Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikroekonomika_2009.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.62 Mб
Скачать

109. Чи наведене визначення відповідає поняттю «нормальний прибуток»? «Мінімальний прибуток, який є необхідним для того, щоб фірма залишилася у межах данного напрямку діяльності.» Поясніть.

Так. Поняття «нормальний прибуток» часто використовується для позначення альтернативних (неявних) витрат капіталу фірми. Нормальний прибуток – це той мінімальний прибуток, який повинен заробити підприємець, якщо він хоче залишитися у своєму бізнесі і продовжувати діяльність; прибуток, від якого власник фірми відмовляється, використовуючи свої власні ресурси у своїй фірмі, але який він міг би отримувати, вкладаючи свої ресурси в інше діло. Економісти включають нормальний прибуток у неявні платежі (витрати), щоб отримати ресурси фірми у даній галузі діяльності.

Прибуток виступає як різниця між виручкою від продажу товарів (Total Rewenue - TR) і загальними витратами на його виробництво:

Pr = TR - TC.

Виручка - це ціна (Р) помножена на обсяг виробництва (Q). Відповідно: маржинальна виручка (marginal revenue - MR) - це зміни у обсязі виручки від продажу при зміні обсягу виробництва/продажу на одиницю (Q):

MR = TR/Q.

Оскільки ціна не залежить від обсягів виробництва, то TR = РQ, таким чином MR = P.

TC

TR,

Â

Q оптимальний

Profit Max.

Q

TR

Pr

TC

Очевидно, що максимальний прибуток буде отримано при обсязі виробництва на рівні, який максимізує різницю (TR-TC) тобто у точці В, яка зветься точкою злому (break-even point). На графіку загальних функцій цей обсяг буде знаходитися там, де дотична до кривої загальних витрат буде паралельною функції загальної виручки.

У точці В фірма повністю покриває за рахунок виручки всі альтернативні витрати виробництва, тобто всі бухгалтерські витрати і (imputed cost) всіх ресурсів, що постачаються власником. У цьому випадку фірма отримує нормальний прибуток (normal profit). Та частина прибутку, що перевищує нормальний, зветься економічним прибутком (economic profit) .

Нормальний прибуток уявляє собою imputed витрати ресурсів, що поставляються власником. Бухгалтери не включають до розрахунків прибутку альтернативні витрати на ресурси, що поставляються власником. Як результат, бухгалтери переоцінюють прибуток, тому що недооцінюють витрати.

Ф ирма закрывается, она является придельной. P<AVC.Ей нет смысла увеличивать или уменьшать производство. Фирма несет убытки.

Нормальная прибыль – это минимальная плата, достаточная чтобы удержать и привлечь ресурсы в данном направлении деятельности.

110.Крива довгострокової пропозиції для галузі з від’ємною динамікою витрат має від’ємний нахил. Проілюструйте.

Якщо ціна хоча б одного ресурсу, що використовується галуззю зростає як прямий наслідок розширення операцій у галузі, вона відноситься до групи галузей з додатною динамікою витрат (increasing-cost industry). Наприклад, розвиток галузі може вимагати залучення додаткової кваліфікованої робочої сили. Попит на неї зростає разом із зростанням ціни праці. Заробітна платня повинна збільшитися, щоб привабити додаткові трудові ресурси.

При умові досконалої конкуренції крива тривалої пропозиції має від’ємний нахил. Припустимо, що галузь розвивається. Зарплата кадрів, що потребуються - зростає.

Спочатку галузь знаходиться у рівновазі у точці Е1 . Ціна складає Р1 . Оскільки попит зростає, тимчасова нетривала рівновага досягається у точці Е’, у який ціна підвищується до Р’. У тривалій перспективі, як відповідь на появу у галузі економічниго прибутку, нові фірми активно входять до галузі і зростає ціна виробничіх ресурсів. Це обумовлює збільшення середніх витрат.

Pèíîê â ö³ëîìó

Q2

Q’

Q1

LRAC

LRAC’

Фірма

D1

D2

SL

S2

S1

E2

E’

E1

P’

P2

P1

Price

Price

Ситуація ілюстрована шляхом вертикального зсуву кривої середніх витрат до LRAC’. Галузь досягає нової рівноваги - Е2. Це формує криву тривалої пропозиції - SL.

Фактично у зворотньому порядку формується крива тривалої пропозиції для галузей з від’ємною динамікою витрат (decreasing-cost industry). До таких галузей, наприклад, віднесли виробників одягу у Нью Йорку. Коли галузь розширялася, вартість машиночасу коштовних спеціалізованих швацьких машин, завдяки появі великої кількості орендних бюро, зменшувалась.

Отрасль с уменьшающимися затратами – отрасль, в которой цены на факторы производства уменьшаются по мере возрастания объема выпуска (положительный эффект масштаба). Кривая предложения имеет отрицательный наклон.

Крива довгострокового пропонування галузі зі зростаючими витратами є висхідною, галузі зі спадними витратами – спадною.

111.Припустимо, що монополіст може продати 10 шт. товару за ціною 100 грн за шт., але продаж 11 шт. викликає зменшення ціни до 99,5 грн. Чому дорівнює гранична виручка за умов збільшення обсягу продаж з 10 до 11 шт. ?

Граничний виторг – це зміна сукупного виторгу в результаті продажу додаткової одиниці продукції : .

TR=P*Q;

MR = 1000- 1094,5 / 1 = -94,5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]