Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори по БО!!!2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
536.06 Кб
Скачать
  1. Банківський переказ як форма міжнародних розрахунків

Однією з форм розрахунків у зовнішньоекономічній діяльності є: Банківський переказ - це доручення клієнта банку перерахувати грошові кошти на користь іншої особи. У міжнародних розрахунках банк здійснює переказ коштів за допомогою свого банку-кореспондента. Бажано, щоб цей банк-кореспондент знаходився в країні, де отримуються кошти. У зовнішньоекономічних розрахунках банківський переказ використовується, зокрема, для оплати: • боргових зобов'язань по раніше одержаних кредитах, авансових платежах; • рекламацій за поставку неякісної продукції; • авансових платежів; • розрахунків нетоварного характеру (наприклад, аліментів зі США). Схема розрахунків шляхом банківських переказів мало чим відрізняється від розрахунків платіжними дорученнями у внутрішньогосподарському обороті. Експортер пересилає імпортеру документи, передбачені контрактом. Імпортер виписує доручення своєму банку перерахувати кошти на рахунок експортера (постачальника). Розрахунки банківським переказом більш вигідні для покупця, але вони не захищають інтереси експортера.

61.Розрахунки чеками при зовнішньо-економічних операціях

Основними формами розрахунків при здійсненні зовніш-ньоекономічних операцій є: акредитивна; інкасова, банківський переказ, розрахунки чеками, вексельна, за відкритим рахунком.

Чекова форма розраху-нків, яка реалізується шляхом видачі чекодавцем розпорядження своєму банку здійснити із наявних коштів чекодавця виплату пев-ної суми чекоотримувачу чи перерахування цієї суми на його раху-нок. Чек може передаватись однією особою іншій шляхом внесення в нього передавального напису (індосаменту). Чек – це безумовна пропозиція власника рахунку (чекодавця) банку здійс-нити платіж зазначеної у чекові грошової суми певній особі або пред’явникові (чекоотримувачу) готівкою чи перерахуванням грошей на рахунок у банку. Чек дуже зручний для розрахунків тоді, коли платник побоюється віддавати гроші до отримання то-вару, а постачальник не хоче передавати товар до одержання га-рантій платежу. Як засіб платежу в зовнішніх операціях чек використовують при кінцевому розрахунку за товар і надані послуги, врегулюванні рекламацій і штрафних санкцій, погашенні боргу, а також у розрахунках з неторговельних операцій. Чек можна використовувати для отримання готівки, для безготівково-го платежу і в інших формах, пов’язаних з обігом чеків як засобу платежу. Використання чека як засобу платежу дає змогу заоща-джувати на обігу готівки і прискорює платежі, оскільки всі чеки оплачують після подання. Форми чеків і їх обіг регламентує на-ціональне законодавство і норми міжнародного права – Женевсь-ка конвенція 1931 p., що встановила «Однотипний закон про че-ки». Країни, які не входять до системи Женевського чекового права, регулюють обіг чеків національними правовими нормами. Відповідно до міжнародного права при вирішенні суперечностей, пов’язаних з формою та обігом чеків, застосовується право тієї країни, де був виписаний чек. Як у міжнародній, так і вітчизняній практиці широко використовується вексель – цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов’язання векселедавця сплати-ти з настанням строку певну суму грошей власнику векселя (век-селетримачу).

62. Розрахунки за допомогою документарного інкасо. Їх переваги і недоліки з точки зору учасників угоди.

Документарні розрахунки - розрахунки, при яких умовами платежу є "документи проти платежу", тобто виплата потрібної суми здійснюється за поданими комерційними документами, які супроводжують фінансові документи. Фінансові документи - це перевідні і прості векселі, чеки, платіжні розписки або інші інструменти отримання платежу; Комерційні документи - це рахунки-фактури, завантажувальні документи, документи на право власності, інші документи, які не є фінансовими. Інкасо - це доручення експортера своєму банкові одержати від імпортера безпосередньо або через інший банк певну суму, яку зазначено в платіжних документах, або підтвердження, що цю суму буде виплачено в певний строк. Види інкасо:Чисте-(інкасо фінансових документів);Зовнішнє - (банк вимагає платіж у особи яка знаходиться за межами країни);Внутрішнє - (банк допомагає зарубіжному банку в отриманні платежу);Документарне - (інкасо комерційних документів, які супроводжують фінансові).- інкасо означає інкасацію документів, а не інкасацію боргів;- банки відповідають за правильну інкасацію документів, але не торкаються комерційних операцій імпортера та експортера. Учасниками розрахунків є: - довіритель - експортер; - банк-ремітент {банк експортера); - представляючий, банк (доручає платіж, представляє документи платнику); - інкасуючий, банк (не є банком-ремітентом, бере участь у виконанні доручення); -платник. Умови виконання документарного інкасо: - Документи проти платежу - (існуючий банк здійснює оплату суми без відстрочки платежу і видає товаророзпорядчі документи платникові після здійснення оплати). - Документи проти акцепту - (інкасуючим банком здійснюється відстрочка платежу, платникові документи тільки проти акцепту останнім доданого до них переказаного векселя).