Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diskretna_matematika_vstup.docx
Скачиваний:
89
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
66.67 Кб
Скачать

Вступ

Дискретна математика є розділом математики, що зародилася в давні часи. Її відмінністю є дискретність, тобто антипод неперервності. Дискретна математика включає традиційні розділи: математичну логіку, алгебру, теорію чисел, теорію множин, теорію графів, автоматів та граматик. У більш як двотисячорічній історії дискретної математики сучасний період є одним із найінтенсивніших періодів її розвитку: дуже швидко розширюється сфера застосування, інтенсивно зростають обсяги нової інформації та кількість нових результатів. Якщо ще порівняно недавно ця наука була сферою інтересів лише вузького кола фахівців, то тепер вона перетворюється на наукову дисципліну, дуже важливу і потрібну для багатьох. Основу сучасних швидкісних та якісних технологій обробки інформації становлять комп’ютери – від персональних до суперЕОМ. Подання інформації до ЕОМ дискретне і її обробка складається з послідовностей елементарних перетворень тих чи інших інформаційних одиниць (слів, літер, цифр тощо). Отже, фундаментальною ідеєю щодо відображення реального світу у комп’ютері є ідея дискретизації об’єктів. Для ефективної роботи на комп’ютері необхідно навчитися будувати моделі реальних об’єктів та процесів їх перетворення. Досить часто такими моделями можуть бути конструкції дискретної математики, такі як алгебра, формула, автомат, граф, алгоритм тощо. В 60-х роках 20 ст. впровадження обчислювальної техніки до сфери управління, проектування та обробки інформації призвело до створення автоматизованих систем управління (АСУ) та проектування (САПР). Поступово склалася ціла практична та теоретична галузь науки і техніки – розробка та запровадження АСУ різних типів, САПР, автоматизованих інформаційних систем, зокрема інформаційно-пошукових, інформаційно- довідкових та інших. Поступово до 80–х років нова галузь була поставлена на солідну наукову основу, оформилась організаційно.

Поняття “дискретності” Інформація про різні природні явища та технологічні процеси сприймається людиною у вигляді тих або інших полів, які математично подаються за допомогою функцій вигляду y = f(x,t), де y – значення поля в цій точці, x – точка, в якій воно вимірюється, t – час. При вимірюванні поля у фіксованій точці x=a функція f(x,t) вироджується у функцію часу y(t) = f(a,t). Здебільшого всі скалярні величини, що входять у співвідношення y = f(x,t) (тобто t, y і координати точки x), можуть набувати неперервного ряду значень дійсних чисел. Під неперервністю розуміють те, що величини, які розглядаються, можуть змінюватися будь- якими дрібними кроками. Подану таким способом інформацію прийнято називати неперервною або аналоговою. Якщо стосовно тієї самої інформації про поле y = f(x,t) зафіксувати деякі значення кроків усіх скалярних величин, які її характеризують, то дістанемо дискретне подання інформації (дискретну інформацію). Оскільки точність вимірювань завжди обмежена, навіть маючи справу з неперервною інформацією, людина сприймає, а ЕОМ зберігає її у дискретному вигляді. Проте будь-яка неперервна інформація може бути апроксимована (знайдені її наближені значення) дискретною інформацією з будь-якою точністю, тому можна говорити про універсальність дискретної форми подання інформації. Крім того, результати вимірювань будь-яких скалярних величин подаються, зрештою, в числовому вигляді, а оскільки при заданій точності вимірювань ці числа є кінцевими наборами цифр (із комою або без неї), дискретну форму подання інформації часто ототожнюють із цифровою.

Питання з курсу Дискретна математика

  1. Основні поняття теорії множин. Операції над множинами.

  2. Декартів добуток множин.

  3. Основні поняття теорії відношень. Способи задання відношень.

  4. Бінарні відношення. Основні операції над бінарними відношеннями.

  5. Властивості бінарних відношень.

  6. Транзитивне замикання.

  7. Поняття про відношення еквівалентності та відношення порядку.

  8. Основні принципи комбінаторики.

  9. Розміщення з повтореннями та без повторень.

  10. Комбінації з повтореннями та без повторень.

  11. Впорядковані розбиття.

  12. Біноміальна та поліноміальна формули. Трикутник Паскаля.

Відповіді з курсу Дискретна математика

1.Основні поняття теорії множин. Операції над множинами.

Поняття множини – одне з основних, якщо не основне, поняття математики. Воно не має точного визначення, і його слід віднести до аксіоматичних понять. Такими аксіоматичними поняттями, наприклад, в елементарній геометрії є поняття точка, пряма, площина. Часто приймається формулювання інтуїтивного поняття множини Георга Кантора, основоположника цієї теорії: «Довільне зібрання певних предметів нашої інтуїції чи інтелекту, які можна відрізнити один від одного і які уявляються як єдине ціле, називається множиною. Предмети, які входять до складу множини, називаються її елементами».

