фирм отрасли становится равной нулю. Процесс уравнивания прибыли показан на рисунке.

П оявление новых производителей в отрасли из-за ее прибыльности сдвигает кривую спроса фирмы D и кривую предельного дохода MR влево, так как рыночный спрос покупателей на данную группу товаров будет распределяться на все большее количество фирм. Новое положение равновесия фирмы возникает в т.K. (точке касания кривой АТС кривой D).

В этих условиях экономическая прибыль падает до нуля (при Q2 и P2) и вход в отрасль новых фирм прекращается.

Отрасль не может находиться в состоянии равновесия, пока фирмы могут устанавливать цены на товар выше, чем АТС при объеме производства, максимизирущем прибыль.

Е сли спрос на рынке монополистической конкуренции снизился после установления равновесия (P = LAC), фирмы начнут выходить из отрасли, так как сокращение спроса делает невозможным для фирм возмещение их экономических затрат. При Q1, когда MR=LMC, после сокращения спроса, фирма, устанавливая цену спроса Р1, несет убытки, равные АВ, т.к. цена на продукцию ниже средних затрат на производство LAC. Sр2АВР1 – зона убыточности фирмы. Т.к. при этих обстоятельствах фирмы не смогут возместить своих затрат, они выйдут из отрасли. Это сдвинет кривые D и MR вверх, поэтому дефицит в отрасли увеличит и максимизирует прибыль, цены и предельный доход фирм, оставшихся в отрасли.

Равновесие на рынке монополистической конкуренции достижимо при P=ATC. Но это только тенденция. Существуют факторы, затрудняющие прогнозирование факторов монополистической конкуренции в долгосрочном периоде. Это:

  1. Барьеры (лицензии, отличия товаров).

  2. Дифференциация продуктов может основываться на обстоятельствах, которые трудно или невозможно воспроизвести конкурентам (например, участие талантливого художника в рекламном проекте).

Поэтому фирма будет получать экономическую прибыль в течение длительного периода.

Фирма, находясь в ситуации монополистической конкуренции, проводит собственную ценовую политику, не учитывая реакцию конкурентов. При монополистической конкуренции выпускается меньший объем производства, чем при совершенной конкуренции, но с более высокими затратами на единицу продукции. На рисунке точка К находится левее минимального значения ATC, при котором конкурентная фирма получала бы максимальную прибыль. Таким образом, если бы фирма действовала в условиях совершенной конкуренции, она бы увеличила производство до Q3 по более низкой цене.

122.Фірма “Цемент” є відносно дрібним виробником цементу. Функція витрат фірми має наступний вигляд: TC = 6500 – 600Q+20Q2, де Q – обсяг цементу у мішках по 50 кг. Ринкова ціна цементу дорівнює 10 грн. Визначте для фірми:

  • обсяг виробництва, що відповідає максимальному прибутку;

  • максимальний загальний прибуток;

  • собівартість одного мішка цементу за умов обсягу, що максимізує прибуток;

  • чи буде доцільним продовжувати діяльність на цьому ринку, якщо ціна складатиме 7 грн., і скільки прибутку втратить фірма проти його максимального обсягу;

  • якою буде ціна мішка цементу та обсяг виробництва фірми у тривалій рівновазі, якщо її витрати не будуть змінюватися.

TC = TR

TR = P*Q

MC = P

40Q-600 = 10

Q = 15.25

TR = 15.25*10= 152.5

P = TC-TR =

123.Через низькі витрати фірма “Гільйотина” домінує на ринку машинок для заточення олівців. Функція попиту на фірмову машинку типу “Макс-3” становить: Q=600-0,5P. Виробничий відділ дав функцію витрат: ТС=50000+Q2. Розрахуйте:

  • обсяг виробництва та виручку, що відповідають максимальному прибутку;

  • максимально можливий прибуток, що його може отримати фірма;

  • обсяг виробництва й прибуток за умов досягнення фірмою мінімальної собівартості продукції;

  • як зміняться можливості фірми отримувати прибуток, якщо її фіксовані витрати зростуть на 10%.

124.Фірма “Міні-Бікіні” розробила компактний комп’ютер. Він користується значним попитом, хоча через мініатюрність ще ніхто не бачив, як він працює. Спочатку конкуренція на ринку була відсутня. Функції попиту та витрат становили: Q=3000-2P та TC=250000+650Q. Розрахуйте для фірми:

  • обсяг виробництва та ціну, що відповідають максимальному прибутку;

  • обсяг виробництва та ціну, що дозволяють отримати максимальну виручку;

  • скільки комп’ютерів та за якою ціною фірма продаватиме у тривалій перспективі, коли на ринку з’явиться достатньо замінників?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]