Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори по БО!!!2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
536.06 Кб
Скачать

65.Особливості здійснення валютного кредитування – після 2010 відмінено постановою нбу

66.Загальна характеристика та види банківських послуг

Розвиток комерційної діяльності банків пов'язаний із розширенням банківських послуг для клієнтури, яких у практиці роботи комерційних банків розрізняють кілька видів. Видокремлюють такі банківські послуги:

Залежно від руху матеріального продукту:

1) послуги, пов'язані з рухом матеріального продукту (наприклад, розрахунково-касове обслуговування);

2) чисті послуги (наприклад, консультаційні);

Залежно від контингенту споживачів:

1) послуги юридичним особам;

2) послуги фізичним особам;

Залежно від відображення послуг у балансі:

1) балансові;

2) позабалансові (операції, що певний час не відображаються в балансі, поки не будуть відображені в прибутках або збитках банку);

Залежно від плати за надання послуг:

1) платні;

2) безкоштовні;

Залежно від можливості обліку платних послуг і можливості визначення розміру плати:

1) послуги, розміри яких підлягають обліку (розрахунково-касові, кредитні, валютні);

2) послуги, аналоги яких є у відповідних тарифах (консультаційні);

3) послуги, вартість яких не може бути встановлена об'єктивно (як правило, надаються банками в пакеті з платними товарними послугами).

Банківськими послугами можна вважати також дії банку, які супроводжують його основні функції та спрямовані на зростання дохідної діяльності банку.

67. Порядок здійснення банком гарантійних операцій

Гарантійні послуги полягають у зобов'язанні банку виплатити суму боргу свого клієнта, якщо останній не зможе (не захоче) виконати свої зобов'язання. До цієї групи операцій належать: гарантії повернення кредиту, гарантії відшкодування збитків, що випливають з невиконання клієнтом умов контракту. Плата за надання гарантійних послуг - це комісія. Банківські гарантії, особливо відомих своєю платоспроможністю банків, фактично означають доступ клієнта до кредиту.

Гарантією визнається письмове зобов’язання банку, іншої фінансової установи(гаранта), що видається на прохання іншої особи(принципала),за яким гарант зобов’язується сплатити кредиторові принципала(бенефіціарові) відповідно до умов гарантійного зобов’язання певну грошову суму після подання беніфіціаром письмової вимоги про її сплату.Виплачуючи беніфіціару певну грошову суму,зазначену в гарантії, гарант має право зажадати від принципала в порядку регресу відшкодування сплачених за гарантією сум, якщо інше не передбачено договором гаранта з принципалом.

Гарантія діє протягом строку, на який вона видана,є чинною від дня її видачі та не може бути відкликана гарантом, якщо в ній не встановлене інше.

Одержавши вимогу від кредитора, гарант повинен негайно повідомити про це боржника і передати йому копії вимоги разом з доданими до неї документами.Гарант повинен розглянути вимогу кредитора з доданими до неї документами в зазначений у гарантії строк,а в разі її відсутності-в розумний строк і встановити відповідність вимоги та доданих до неї документів умовам гарантії.