Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikroekonomika_2009.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.62 Mб
Скачать

125.Як називається приріст сукупних витрат на працю, коли фірма використовує додаткову одиницю праці за незмінного обсягу споживання інших ресурсів? Проілюструйте.

Граничні видатки фірми на ресурс – це зміна видатків на ресурс внаслідок купівлі ще однієї одиниці ресурсу, або додаткові видатки на залучення у виробництво додаткової одиниці ресурсу: .

126.Чому попит на ресурси залежить від попиту на продукти, які виробляються за допомогою цих ресурсів?

Ринки ресурсів, як і всі інші, регулюються силами попиту і пропонування. Попит фірми на фактори виробництва має спільні риси для всіх видів ресурсів, тоді як пропонування кожного з ресурсів має свої специфічні особливості. Закон попиту так само справедливий для ринку ресурсів, як для ринку готової продукції: чим вищою є ціна ресурсу, тим меншим за інших рівних умов буде обсяг попиту на нього.

Проте формування попиту на ресурси зазнає впливу багатьох специфічних факторів, пов’язаних насамперед з похідним характером попиту. Попит на ресурси залежить від:

  • попиту на готову продукцію;

  • технології, яку фірма обирає для виробництва продукції;

  • співвідношення продуктивності і ціни ресурсу.

Ці чинники впливають на формування кривої попиту на фактори виробництва не тільки фірми, але й галузі, а також економіки в цілому.

Похідний попит (derived demand) - попит на ринку ресурсів, оскільки він визначається відносно продукту, що потребують споживачі. Кількість годин праці, машиногодин, площі, що купує фірма залежить від того, що вона може отримати від продажу виробленого товару.

Еластичність попиту на готову продукцію: чим вища еластичність попиту на готову продукцію, тим більш еластичним є попит на ресурс, і навпаки;

Затраты, которые несут фирмы при приобретении ресурсов, выступают как доходы их собственников (заработная плата, рента, прибыль, процент). Если цены на готовую продукцию регулируют ее поступление покупателю, то цены на ресурсы способствуют распределению последних между отраслями и фирмами.

Чтобы получить максимум прибыли, фирмы должны производить наиболее выгодную продукцию при наиболее эффективном сочетании ресурсов. В конечном итоге именно цены на ресурсы определяют то количество труда, капитала, земли, предпринимательских способностей, которые будут использованы в производственном процессе. Различная «ценность» ресурсов прямо влияет на распределение национального дохода между социальными группами, владеющими разными ресурсами.

Ресурсные рынки имеют ряд специфических особенностей, которые отличают их от рынка готовой продукции.

  1. Спрос на ресурсы носит производный характер. Он увеличивается или уменьшается в зависимости от того, увеличивается или уменьшается спрос на готовую продукцию, производимую с помощью данных ресурсов.

127.Як називається зміна загального розміру виручки фірми, коли вона використовує додаткову одиницю праці за незмінного обсягу споживання інших ресурсів? Проілюструйте.

Предельная доходность ресурса (MRP), или предельная производительность ресурса в денежном выражении, - это прирост объема дохода в результате использования дополнительной единицы ресурса.

Предельная доходность представляет собой произведение предельной производительности на цену произведенной продукции (MP x P). Предельная доходность труда сначала увеличивается, а затем снижается. Такое поведение предельной доходности фактора производства в коротком периоде объясняется действием закона убывающей отдачи, рассмотренного нами в предыдущей теме учебника.

Гранична доходність ресурсу – це грошовий вираз граничної продуктивності змінного фактора виробництва: або ,

де – приріст сукупного виторгу від продажу продукції, виробленої додатковою одиницею ресурсу .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]