Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikroekonomika_2009.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.62 Mб
Скачать
  1. Товари, для яких зростання ціни на один призводить до падіння попиту на другий називаються товарами-замінниками. Чи вірно це? Поясніть.

Н і, це невірно. Такі товари називаються товарами Гіф фена. Існує група благ, попит на які змінюється незвичним чином. Вперше їх помітив англійський економіст Роберт Гіф фен. Вивчаючи ціноутворення в Ірландії, він помітив парадоксальне явище. Під час катастрофічного неврожаю картоплі, що є основним продуктом харчування в цій країні, попит на нього змінювався незвичним чином. Коли ціна на нормальний товар підвищується, то попит на нього падає. Але в Ірландії все було навпаки, люди не змогли відмовитися від картоплі, і незважаючи на те, що ціна зростала, попит також зростав. Люди жертвували іншими високоякісними товарами, ціни на які зросли ще в більшій ступені, бо попит був малим, їх купувати стали менше, бо збирали кошти, щоб їх вистачило на картоплю. Таким чином відбувається процес, за якого зростання цін на картоплю призвело до зменшення попиту на інші товари більш високої якості. Тим самим низькоякісний товар витіснив високоякісні товари. Благо, попит на яке росте при зростанні цін і падає при їх зниженні є малоцінним чи низькоякісним товаром. Якщо для нормальних товарів загальний ефект додається, то для низькоякісних ефект доходу і ефект заміщення віднімається.

Якщо є низькоякісний товар, що займає у бюджеті споживача малу нішу, то позитивний ефект заміщення перекриває від’ємний ефект доходу (у випадку зниження цін)

Якщо низькоякісний товар займає важливе місце у бюджеті споживача (як в Ірландії), то у випадку зниження цін на нього від’ємний ефект доходу перекриває позитивний ефект заміщення і загальний результат виражається у зниженні попиту на нього, не дивлячись на зниження його ціни. Ріст доходу супроводжується звичайно скороченням попиту на товари Гіф фена. Тому, якщо знижується його ціна, то попит на нього падає. Тому ефект доходу має від’ємне значення. Оскільки від’ємний ефект доходу більше позитивного ефекту заміщення, то загальним результатом буде скорочення попиту на благо нижчого порядку.

Товар Гіффена – товар, що займає більше місце у бюджеті бідних споживачів, попит на який при інших рівних умовах змінюється у тому ж напрямку, що і ціна, оскільки ефект доходу перевищує ефект заміщення

  1. Як називається графічне зображення залежності між ціною товару і тією його кількістю, яку продавці здатні і бажають запропонувати споживачу на ринку? Надайте ілюстрацію.

Таке графічне відображення називається кривою пропозиції. Залежність величини пропозиції від ціни пряма : чим вище ціна, тим більшу кількість товару (при інших рівних умовах) готові запропонувати продавці Ця пряма залежність між ціною і кількістю запропонованого товару є законом пропозиції. Залежність кількості вироблених благ від рівня цін може бути зображено графічно. Крива пропозиції – крива, що показує, яку кількість економічного блага готові продати виробники по різним цінам в даний момент часу. Ціна відкладається по вертикалі, а пропозиція – по горизонтальній осі.

Зображена крива S характеризує рівень цін і об’єм продаж блага Х в певний момент часу. Вона має позитивний нахил, що свідчить про бажання виробника продавати більшу кількість блага за більш високою ціною.

Ф ункція пропозиції визначає пропозицію в залежності від впливаючих на нього різних факторів. На пропозицію, окрім ціни впливають : ціни факторів виробництва (ресурсів); технологія; цінові і дефіцитні очікування агентів ринкової економіки; розмір податків і субсидій; кількість продавців....Величина пропозиції є функцією всіх цих факторів

QS=f(P,Pr,K,T,N,B)

Де Pr- ціни на ресурси

K,- характер технологій, що застосовуються

T- податки і субсидії

N- кількість продавців

B- інші фактори

P- ціна

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]