Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори по БО!!!2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
536.06 Кб
Скачать
  1. Особливості банківського кредитування у формі овердрдрафта

Овердрафтом (англ. overdraft — перевищення кредиту) — називають кредитування банком розрахункового рахунку клієнта для оплати ним розрахункових документів при недостачі або відсутності на розрахунковому рахунку клієнта-позичальника грошових коштів. В такому випадку банк списує кошти з рахунку клієнта в повному обсязі, тобто автоматично надає клієнту кредит на суму, що перевищує залишок коштів. Овердрафт відрізняється від звичайного кредиту тим, що для погашення заборгованості спрямовуються всі суми, що надходять на рахунок клієнта.Овердрафт — це короткостроковий кредит у межах встановленого ліміту, що дозволяє здійснювати розрахунки, коли коштів на поточному рахунку недостатньо.

Переваги овердрафту: швидкість проведення платежів; надається без застави, тож відсутні витрати, пов’язані з оформленням заставного майна; не передбачає перевірки цільового використання, а отже платежі можуть здійснюватися на власний розсуд позичальника; погашається автоматично — за рахунок щоденних надходжень; у разі погашення овердрафту в день, коли виникла заборгованість, відсотки за користування кредитними коштами не сплачуються взагалі.

Користування овердрафтом, на відміну від традиційного кредитування, дає можливість у будь-який час без оформлення додаткових документів скористатися кредитними ресурсами для покриття тимчасової нестачі обігових коштів.

  1. Особливості кредитування банками сільськогосподарських виробників

Сільськогосподарський товаровиробник - фізична або юридична особа, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції, переробкою власновиробленої сільськогосподарської продукції та її реалізацією;

Кредитування сільськогосподарських товаровиробників здійснюється в поєднанні загальноприйнятого порядку надання кредитів зі спеціальним режимом кредитування, який враховує особливості ведення сільськогосподарського виробництва та умови проведення економічних і земельної реформ на селі. Державна підтримка здійснюється на основі механізму кредитного забезпечення сільського господарства, який розробляється Кабінетом Міністрів України. Складовими механізму кредитного забезпечення сільського господарства є: визначення обсягів кредитів за рахунок державних ресурсів, які спрямовуються на розвиток сільського господарства; створення інфраструктури фінансово-кредитного забезпечення сільського господарства; режим спеціального кредитування, який передбачає за рахунок Державного бюджету України компенсацію ставки за кредитами в розмірі не менше 50 відсотків облікової ставки, встановленої Національним банком України.

кредитне забезпечення сільського господарства - система заходів держави, спрямованих на задоволення потреб сільськогосподарських товаровиробників у кредитних ресурсах у визначений період;

  1. Особливості банківського кредитування у формі кредитної лінії

К.л - юрид.оформлене зобов"язання банка надавати протягом визначеного періоду кредиту в межах узгодженого ліміту, тб це угода між банком і позичальником про максимальну суму кредита, яку позичальник може викристовувати протягом обумовленого строку і при дотриманні умов. Це одна з форм короткострокового кредиту для покриття тимчасової потреби в грошових коштах. Часто забезпчечнням К.л служать запаси чи несплачені рахунки, які кредитуються банком. Особливість Кл як форми фін-ня заключається в тому, що вона не є безумовним контрактом обов"язковим для банка. Банк може анулювати угоду до закінчення строку. Позичальник також може з певних причин не використати К.л повністю або частково. Первісно встановлена величина К.л може бути скоригована банком у випадку різкої зміни кон"юктури чи через юр.обмеження. К.л відкривається до 1 року, рідше - до 2 років. Угода часто супроводжується умовою про збереження клієнтом мінімального компенсаційного залишка на поточному рахунку в банку в розмірі 20-30% від суми К.л. компенсаційний залишок не лише цементує відносини банка і позичальника, знижує коливання депозитів, але й збільшує реальний доход по позичці. К.л відкривається банком після оцінки фін.стану позичальика. Деякі банки проводять обстеження фірми кожен раз, коли вона отримує кредит в межах відкритої лінії, але більш поширена практика одноразової перевірки справ позичальника протягом року. 1 раз в рік проводиться повна "розчистка" боргу з тим, щоб клієнт не мав зоборгованості банку в крайньому випадку протягом місяця. Переваги К.л для клієнта:

* клієнт оплачує лише реально використані кошти;

* не потрібно додаткового дозволу банку на отримання коштів;

* позчальник має право повністю або часково не скористуватись К.л

* Переваги для банку:

* кред.угода не є безумовним зобов"язанням, умови можуть бути змінені;

* доходи від відкриття К.л складаються з двох частин: % за користування позикою та комісійна винагорода.(комісія виплачується з суи позики, а комісія - фіксований %, який нараховується на суму К.л, за невикористану К.л накладається штраф)

Види К.л.

1.Сезонна відкривається під-вам, що відчувають періодичну нехватку оборотних коштів, пов"язану з сезонною циклічністю вир-ва чи необхідністю створення запасів товарві на складі.

2. Поновлювана- відкривається банком для позичальника, що відчуває довгострокову потребу в оборотних коштах для підтримання певного обсягу вир-ва.