Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikroekonomika_2009.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.62 Mб
Скачать
  1. Що означає здатність конкурентних сил попиту і пропозиції встановлювати ціну, за якої обсяги досягають стану рівноваги.

Це означає встановлювати рівноважну ціну. В умовах ринкової економіки конкурентні сили сприяють синхронізації цін попиту і цін пропозиції, що призводить до рівності об’ємів попиту і об’ємів пропозиції..

В умовах нерозвиненої ринкової економіки ціна пропозиції може значно перевищувати ціну попиту.

Рис2 Ціна пропозиції перевищує ціну попиту (Ps>Pd).

А буває таке, коли об’єм пропозиції не відповідає об’єму попиту.

В першому випадку, максимальна ціна, яку здатні дати за товар (чи послугу) покупці значно нижче тої мінімальної ціни, яку здатні запропонувати продавці. Тому ринок даного товару (послуги) ще не склалися: покупці ще недостатньо багаті, щоб надати на нього попит. У другому випадку максимальний об’єм попиту нижче мінімально допустимого об’єму пропозиції. Об’єм попиту настільки малий, що виробникам не вигідно поставляти товар в такій малій кількості.

В ході розвитку ринку здійснюється процес взаємного прилаштування покупців і продавців. Важливу роль при цьому грають ціни, які сприяють швидкому обміну необхідної інформації. Вони роблять умови обміну простими, ясними і стандартизованими для усіх учасників ринкової економіки Точка рівноваги – Е

Кількість товаруQ

В точці рівноваги РЕ=РS=PD,Де РЕ – рівноважна ціна,РS – ціна пропозиції,PD – ціна попиту

Це значить, що

QE=QS=QD QE – рівноважний об’єм,QS – об’єм пропозиції,QD – об’єм попиту

Рівноважна ціна – ціна, що урівноважує попит і пропозицію у результаті дії конкурентних сил. Утворення рівноважної ціни – процес, що потребує певної кількості часу. В умовах досконалої конкуренції відбувається швидке взаємне прилаштування цін попиту і цін пропозиції, об’єма попиту і об’єма пропозиції. В результаті встановлення рівноваги виграють і споживачі і продавці, і виробники. Якщо Е – це точка рівноваги, то ціна по якій продаються і купуються товари == РЕ, а об’єм проданого товару= QE .

  1. Чи вірне ствердження, що нахил бюджетної лінії характеризує норму, у відповідності до якої одне благо може бути замінене іншим без зміни рівня корисності для споживача. Поясніть.

Н і, це невірне твердження. Нахил бюджетної лінії – лінія, яка вказує, який набір благ (які його варіанти) може собі дозволити купити особа при певному рівні доходу, тобто це лінія, що показує комбінацію всіх благ, які споживач може собі дозволити придбати на свій доход за даних цін на ці блага. Це сукупність усіх благ, не зважаючи на їх корисність.

І лише згодом на основі бюджетної лінії, яка відображає всю множину наборів благ, які даний споживач може собі дозволити з огляду на свій бюджет і на основі кривих байдужості, які відображають набори благ за рівнями їх корисності, можна поєднати ці моделі. Карта кривих байдужості споживача накладається на множину бюджетно допустимих наборів. А тільки тоді можна знайти серед допустимих товарів ті, які матимуть однаковий рівень корисності для споживача в точках спів падіння кривих байдужості і бюджетних ліній

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]