Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори по БО!!!2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
536.06 Кб
Скачать

63. Документарний акредитив: сутність, види, порядок застосування, переваги та недоліки для учасників розрахунків

Документарний акредитив — це угода, згідно з якою банк зобов’язується на прохання клієнта здійснити оплату документів третій особі (бенефіціару), на користь якої відкрито акредитив.

Специфічність акредитивної форми розрахунків обумовлена цілою низкою умов та вимог, які мають бути виконані торговельними партнерами, а також банками. Комерційні банки з простого переказника грошових коштів, якими вони є при використанні відкритого рахунку та авансових платежів, перетворюються у заінтересованих учасників розрахункової операції поряд із зовнішньоторговельними контрагентами. Розрізняють такі види та типи акредитивів:

- за ступенем гарантованості оплати сум, які повинні бути виплачені бенефіциару:1)безвідкличні та відкличні Безвідкличний акредитив, на відміну від відкличного акредитиву, може бути змінений або анульований банком-емітентом тільки при згоді Бенефіциара, на користь якого він був відкритий, і підтверджуючого банку (якщо він є).

- залежно від забезпечення коштами Аппликанта:

-покриті та непокриті Покритий/непокритий акредитив - акредитив, забезпечений/незабезпечений власними коштами Аппликанта.

-залежно від наявності або відсутності підтвердження за акредитивом з боку іншого банку:

-підтверджені та непідтверджені За підтвердженими акредитивами,  на відміну від непідтверджених, оплата гарантована крім Банка-емітента ще й іншим (підтверджуючим) банкам.

- залежно від місця та суб'єкта виконання:

-акредитиви, які виконуються банком-емітентом у країні імпортера;

-акредитиви, які виконуються авізуючим або підтверджуючим банком, що перебуває в країні бенефіциара (експортера);

-акредитиви, які виконуються при участі третього банку.

- залежно від наявності інших бенефіциарів:

-трансферабельні (перекладні) і нетрансферабельні (неперекладні);

- залежно від способу виконання акредитивного зобов'язання: з платежем за пред'явленням;з розстрочкою платежу; з акцептом; з негоціацією.

64.Неторгівельні операції банків в іноземній валюті

Купівля, продаж та обмін іноз. валюти. Операції з дорожніми чеками та ін. плат. засобами в іноз. валюті. Ці операції відносяться до неторговельних операцій КБ (операції по обслуговуванню клієнтів, не пов`язані з проведенням розрахунків по Е та І товарів і послуг клієнтів банку, рухом капіталу). Операції з іноз. валютою можуть здійснювати КБ, які отримали ліцензію НБУ на право проведення операцій з валютними цінноостями.

Купівля передбачає придбання іноз. валюти за національну валюту, а продаж - операція з придбання нац. валюти в вобмін на іноз. валюту. Отже, в основі цих операцій лежить операція обміну іноз. валюти на відповідний еквівалент в нац. валюті. До обмінних операцій КБ з іноз. валютою та плат. документами в іноз. валюті відносять: купівля і продаж готівк. іноз. валюти за готівку в гривнях; купівля і продаж плат. док-тів в іноз. валюті за готівку в гривнях, а також продаж і оплата плат. док-тів в іноз. валюті а готівку в гривнях; приймання для направлення на інкассо готівки в іноз. валюті і плат. документів в іноз. Валюті; прймання на експертизу грошових знаків іноз держав і плат. документів в іноз. валюті, справжність яких викликає сумнів; видача іноз. валюти готівкою за кредитними та дебетовими(пластиковими) картками, а також приймання іноз. валюти готівкою для зарахування на рахунки фіз. осіб у банках, які слугують для розрахунків кредитними та дебетовими картками; обмін готівки в іноз. валюті однієї держави на готівкові гроші іншої іноз. Держави; розмін плат. грош. знака сіноз. держави на плат. грош. знаки тієї самої іноз. держави.

До неторговельних операцій в іноз. валюті належать також операції банків з дорожніми чеками та кредитними картками. Дорожній чек - плат. документ, що використовується як засіб м/н розрах-в неторг. хар-ру. Він являє грош. зобов`язання виплатити означену суму грошей власнику, чий зразок підпису проставляється на чеку в момент його продажу. При пред`явленні чека до оплати власник повинен повторно розписатися на ньому. Оплата дорожніх чеків здійснюється при встановленні ідентиності підписів. Така система страхує власника у разі втрати чека. Оплата - тільки в повній сумі. М/б оплачені в будь-якій валюті. Утримується комісія.

Кредитні картки - пластикові картки, на яких зашифрована інф-я, що дає змогу їх власникам здійснювати платежі і отримувати гроші готівкою (ПІН-код). Найпоширені VISA, Eurocard, Mastercard... При оплаті або видачі готівки за допомогою КК робиться сліп (відбиток з картки), запит авторизації (перевірка достатності на рахунку коштів або неперевищення крдитного ліміту) ( підтвердження з центру авторизації , і отриманий код заноситься в сліп. Нараховується комісія. Перший примірник сліпа передається клієнту. 2-й і 3-й примірники залишаються у касира.