Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikroekonomika_2009.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.62 Mб
Скачать

154.Яка крива демонструє ефективні комбінації продуктів, що можуть бути вироблені у господарстві при даних ресурсних обмеженнях і технологіях?

Ящик Еджворта???????????

Крива виробничих можливостей (production possibility curve) - подає максимальний обсяг будь-якого товару в економіці при даному обсязі виробництва усіх інших товарів, ресурсних обмеженнях і технології.

1150

1000

A

800

QF

400

450

200

E

D

QC

Крива виробничих можливостей будується на основі ящика Еджворта. Нахил кривої є від’ємний. Це означає, що збільшення виробництва одного товару може бути досягнуто тільки за рахунок зменшення виробництва іншого. Нахил кривої виробничих можливостей, помножений на -1 дає граничну норму перетворення (marginal rate of transformation) одного товару в інший.

Загальний стан рівноваги у використанні ресурсів полягає у тому, що MRTSLKF = MRTSLKC.

Ц е крива виробничих можливостей – крива, що показує всі максимально можливі комбінації виробництва двух товарів при фіксованому значенні праці і капіталу і даному рівні розвитку технологій. Кожна точка дотику ізоквант двох товарів в „коробці Еджуорта” відповідає точці на кривій виробничих можливостей.

Гранична норма трансформації шила на мило = тангенсу кута нахилу дотичної до даної тоочки кривої виробничих можливостей. Наприклад, в точці В гранична норма трансформації (MRT) шила в мило = тангенсу кута β По мірі зростання виробництва мила (вздовж межі виробничих можливостей) гранична норма трансформації росте. Це означає ріст альтернативних витрат: все важче перемістити ресурси з виробництва шил на виробництво мила

Гранична норма трансформації шила в мило характеризує ту кількість шил, від якого слід відмовитися для виробництва додаткової одиниці мила. Так як граничні витрати мила виражаються у відмові від додаткових одиниць шила, то МСм= - Δ Ш, а граничні витрати шила – у відмові від додаткових одиниць мила, то МСш= - ΔМ. Отримуємо таку формулу:

МRT мш= - Δ Ш/ ΔМ= - МСм/МСш

155.Витрати або прибутки від ринкових трансакцій, що не знайшли відображення в цінах – це вмінені витрати. Чи це так?

Транзакційні витрати – це витрати в галузі обміну, пов’язані з передачею прав власності. Звичайно розрізняють п’ять основних форм трансакційних витрат:

  • витрати пошуку інформації

  • витрати ведення переговорів і заключення контрактів;

  • витрати вимірювань;

  • витрати специфікації і захисту прав власності;

  • витрати опортуністичної поведінки

А витрати чи прибутки (вигоди) від ринкових угод (трансакцій), що не отримали відображення в цінах мають назву зовнішні ефекти або екстерналії. Вони називаються зовнішніми, бо стосуються не лише тих, хто приймає участь в даній операції економічних агентів, але і третіх осіб. Вони виникають як в результаті виробництва, так і споживання товарів і послуг.

Зовнішні ефекти поділяються на від’ємні і додатні. Від’ємні ефекти пов’язані з витратами, позитивні – з вигодами для третіх осіб. Таким чином зовнішні ефекти показують різницю між соціальними витратами (вигодами) і особистими витратами (вигодами)

MSC=MPC+MEC, де

MSC – граничні загальні витрати

MPC – граничні особисті витрати

MEC – граничні зовнішні витрати

В ід’ємний зовнішній ефект виникає у випадку, коли діяльність одного економічного агента викликає витрати інших. Прикладом від’ємних зовнішніх ефектів є викиди підприємства у воду.

Позитивний зовнішній ефект виникає у випадку, коли діяльність одного економічного агента приносить вигоду іншим. Прикладом є розвиток освіти

Ці витрати дійсно є вмінені (альтернативні), оскільки всі витрати є альтернативними – витратами втрачених можливостей. Альтернативні витрати – кількість одиниць блага, від яких слід відмовитися задля вироблення певної кількості іншого блага

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]