Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори по БО!!!2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
536.06 Кб
Скачать

30.Операції-банків еквайєрів

Для того щоб можна було здійснити безготівкові розрахунки,клієнт(покупець)повинен мати платіжну картку, а торговець-уласти договір еквайрінгу)тобто технологічного,інформаційного обслуговування торговців та виконная розрахункв з ними за операції здійсненні із застосуваннями спеціальних платіжних засобів.

Банк-еквайєр - уповноважений банк (член платіжної системи),

що проводить первинне оброблення транзакцій та бере на себе

проведення з комерсантами (торговцями), що знаходяться у сфері

його діяльності, усього спектра операцій з картками: перерахування

на розрахункові рахунки комерсантів (торговців) коштів за товари

та послуги, приймання, сортування та розсилання квитанцій,

розповсюдження стоп-листів (перелік БПК, операції з якими

призупинені на день здійснення операції з БПК).

Еквайринг може здійснюватися виключно уповноваженими банками

України - членами міжнародних платіжних систем.

1.. Укладення угод з резидентами та постійними

представництвами юридичних осіб - нерезидентів згідно з нормами

чинного законодавства.

2.. Надання резидентам та постійним представництвам

юридичних осіб - нерезидентів гарантії платежу за умови виконання

останніми належним чином операцій з використанням БПК.

3. Зарахування або перерахування на рахунки резидентів та

постійних представництв юридичних осіб - нерезидентів коштів за

операціями, здійсненими останніми з використанням БПК.

  1. Види, принципи й умови банківського кредитування.

Банківський кредит - це форма кредиту, за якою грошові кошти надаються в позику банками. Принципи банківського кредитування є такі: строковість кредиту означає, що позики підприємствам видаються на певний строк, по закінченні якого вони повинні бути повернені Платність кредиту полягає в тому, що кредити банк видає підприємствам за певну плату, яка називається процентом. Принцип забезпеченості кредиту означає наявність у банку права для захисту своїх інтересів, недопущення збитків від неповернення боргу через неплатоспроможність позичальника. Цільовий характер використання передбачає вкладення позичкових коштів на конкретні цілі, передбачені кредитним договором. Для виникнення кредитної угоди слід дотримуватись таких обов’язкових умов: Кредити можуть надаватись у межах наявних вільних ресурсів банку. Про кожен великий кредит (більший 10% власного капіталу банку) банк повідомляє НБУ. Кредит видається за умови надання клієнтом у банк кредитної заявки.

Банківські кредити можна класифікувати по-різному: за терміном використання: короткострокові (до 1 року), середньострокові (1-3), довгострокові (пон 3), за ступенем ризику: стандартні та з підвищеним ризиком, за методом надання: одноразові, перманентні, гарантовані, щодо способу повергнення: поступово, водночас, відповідно до особливим умов, а вимогу кредитора, з регресією платежів, за строком повернення: строкові, до запитання, прострочені, відстрочені (пролонговані). За характером визначення процента: з фіксованою процентною ставкою, з плаваючою.за способом сплати процента: звичайний, дисконтний. За кількістю кредиторів: надаються одним банком, синдикативні, паралельні. До кредитів суб’єктного призначення належать: торговельно-промисловим підприємцям, сг підприємцям, міжбанківські, небанківським фінансово-кредитним установам, органам влади. Об’єктного призначення: іпотечний, споживчий, контокорентний, під цінні папери, пов’язані з вексельним обігом.

До небанківських послуг, що мають кредитний характер належать:

Акцептний кредит, авальний кредит, обліковий кредит, факторинг, форфейтинг.

  1. Умови кредитної угоди, кредитний договір.

Кредитні правовідносини між кредитором і позичальником регламентуються на підставі кредитних договорів.

Кредитний договір — це юридичний документ, що визначає взаємні обов’язки і відповідальність між банком і клієнтом з нагоди одержання останнім кредиту. Для виникнення кредитної угоди слід дотримуватись таких обов’язкових умов:

1. Кредити можуть надаватись у межах наявних вільних ресурсів банку.

2. Про кожен великий кредит (більший 10% власного капіталу банку) банк повідомляє НБУ.

3. Кредит видається за умови надання клієнтом у банк кредитної заявки.

4. Загальний розмір кредитів банку з урахуванням 100% позабалансових зобов’язань та врахованих векселів одного позичальника, не може перевищувати 25% власного капіталу банку.

5. Загальний розмір великих кредитів з урахуванням 100% позабалансових зобов’язань, виданих банком, не може перевищувати 8-кратного розміру власного капіталу банку.

6. При кредитуванні позичальника банк повинен дотримуватися економічних нормативів регулювання банківської діяльності та вимог НБУ щодо формування обов’язкових страхових резервних фондів.

7. Рішення про надання кредиту повинно прийматися в банку колегіально, тобто затверджуватися кредитним комітетом (комісією) та оформлюватись протоколом.

8. Кредити надаються всім суб’єктам господарювання незалежно від форми власності за умов, що позичальник зареєстрований як суб’єкт підприємництва.

9. Кредитування здійснюється в межах параметрів, визначених кредитною політикою банку.

11. Банки можуть надавати своїм клієнтам незабезпечені (бланкові) кредити, але тільки в межах власних коштів і лише клієнтам зі стійким фінансовим станом. Інсайдерам незабезпечені кредити видаються в межах 50% номінальної вартості акцій, що перебувають у їх власності,та інші.