Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplom.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
5.78 Mб
Скачать

Організація роботи соусного відділення

У соусному відділенні виготовляються другі страви, гарніри, соуси. Усі ці страви потребують відповідного теплового обробляння. Для виконання технологічних про­цесів соусне відділення оснащується тепловим, механічним, немеханічним обладнанням, необхідним інвентарем. Поряд з традиційними мето­дами теплового обробляння все частіше застосовуються НВЧ- та ІКЧ-нагрів, а також апарати, які дають можливість здійснювати комбіновані способи теплового обробляння.

Залежно від типу підприємства, його потужності й виробничої програми в соусному відділенні може бути виділено декілька технологічних ліній. На невеликих і середніх підприємствах громадського хар­чування доцільно організовувати універсальні робочі місця. Вони комп­лектуються плитами, сковородами, жаровнями, виробничими столами, функціональними ємностями, секціями-вставками.

Використання обладнання з функціональними ємностями дає можливість не тільки скоротити витрати часу, пов'язані з виробництвом і транспортуванням готової продукції, а й підвищити її якість при зберіганні та реалізації, покращити організацію праці.

При організації робочих місць необхідно враховувати, що кухарі виконують паралельно декілька операцій технологічного процесу. Тому теплове обладнання розташовується в такій послідовності, яка забезпечує зручний перехід кухаря від однієї операції до іншої.

Для варіння невеликої кількості продуктів використовують наплитні котли, каструлі; для смаження - сковороди, сотейники, функціональні ємності.

На великих підприємствах створюються самостійні лінії для приготування гарнірів. Вони оснащуються електричними плитами, котлами, кип'ятильниками, універсальним приводом.

Робоче місце для приготування напоїв повинно бути оснащено виробничим столом із вмурованою ванною й тепловим обладнанням - кип'ятильниками, котлами, обладнанням для протирання овочів.

Для контролю за технологічним процесом приготування страв кухар повинен знаходитися біля теплового обладнання. Тому всі компоненти, допоміжні пристрої розміщуються у зоні його робочого місця. Для цього паралельно лінії теплового обладнання розташовується лінія допоміжних операцій, яка включає стіл з охолоджувальною шафою та гіркою, виробничий стіл із вбудованою ванною, засоби малої механізації.

На підприємствах невеликої потужності спеціальні місця для приготування соусів не створюються. Всі необхідні операції виконуються на робочих місцях для супів і других страв.

На спеціалізованих підприємствах, де випускається вузький асортимент страв, робоче місце кухаря повинно бути оснащене плитами електричними, електричною жаровнею, сосисковарильнею, шашличною піччю.

Робоче місце для приготування дієтичних страв оснащується котлами з решітками, апаратами для варіння на пару. Продукти варяться у воді та на пару. Для варіння на пару користуються спеціальними перфо­рованими вкладками. Протирання, подрібнення проводиться на універсальних приводах зі змінними механізмами.

Для виконання деяких операцій з теплового обробляння продуктів, окрім переліченого обладнання, використовуються сковороди загального призначення, сковороди для смаження яєць, млинців, листи (деки) для приготування запіканок, пудингів, лопатки кухарські тощо.

Для споживчої кооперації характерні невеликі підприємства громадського харчування. У гарячому цеху таких підприємств передбачається одна технологічна лінія з двома-трьома універсальними робочими місцями, оснащеними електричними котлами, плитами, виробничими столами, необхідним інвентарем та інструментами. Інколи в гарячому цеху створюється робоче місце для приготування холодних закусок, салатів, солодких страв, гарячих напоїв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]