Розглянемо дві множини А та В і введемо кілька операції над ними. Для графічної ілюстрації будемо використовувати так звані діаграми Венна або кола Ейлера. Діаграма Венна являє собою схемне зображення множин у вигляді множин точок: універсум U зображується множиною точок деякого прямокутника, а його підмножини – у вигляді кіл або інших простих областей у цьому прямокутнику. Означення 1.5. Об’єднання А і В (А∪В) – множина, що складається з усіх елементів множин А, всіх елементів множини В і не містить ніяких інших елементів (рис 1.1,а), тобто А∪В = {x | x∈A або x∈В}. Наприклад, {1,2,3}∪{2,3,4} = {1,2,3,4}. Означення 1.6. Переріз (перетин) А і В (А∩В) – множина, що складається з тих і тільки тих елементів, які належать одночасно множині А та множині В (рис 1.1,б), тобто А∩В = {x | x∈A та x∈В}. Наприклад, {1,2,3}∩{2,3,4} = {2,3}. Означення 1.7. Різниця А і В або відносне доповнення В до А (А–В, A\B) – множина, що складається з тих і тільки тих елементів, які належать множині А та не належать множині В (рис 1.1,в), тобто А\В = {x | x∈A та x∉В}. Наприклад, {1,2,3}\{2,3,4} = {1}. Дискретна Математика :: Множини. Операції над множинами 8 Означення 1.8. Симетрична різниця (диз’юнктивна сума) А і В (А÷В, A⊕B) – множина, що складається з усіх елементів А, які не належать множині В, й усіх елементів В, які не належать множині А (рис 1.1,г), тобто А÷В = {x | (x∈A та x∉В} або (x∉A та x∈В)). За означенням: А÷В = (А\В)∪(В\А). Наприклад, {1,2,3}÷{2,3,4} = {1,4}. Означення 1.9. Абсолютне доповнення або просто доповнення А (А’, A ) – множина, що містить усі елементи універсуму, за винятком елементів А (рис 1.1,д), тобто А’ = {x | x∉A).

2.Декартів добуток множин.

Декартовим (прямим) добутком множин A і B (записується AB) називається множина всіх пар (a, b), в яких перший компонент належить множині A (aA), а другий – множині B (bB).

Тобто

 

AB = { (a, b) | aA і bB } або (a, b) AB   

 

Декартів добуток природно узагальнюється на випадок довільної скінченної сукупності множин. Якщо A1, A2,..., An – множини, то їхнім декартовим добутком називається множина

 

D = { (a1, a2,..., an) | a1A1, a2A2,..., anAn },

 

яка складається з усіх наборів (a1, a2,..., an), в кожному з яких i-й член, що називається i-ю координатою або i-м компонентом набору, належить множині Ai, i=1, 2,..., n. Декартів добуток позначається через A1 A2...  An.

Набір (a1, a2,..., an), щоб відрізнити його від множини, яка складається з елементів a1, a2,..., an, записують не у фігурних, а в круглих дужках і називають кортежем, вектором або впорядкованим набором. Довжиною кортежу називають кількість його координат. Два кортежі (a1, a2,..., an) і (b1, b2,..., bn) однакової довжини вважаються рівними тоді і тільки тоді, коли рівні їхні відповідні координати, тобто ai=bi, i=1, 2,..., n. Отже, кортежі (a, b, c) і (a, c, b) вважаються різними, в той час як множини {a, b, c} і {a, c, b} – рівні між собою.

Декартів добуток множини A на себе n разів, тобто множину AA... A називають n-м декартовим (або прямим) степенем множини A і позначають An.

Прийнято вважати, що A0 =  (n=0) і A1 = A (n=1).

Приклад 1. Якщо A = {a, b} і B = {b, c, d}, то

 

AB = { (a, b), (a, c), (a, d), (b, b), (b, c), (b, d) },

A2 = { (a, a), (a, b), (b, a), (b, b) }.

 

2. Якщо R – множина дійсних чисел або множина точок координатної прямої, то R2 – це множина пар (a, b), де a, bR, або множина точок координатної площини.

Координатне зображення точок площини вперше було запропоновано французьким математиком і філософом Рене Декартом, тому введена теоретико-множинна операція і називається декартовим добутком.

3. Скінченна множина A, елементами якої є символи (літери, цифри, спеціальні знаки тощо), називається алфавітом. Елементи декартового степеня A називаються словами довжини n в алфавіті A. Множина всіх слів в алфавіті A – це множина

 

A* = {e}  A  A2  A3 ... = {e}  Ai,

 

де e – порожнє слово (слово довжини 0), тобто слово, яке не містить жодного символу алфавіту A.

Замість запису слів з An у вигляді кортежів (a1, a2,..., an) частіше використовують традиційну форму запису слів у вигляді послідовності символів a1a2... an, ajA, j=1, 2,..., n. Наприклад, 010111, 011, 0010, 100, 010 – слова в алфавіті B = {0, 1}, а 67-35, -981, (450+12) /27, 349*2+17 – це слова в алфавіті C = {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, +, -, *, /, (,) }.

Операція декартового добутку неасоціативна і некомутативна, тобто множини (AB) C і A (BC), а також множини AB і BA, взагалі кажучи, нерівні між собою.

Зв’язок декартового добутку з іншими теоретико-множинними операціями встановлюється такими тотожностями:

 

(A  B)  C = (AC)  (BC),

(AB)  C = (AC)  (BC),

A  (B  C) = (AB)  (AC),

A  (BC) = (AB)  (AC).

 

Проекцією на i-у вісь (або i-ою проекцією) кортежу w= (a1, a2,..., an) називається i-а координата ai кортежу w, позначається Pri (w) = ai.

Проекцією кортежу w= (a1, a2,..., an) на осі з номерами i1, i2,..., ik називається кортеж (ai1, ai2,..., aik), позначається Рri1, i2,..., ik (w) = (ai1, ai2,..., aik).

Нехай V – множина кортежів однакової довжини. Проекцією множини V на i-у вісь (позначається PriV) називається множина проекцій на i-у вісь усіх кортежів множини V: PriV = { Pri (v) | vV }.

Аналогічно означається проекція множини V на декілька осей:

 

Pri1, i2,..., ikV = { Pri1, i2,..., ik (v) | vV }.

Приклад 2. Pri1, i2,..., ik (A1  A1 ...  An) = Ai1  Ai2 ...  Aik.

Якщо V={ (a, b, c), (a, c, d), (a, b, d) }, то Pr1V={a}, Pr2V={b, c}, Pr2, 3V={ (b, c), (c, d), (b, d) }.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]