Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори по БО!!!2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
536.06 Кб
Скачать
  1. Кредитний ризик і методи управління ним

Кредитний ризик визначається ймовірністю того, що позичальник не зможе або не захоче виконати свої зобов’язання згідно з кредитною угодою. Управління кредитним ризиком банку здійснюється на двох рівнях відповідно до причин його виникнення — на рівні кожної окремої позики та на рівні кредитного портфеля в цілому.

Основні причини виникнення кредитного ризику на рівні окремої позики: нездатність позичальника до створення адекватного грошового потоку; ризик ліквідності застави; моральні та етичні характеристики позичальника.

До чинників, які збільшують ризик кредитного портфеля банку, належать: надмірна концентрація — зосередження кредитів в одному із секторів економіки; надмірна диверсифікація, яка призводить до погіршення якості управління за відсутності достатньої кількості висококваліфікованих фахівців зі знаннями особливостей багатьох галузей економіки; валютний ризик кредитного портфеля; структура портфеля, якщо він сформований лише з урахуванням потреб клієнтів, а не самого банку;рівень кваліфікації персоналу банку.

У банківській практиці застосовуються певні заходи, спрямовані на мінімізацію втрат від кредитного ризику, а саме:лімітування; дотримання нормативів кредитного ризику; диверсифікація; вивчення й оцінювання кредитоспроможності позичальник; отримання від клієнтів достатнього і якісного забезпечення; оперативність при стягненні боргу; страхування; визначення кредитної політики; підтримання оптимальної структури заборгованості за кредитами;

формування резервів.секюритизація

  1. Диверсифікація - розподілі кредитного портфеля серед ши­рокого кола позичальників, які відрізняються один від одного як основними характеристиками (обсяг капіталу, форма власності), так і умовами діяльності (галузь економіки, географічний регіон). Розглядають три види диверсифікації — галузеву, географічну та портфельну.

  2. Концентрація- зосередження кредитних операцій банку в певній галузі чи групі взаємопов'язаних галузей, на географічній території, або кредитування певних категорій клієнтів. Концентра­ція, як і диверсифікація, може бути галузева, географічна і портфельна.

  3. Установлення лімітів- встановленні максимально допустимої величини наданих позик, що дає змогу обмежити ризик. Завдяки встановленню лімітів кредитування банкам вдається уникнути критичних втрат внаслідок необдуманої концентрації будь-якого виду ризику, а також диверсифікувати кредитний портфель та забезпечити стабільні прибут­ки. Ліміти визначаються як максимально допустима величина позики чи напрям­ку кредитування і виражаються як в абсолютних граничних величинах (сума кредиту в грошовому вираженні), так і у відносних показниках (коефіцієнти, індекси, нормативи).

  4. Секюритизація - випуск і розміщення на ринку іпотечних ЦП під заборгованість за кредитом.

Важливе значення для мінімізації втрат від кредитного ризику має підтримання оптимальної структури кредитного портфеля комерційного банку. За методикою НБУ кредитний портфель комерційного банку складається з таких кредитів: стандартних, під контролем, субстандартних, сумнівних, безнадійних.