Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСИХ СППК ДІЯЛЬН (ШПОРА)!!!.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
524.29 Кб
Скачать

12.Ефекти соціальної перцепції: «первинності», «новизни», «ореолу». Соціальні стереотипи

«Ефект ореолу» (галоефект) означає вплив загального враження про іншу людину на сприйняття й оцінку часткових властивостей його особистості. Якщо загальне враження про людину сприят­ливе, її позитивні якості переоцінюються, а негативні або при­меншуються, або так чи інакше виправдуються. І навпаки: якщо загальне враження про людину негативне, то навіть шляхетні її вчинки не помічаються чи витлумачуються як своєкорисливі.

Ефект первинності - проявляється в тому, що при зустрічі з незнайомою людиною найбільше значимою є первинна інформація про неї, сила першого враження про людину.

Ефект новизни - полягає в тому, що по відношенню до знайомої людини найбільш значимо є остання, тобто найбільш нова інформація про неї.

Стереотип — це деякий стійкий образ будь-якого явища чи людини, який використовують як певне «скорочення» у разі взаємодії з цим явищем. Як правило, стереотип виникає на основі досить обмеженого минулого досвіду, у результаті прагнення робити висновки на базі обмеженої інформації.

Дуже часто стереотип виникає щодо групової приналежності людини, наприклад, приналежності її до якоїсь професії

соціальний стереотип - схематичний, стандартизований загальнозначимих образ або емоційно забарвлене і стійке уявлення про певний явище чи об'єкті, в якому виражається звичне ставлення людей до них, що склалося під впливом умов їх буття і попереднього досвід. Соціальні стереотипи як шаблони мислення і поведінки людей, які є членами тих чи інших груп, засвоюються ними дуже рано і використовуються задовго до виникнення ясних уявлень про ті групи, до яких вони відносяться. Стереотипи регулюють процеси ідентифікації і формування соціальної ідентичності особистості. Соціальні стереотипи засвоюються людиною з того моменту, як тільки він починає ідентифікувати себе з конкретним суспільством, культурою, певною соціальною групою і усвідомлювати себе їх чл

13.Вплив зовнішніх ознак особистості на її сприймання оточуючими. Роль іміджу в міжособистісному сприйманні

Сприйняті елементи фізичного вигляду, зовнішності експресії виступають багатозначними соціальними сигналами, які пояснюють, хто ця людина за національністю, віком, досвідом, що вона почуває в даний момент, як настроєна, який рівень її культури і естетичних смаків, чи впевнена вона у собі, чи товариська . Зовнішній вигляд людини — це символ, що без слів розповідає оточуючим про те, на якому східці суспільних сходів перебуває людина, до якого передбачуваного кола професій належить, про її характер, темперамент, фінансові можливості, смак, іноді навіть про родинний стан і багато чого іншого.

іОбраз — уявлення про іншу людину — формує певну настанову стосовно даної людини, визначає емоційне і пізнавальне ставлення до неї, направляє вчинки, тобто виступає регулятором поведінки у взаємодії з цією людиною.

Розпізнавання індивідуально-психологічних особливос-тей особистості шляхом безпосереднього візуального сприй-няття часто породжує різниі «ходячі уявлень» відносно зв'язку фізичних характеристик людини і їх психологічних особливостей. Довільні уявлення про зв'язок різних характеристик людини отримали назву «ілюзор-них кореляцій». Ці ілюзорні кореляції є своєрідними стереотипами, які виникають на основі спрощених уявлень про взає-мозв'язок між зовнішніми ознаками людини та її особистісними особливостями.

Стереотипи виникають у результаті уявлень, побудованих на уривках знань із психологічних концепцій фізіогноміки, типо-логії особистостей та інших теорій про зовнішні вияви особливостей людини, які функціонують у побутовій свідомості людей у викривленому вигляді. Наприклад - квад-ратне підборіддя - ознака сильної волі,високий лоб -ознака розуму жорстке волосся непокірний характер,повноту - доброзичливістю, для двох товсті губи - символ сексуальності, для п'яти малий зріст — свідчення владності, врода - ознака дурості

Імідж — спрямоване формування враження про себе, спеціальним чином організоване і структуроване в контексті «Я», що має відсилання до більш загальної, престижної категорії людей. Центральну частину іміджу складає осмислений зовнішній вигляд, що повинен сигналізувати про професійно-ціннісні властивості особистості і сприяти формуванню репутації.

Імідж, що подається оточуючим, складається з трьох частин (рис. 12):

  • власного уявного іміджу;

  • проекційного іміджу — того, як, на вашу думку, вас сприймає навколишній світнабутого іміджу — того, як інші бачать вас насправді. Проекційний імідж ефективний тільки в тому випадку, коли він належним чином сприймається іншими людьми. Якщо ж людина посилає набір сигналів, але вони сприймаються іншими не так, як їй хотілося б, вона буде почувати себе людиною, яку не зрозуміли.