Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори по БО!!!2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
536.06 Кб
Скачать

73.Економічні нормативи, що регулюють кредитний ризик банку: економічна характеристика, порядок розрахунку, вимоги щодо їх дотримання

Діяльність банку пов’язана з численними ризиками-кредитними, інвестиційними, валютними, тому НБУ встановлює певні нормативи,які обмежують концентрацію активних і пасивних операцій.

З метою обмеження кредитного ризику,який виникає через невиконання окремим контрагентом банку своїх зобов’язань,НБУ встановлює норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента(Н7). Він визначається як відношення суми всіх вимог банку до одного контрагента за вирахування фактично сформованих резервів і всіх позабалансових зобов’язань ,виданих банком щодо цього контрагента,до капіталу банку. Загальний розмір кредитного ризику,який бере на себе банк щодо будь-якого контрагента або групи пов’язаних осіб,не може перевищувати 25% регулятивного капіталу.

Для обмеження концентрації кредитного ризику за окремим контрагентом або групою споріднених(пов’язаних контрагентів) НБУ встановлено норматив «великих» кредитних ризиків (Н8). Кредитний ризик вважається великим, якщо сума всіх вимог банку до одного контрагента або групи пов’язаних контрагентів та всіх позабалансових зобов’язань , наданих банком щодо цього контрагента або групи пов’язаних контрагентів, перевищує 10% регулятивного капіталу. Н8 визначається як відношення всіх «великих» кредитів до регулятивного капіталу банку. Його нормативне значення не може перевищувати восьмикратного розміру регулятивного капіталу.

Певні обмеження встановлені НБУ і щодо розміру кредитного ризику на одного інсайдера(Н9) і розміру сукупного кредитного ризику щодо всіх інсайдерів(Н10).

Н9 визначається як співвідношення суми всіх зобов’язань інсайдера перед банком та суми всіх позабалансових зобов’язань,виданих банком щодо цього інсайдера, і капіталу банку. Нормативне значення Н9 не має перевищувати 5%.

Норматив максимального сукупного розміру кредитів, гарантій та поручительств,наданих інсайдером (Н10), визначається як співвідношення сукупної заборгованості всіх інсайдерів перед банком та позабалансових зобов’язань, виданих банком щодо всіх інсайдерів,і капіталу банку. Нормативне значення Н10 не може перевищувати 30%.

Задля обмеження інвестиційного ризику НБУ встановлює нормативи інвестування:норматив інвестування в цінні папери окремо за кожною установою(Н11);норматив загальної суми інвестування(Н12). Норматив інвестування в цінні папери окремо за кожною установою Н11 установлюється для обмеження ризику, пов’язаного з операціями вкладання коштів до статутних фондів установ, що може призвести до втрати капіталу банку. Н11 визначається як відношення розміру коштів. Які інвестуються на придбання акцій(паїв, часток) окремо за кожною установою,до регулятивного капіталу. Нормативне значення Н11 не може перевищувати 15%. Порядок обчислення Н12 аналогічний порядку обчислення Н11, а нормативне значення його становить 60%.