Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори по БО!!!2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
536.06 Кб
Скачать

27.Платіжні картки , іх види та порядок функціонування.

Платіжна картка це-спеціальний платіжний засіб у вигляді емітованої в установленому порядку пластикової чи іншого виду картки що використав. для переказування коштів.

За своїми технічними харак-ми картки поділяються на: магнітні та електронні (картки памяті, смарт-картки, суперсмарт-карти) На території Укр застосовуються платіжні картки емітовані Б учасниками внутрішньо -платіжної системи та платіжні картки емітовані Б (резидентами та нерез) які є учасниками міжнародних платіжних сис. Б Укр можуть укладати угоди з платіжними орг-ціями міжнародними платіжними системами VISA Int, EUROREY Int Б Укр можуть здійснювати еквайринг – це дія-сть Б, що включає в себе проведення роз-ків з під-ми торгівлі за операції, які здійснені держателями пластикових карток і виконання операцій з видачі готівки держателям пластикових карток. Картии не підлягають декларуваню при перетині кордонів. Плат карти видаються на підставі та на умовах договору відкриття картrjdjuj -рах-ку- ці рах-ки відкриваються як в націон та і іноз валюті. На Укр операції держателями пластикових карток здійснюється лише у вал Укр. Магнітні картки працюють у режимі On Line – це операція з використанням платіжних карток, технологічна схема якої передбачає наявність безперервного зв”язку в режимі реального звязку між учасниками платіж сис під час виконання операції. Електронні картки працюють в режимі Off Lineтех-на схема цієї операції не потребує безперервного зв”язку в режимі реального часу між учасниками платіж сис.

28.Діяльність банку у сфері карткового бізнесу

Операції з платіжними картками можна класифікувати за різними ознаками .Залежно від обліку операцій у балансі банку їх поділяють на :

-операції що обліковуються на балансових рахунках.Ці операції можуть бути активними і пасивними.

-операції що обліковуються на позабалансових рахунках. Залежно від виду валюти у якій здійснюється операції розрізняють операції з платіжними картками які здійснюються в національній і іноземній валюті. Для доставки платіжних карток до їх держателів банки використовують різні методи. Це може бути видача карток через структурні підрозділи,видача зарплатних карток. Банки –резиденти які емітують платіжні картки не мають прва укладати договори про їх розповсюдження. Банки-члени системи можуть укладати договори з іншими банками-резидентами що неє членами цієї системи про видачу останніми готівковими коштів за платіжними картками через власні каси або банківські автомати. Платіжні організації небанківських платіжних систем-нерезиденти можуть укладати з банками-резидентами та небанківськими фінансовими установами-резидентами угоди про розповсюдження серед клієнтів таких фінансових установ платіжних карток цих систем.

29.Порядок емісії банківських платіжних карток

У нашій країні емісія платіжних карток проводиться виключно банками що уклали договір з платіжною організацією відповідної платіжної ситеми та отримали її дозвіл на виконання цих операцій.Система яка забезпечує емісію платіжних карток та їх еквайрінг є платіжною системою.У Законі України (Про платіжні системи та переказ коштів в Україні) зазначається що платіжна система-платіжна організація члени платіжної системи та сукупність відносин що виникають між ними при проведенні переказу коштів .Емісія платіжних карток здійснюється емітентом у три етапи:

1.Банківська персоналізація тобто операція під час здійснення якої на старт-картку записуються відповідні банківські ключі,ідентифікатори платіжних додатків платіжної картки,ліміти платіжних додатків та дати закінчення їх дії.

2.Банківська персоналізація-операція під час якої інформація про картку відповідає у певній базі даних емітента інформації про клієнта або довірену особу.

3.Видача картки клієнту.Для здійснення клієнтами операцій із застосуванням платіжних карток емітенти відкриває їм та веде картрахунки.(рахунок завантаження,чековий картковий рахунок,консолідований рахунок гаманця.