Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikroekonomika_2009.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.62 Mб
Скачать
  1. Ефект заміщення - це зростання попиту на товар, обумовлений змінами в уподобаннях споживача, що віддає перевагу товарам-замінникам. Надайте ілюстрацію.

Ефект заміщення – це зміна структури споживчого попиту (співвідношення коштів, що виділяються на купівлю різних товарів) в результаті зміни ціни одного з товарів, що входить до споживчого набору без урахування ефекту доходу.

Зона заміщення (субституції) – це ділянка кривої байдужості, в якій можлива ефективна заміна одного блага іншим

Розглянемо криву байдужості RS. Кількість блага Х, рівне 0Т, є мінімально необхідною величиною споживання блага Х, від якого споживач не може відмовитися, яким би великим не було запропопоноване в обмін благо У. Аналогічно 0М є мінімально необхідною величиною споживання блага У. Взаємна заміна благ Х і У має сенс лише у межах відрізка RS. Поза ним заміна виключена і два блага виступають як незалежні один від одного.

  1. Який закон відображає пряму залежність між ціною товару і обсягом його пропозиції на ринку?

Прямий зв’язок між ціною і кількістю запропонованого продукту є законом пропозиції : чим вища ціна, тим більша кількість товару (за інших рівних умов) готові запропонувати продавці, і навпаки, обсяг пропозиції спадає при зменшенні ціни:

QS=f(P),

Де QS- величина пропозиції,

P – ціна.

З акон пропозиції можна зобразити графічно у вигляді кривої пропозиції.

Основною причиною чинності закону пропозиції є зростання стимулів для збільшення виробництва при зростанні ціни. Збільшується дохідність продажу продукції, а це дає змогу збільшувати прибутки фірми та винагороду її працівникам.

П ри збільшенні ціни, крім внутрішніх стимулів, для фірми поліпшується „зовнішнє оточення”. У фірми з’являється можливість купувати дорожчі ресурси, наймати кваліфіковані ший персонал

  1. Чи вірно, що усі точки на бюджетної лінії означають однаковий рівень задоволення споживачів? Поясніть.

Так, це вірне твердження. Щоб визначити, який саме набір товарів Х та У обере для споживання та придбає споживач, потрібна додаткова інформація, яка пов’язана з бюджетним обмеженням. Бюджетна лінія (обмеження) – це лінія, що показує комбінацію тих благ, які споживач може придбати собі на свій дохід за даних цін на блага Х та У.

В сі точки на прямій (бюджетній лінії) показують максимально можливе співвідношення закупок благ Х та У для заданого доходу споживача. А отже максимальна кількість блага є рівною як для товару Х, так і для товару У. Можна зробити висновок, що і задоволення у нх буде однаковою. Всі точки, які знаходяться всередині трикутника, характеризують стан, коли у споживача є вільні кошти, тобто він не повністю використав свій дохід на придбання благ. Точки поза межами трикутника є недосяжними для споживача

  1. Надайте графічну ілюстрацію та поясніть прагнення споживача до придбання більш дешевих товарів, замість аналогічних, ціни на котрі зросли.

Споживач прагне до придбання більш дешевих товарів, замість аналогічних, ціни на котрі зросли. Такі товари називаються товарами – замінниками (субститутами) Властивість благ (товарів чи послуг) задовольняти потреби (особисті і виробничі) за рахунок один одного є взаємною замінністю благ. Такими товарами є рози і гвоздики, послуги сфери відпочинку (кіно, театр, цирк, балет). При збільшенні ціни одного з товарів, наприклад троянд, споживач переключається на більш дешеві (гвоздики). Для товарів – замінників, на відміну від доповнювачів, відносно невеликі зміни цін на один товар призводять до відносно значних змін у відношенні споживання у/х. Взаємозамінність може бути абсолютною (досконалою), коли одне благо може бути замінене повністю на інше (червоні і білі троянди) і відносною, коли благо має трохи відмінні характеристики і не може повністю замінити інший товар (чай та кава). Графічно досконала взаємозамінність зображається паралельними кривими байдужості. Гранична норма заміни є постійною : MRS=const.

Якщо провести бюджетне обмеження HG під кутом до прямої байдужості, то знайти рівновагу неможливо. В дійсності, найчастіше зустрічається відносна взаємозамінність. У цьому випадку покупка блага Х може бути в більшій-меншій ступені бути прирівняна до купівлі блага У

Також це може бути процесом , що показує, що попит на товар еластичний. Еластичність попиту на товар завлежить від наявності інших товарів, що можуть бути його замінниками. Якщо є повноцінні замінники, зростання ціни спонукає споживача купувати менше основного товару, а більше – його замінника, що є більш дешевим. Тоді – це попит, що є високо еластичним

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]